Anuga FoodTec 2018: efektywność zasobów w centrum uwagi
5 Dec 2017 13:57

Anuga FoodTec to jedne z najbardziej znanych międzynarodowych targów branży technologii spożywczych. Tematem przewodnim zbliżającej się odsłony wydarzenia, które w dniach 20-23 marca 2018 r. zaplanowano w Kolonii, będzie efektywne gospodarowanie zasobami. Targi w założeniu mają stać się inspiracją dla międzynarodowych producentów i poddostawców branży spożywczej do optymalizacji procesów produkcyjnych oraz łańcucha dostaw, przyjmując za cel zużywanie mniejszej ilości energii i wody oraz ograniczanie strat żywności. Eksperci twierdzą, iż wkroczyliśmy w nową epokę, w której technologia z jednej strony pomaga markom i detalistom w nawiązaniu bardziej spersonalizowanych relacji z konsumentami, a z drugiej - najnowsze osiągnięcia naukowo-technologiczne wspierają tworzenie nowej generacji produktów spożywczych zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju. Podczas targów odbędą się wykłady, konferencje i specjalistyczne fora, których celem jest przedyskutowanie szeregu aktualnych zagadnień w obszarze technologii żywności oraz możliwości połączenie wyników badań naukowych z praktyką realiów przedsiębiorczości w celu zapewnienia produkcji zgodnej z koncepcją zrównoważonego rozwoju.

W kolejnej edycji targów Anuga FoodTec udział weźmie ok. 1700 wystawców z ponad 50 krajów, którzy na powierzchni 140 tys. m2 zaprezentują innowacyjne rozwiązania z zakresu technologii wykorzystywanych w branży spożywczej. Optymalizacja procesów produkcyjnych, redukcja zużycia energii i wody, maksymalne ograniczenie strat produktów żywnościowych, jak również szereg innych zagadnień, zostanie poruszonych podczas trwającej pól dnia konferencji otwarcia Anuga FoodTec, poświęconej w całości tematyce efektywnego gospodarowania surowcami. Wśród prelegentów konferencji znaleźli się międzynarodowej sławy eksperci, tacy jak prof. dr Michael Braungart (Scientific Manager of Hamburger Umweltinstitut - HUI, Hamburg), prof. dr ir. Ruud Huirne (Directeur Food & Agri Nederland, Rabobank), prof. Pierre Pienaar (President of the World Packaging Organisation) oraz prof. dr inż. Alexander Sauer (Director, Institute for Energy Efficiency in Production EEP, University of Stuttgart). Konferencja otwarcia odbędzie się 20 marca o godz. 14:00 w Sali Europejskiej w Congress Centrum Ost.

Różnorodność gwarantowana: profesjonalne fora dyskusyjne Anuga FoodTec

Od technologii produktów spożywczych i napojów, poprzez technikę opakowań, aż po aktualne i przyszłościowe trendy: profesjonalne fora dyskusyjne Anuga FoodTec oferują szereg możliwości w zakresie pozyskiwania informacji i wymiany doświadczeń z międzynarodowymi ekspertami. Oprócz konferencji otwarcia tegoroczny motyw przewodni targów znajdzie się w centrum uwagi także podczas forum dyskusyjnego odbywającego się pod hasłem „Efektywne gospodarowanie surowcami”. Pozostałe istotne aspekty, które również zostaną poruszone w ramach forów dyskusyjnych, to m.in. „Tematy, trendy, technologie - czyli co napędza branżę spożywczą” oraz „Dodatki do żywności”.

Wykaz planowanych forów dyskusyjnych znajduje się pod linkiem: http://www.anugafoodtec.com/aft/trade-fair/events/Meeting-Points_Forums/index.php

Guided Tours: Zwiedzanie targów z przewodnikiem Zwiedzanie targów z przewodnikiem to okazja do zapoznania się z wybranymi tematami dotyczącymi branży produktów spożywczych i napojów. W ramach Guided Tours wybrani wystawcy będą na żywo prezentować i objaśniać oferowane przez siebie produkty, urządzenia oraz funkcjonalności. Wśród tematów oferowanych w ramach Guided Tours znalazły się m.in.: robotyka, przemysł 4.0, uelastycznianie technologii napełniania i pakowania, technologie masarskie, technologie mleczarskie oraz innowacyjne materiały opakowaniowe.

Więcej informacji o Guided Tours można znaleźć na stronie: http://www.anugafoodtec.com/aft/trade-fair/events/eventsearch/index.php

Anuga FoodTec 2018: prezentacje i pokazy specjalne

W Speakers Corner wystawcy Anuga FoodTec 2018 zaprezentują szerokiej publiczności swoje firmy, palety produktów oraz innowacyjne wynalazki. Zgodnie z programem przez cały czas trwania Targów co 30 minut będzie pojawiać się kolejny ciekawy temat. Na odwiedzających czekają ponadto pokazy specjalne takie jak „Robotik-Pack-Linie”, czy też wyjątkowa wystawa poświęcona tematyce „Packaging Design – get inspired”.

Wszystkie informacje oraz aktualizacje dotyczące programu wydarzeń i kongresu są dostępne na stronie internetowej Anuga FoodTec http://www.anugafoodtec.com/aft/trade-fair/events/index.php

Materiały zdjęciowe Anuga FoodTec dostępne są do pobrania w sekcji “Press” w witrynie internetowej www.anugafoodtec.com.

Źródło: Koelnmesse