Anuga FoodTec: więcej niż targi
26 Jan 2018 14:16

Anuga FoodTec należą do najwyżej cenionych i najbardziej znanych międzynarodowych targów branży technologii spożywczych. Swoją reputację będą miały okazję potwierdzić już wkrótce, bowiem w dniach 20-23 marca 2018 roku w Kolonii odbędzie się kolejna edycja tego wydarzenia. 

Organizatorzy spodziewają się udziału blisko 1700 wystawców z ponad 50 krajów całego świata, którzy na powierzchni 140 tys. m2 zaprezentują swoje nowe produkty i rozwiązania przeznaczone do wytwarzania i pakowania wszelkich rodzajów żywności. Tradycyjnie też interesującej i kompleksowej ofercie wystawców będzie towarzyszył bogaty program wydarzeń. Prelekcje koncentrujące się na wybranych tematach frapujących producentów żywności i opakowań, konferencje, fora wymiany wiedzy, wycieczki z przewodnikiem oraz spotkania networkingowe mają stanowić dodatkowy impuls do podejmowania decyzji inwestycyjnych przez targowych gości. 

Tematem przewodnim tegorocznych targów będzie efektywne gospodarowanie zasobami. Organizatorzy liczą na to, że wzorem ubiegłych edycji impreza zachęci międzynarodowych producentów i poddostawców branży spożywczej do optymalizacji procesów produkcyjnych oraz łańcucha dostaw pod kątem ograniczenia zużycia ilości wody i zmniejszenia strat żywności. Sesje naukowe odbywające się podczas Anuga FoodTec będą służyły przedyskutowaniu wielu aktualnych zagadnień z obszaru technologii żywności oraz kwestii praktycznego wykorzystania wyników badań naukowych w realiach przedsiębiorczości w celu zapewnienia produkcji zgodnej z koncepcją ekorozwoju.

Optymalizacja procesów produkcyjnych, redukcja zużycia energii i wody oraz maksymalne ograniczanie strat produktów żywnościowych znajdą się w agendzie trwającej pół dnia konferencji otwierającej targi Anuga FoodTec. Wśród prelegentów konferencji znaleźli się międzynarodowej sławy eksperci, m.in.: prof. dr Michael Braungart (kierownik naukowy w Umweltinstitut z Hamburga); prof. dr inż. Ruud Huirne (dyrektor Departamentu Żywności i Rolnictwa w Rabobank Group), prof. Pierre Pienaar (prezes Światowej Organizacji Opakowań) oraz prof. dr inż. Alexander Sauer (dyrektor Instytutu Efektywności Energetycznej w Produkcji na Uniwersytecie w Stuttgarcie). Konferencja otwarcia rozpocznie się 20 marca o godz. 14:00 w Sali Europejskiej w Congress Centrum Ost.

Różnorodność gwarantowana: eksperckie fora dyskusyjne na Anuga FoodTec 

Od technologii produktów spożywczych i napojów, przez technikę opakowań, aż po aktualne i przyszłościowe trendy – te wszystkie tematy zostaną poruszone w trakcie forów dyskusyjnych, dostarczając uczestnikom wiele możliwości pozyskiwania informacji i wymiany doświadczeń z międzynarodowymi ekspertami. W centrum ich uwagi – jak również konferencji otwierającej targi – znajdzie się, naturalnie, główny temat tegorocznej imprezy, czyli „Efektywne gospodarowanie surowcami”. Pozostałymi kwestiami, którym zostanie poświęcona dyskusja na forach, będą: „Tematy, trendy, technologie – czyli co napędza branżę spożywczą” oraz „Dodatki do żywności”.

Wykaz planowanych forów dyskusyjnych znajduje się na stronie: www.anugafoodtec.com/aft/trade-fair/events/Meeting-Points_Forums/index.php 

Wycieczki po targach: z przewodnikiem i bagażem wiedzy

Zwiedzanie targów z przewodnikiem to okazja do zapoznania się z wybranymi tematami dotyczącymi branży produktów spożywczych i napojów. W ich ramach wybrani wystawcy będą na 

żywo prezentować i omawiać oferowane przez siebie produkty, urządzenia oraz ich możliwości. Wśród tematów oferowanych w ramach wycieczek znajdą się m.in.: robotyka, przemysł 4.0, uelastycznianie technologii napełniania i pakowania, technologie masarskie, technologie mleczarskie oraz innowacyjne materiały opakowaniowe. Rejestracja uczestników na stronie: www.anugafoodtec.com/aft/trade-fair/events/eventsearch/index.php.

Prezentacje i pokazy specjalne

Wystawcy obecni na targach w Kolonii będą mieli okazję zaprezentować szerokiej publiczności swoje firmy, gamę wytwarzanych produktów oraz innowacji w ramach tzw. Speakers Corner. 

Zgodnie z programem przez cały czas trwania targów co 30 minut będzie pojawiać się kolejny ciekawy temat. Na odwiedzających czekają ponadto pokazy specjalne takie jak „Zrobotyzowana linia do pakowania” oraz wyjątkowa wystawa poświęcona tematowi wzornictwa opakowań. Bogactwa doznań targowych gości dopełnią także liczne prezentacje na żywo odbywające się na stoiskach wystawców. Wszyscy, którzy chcieliby obejrzeć konkretne urządzenie w akcji, będą mieli możliwość sprawdzenia godzin prezentacji online. Wszystkie informacje oraz aktualizacje dotyczące programu wydarzeń i kongresu są dostępne na stronie www.anugafoodtec.com/aft/trade-fair/events/index.php.

Na podstawie informacji organizatora opracował TK