Innowacyjność w walce z marnowaniem żywności
31 Mar 2016 13:29

Marnotrawstwo żywności to niezwykle poważny problem społeczny dotykający setek milionów ludzi na całym globie. Każdego roku z powodu nieprawidłowej dystrybucji, transportu, przechowywania i przygotowywania na potrzeby konsumpcji tracimy tyle jedzenia, ile można byłoby pozyskać z uboju 75 mln krów! Ale niezjedzona żywność ma dodatkowe negatywne skutki ekonomiczne i ekologiczne wynika-jące z kosztów produkcji, pakowania, transportu, energii i wody, emisji odpadów przemysłowych, a wreszcie zakupów i przygotowywania posiłków oraz składowania rosnącej ilości śmieci. Jednym ze sposobów ograniczenia skali tego zjawiska jest stosowanie nowoczesnych rozwiązań do przetwórstwa i pakowania, które pozwalają zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko i marnotrawstwo produktów spożywczych. Eksperci są zgodni co do tego, że uzyskanie wydajnych rozwiązań ograniczających skalę strat w tym zakresie wymaga szerszego, kompleksowego podejścia do transportu i przechowywania żywności w całym łańcuchu życia produktu. Inteligentne, opracowane z myślą o konsumentach opakowania, dzięki którym żywność pozostaje świeża na dłużej, są w tym przypadku jednym z kluczowych elementów układanki. Nowe funkcje opakowania Obok powszechnie stosowanych w przetwórstwie żywności technologii, takich jak pasteryzacja pod wysokim ciśnieniem hydrostatycznym, jonizacja i sterylizacja promieniami UV, coraz większą rolę w wydłużeniu okresu trwałości zaczynają odgrywać nowatorskie metody pakowania oraz materiały aktywne. Takim innowacyjnym rozwiązaniem jest wprowadzona na rynek przez Sealed Air linia opakowań aktywnych Cryovac Freshness Plus, która chroni aromat produktów i zapobiega kumulacji przykrych zapachów, typowych dla przechowywania drobiu, wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Rozwiązania z serii Cryovac zaprojektowano z myślą o zapewnieniu jakości i stabilności produktów oraz wydłużeniu okresu ich przydatności do spożycia przy zachowaniu wysokich standardów higieny dla większego bezpieczeństwa żywności. Po szczelnym zapakowaniu produktu w folię kurczliwą o wysokiej barierowości zaczynają gromadzić się pod nią naturalne zapachy mięsa, które przy odpowiednim nasileniu mogą wywołać u kupującego fałszywe przeświadczenie, że produkt jest nieświeży. Cryovac Freshness Plus usuwa te zapachy dzięki specjalnym składnikom wbudowanym bezpośrednio w strukturę wielowarstwowej koekstrudowanej folii barierowej, w praktyce wydłużając czas przydatności mięsa do spożycia niemal dwukrotnie: z 6-7 dni do 10-12 dni w przypadku drobiu. Co więcej, folia pozwala wyeliminować potrzebę zastosowania tacki, zmniejszając całkowitą masę opakowania o ponad 4 gramy, a mięso może dalej dojrzewać w opakowaniu, zyskując doskonały smak i wygląd. Dłuższy okres przydatności do spożycia można uzyskać także dzięki zastosowaniu technologii pakowania próżniowego typu skin, czyli z efektem ścisłego przylegania do produktu. Jednym z takich rozwiązań jest system Cryovac Darfresh, w którym górna folia idealnie dopasowuje się do produktu nie naruszając jego struktury, dzięki czemu można w ten sposób zapakować nawet bardzo miękkie i delikatne produkty bez ryzyka ich zniekształcenia. Dodatkowym atutem tej technologii jest hermetyczny zgrzew na całej powierzchni przylegania górnej folii do uformowanej tacki, dzięki czemu to rozwiązanie zyskuje coraz większą popularność sieci handlowych, zwiększając możliwości prezentacji produktu w pionie i bardziej ekonomicznego wykorzystania przestrzeni na półkach. Tego typu rozwiązania to także mniejsza ilość wykorzystywanej folii. Na przykład Cryovac Darfresh on Tray jest idealnie dopasowany do kształtu wcześniej uformowanej tacki, gwarantując uzyskanie nawet 40% oszczędności folii oraz zmniejszenie odpadów opakowaniowych o 27,2 t na 10 mln opakowań. Wygoda dla konsumentów i gastronomii Z roku na rok rośnie popyt na wysokiej jakości produkty gotowe do spożycia, które są domową alternatywą dla restauracji. Wśród materiałów do pakowania ważnym segmentem stają się więc rozwiązania typu cook-in, czyli umożliwiające obróbkę termiczną żywności bezpośrednio w opakowaniu, takie jak Cryovac OvenEase. To wygodne opakowanie pozwala na pieczenie, gotowanie lub podgrzewanie wcześniej przyprawionych dań w tradycyjnym piekarniku lub kuchence mikrofalowej, znacznie skracając czas pieczenia i otwierając przed konsumentem możliwości łatwego i szybkiego przyrządzenia potraw, które mogłyby być zbyt czasochłonne do samodzielnego przygotowania „od zera”. Tego typu rozwiązania sprawdzają się doskonale w przypadku mięs i potraw, które zazwyczaj sprawiają trudności w przyrządzeniu, jak choćby cielęcina. To właśnie gotowa do pieczenia cielęcina zapakowana w Cryovac OvenEase oferowana przez włoską firmę Gruppo Vercelli uzyskała wyróżnienie dla najbardziej innowacyjnego produktu 2015 podczas ubiegłorocznych targów Anuga. Gian Luca Vercelli, współwłaściciel firmy, podsumował wybór rozwiązania od Sealed Air następująco: Opakowanie poprawia nie tylko naszą wydajność, ale przede wszystkim bezpieczeństwo mięsa i wydłuża jego okres przydatności do spożycia, dzięki czemu pomaga nam zaoferować klientom wysokiej jakości włoską cielęcinę, łatwą do przyrządzenia i przyprawioną według tradycyjnych włoskich receptur. Opakowanie pozwala konsumentom zaoszczędzić czas przygotowania, gotowania i czyszczenia piekarnika, a oni sami mogą być pewni, że mięso pozostanie należycie soczyste w środku. Elastyczne i lekkie Sealed Air dostarcza również rozwiązania dla przemysłu gastronomicznego: elastyczne opakowania foliowe, które stanowią alternatywę dla puszek metalowych. Z badania przeprowadzonego przez Sealed Air w ramach oceny cyklu życia opakowań sosów do pizzy wynika, że pakowane pionowo woreczki zapewniają korzyści w większości rozpatrywanych kategorii, wśród których znajdują się choćby: zmniejszenie o 48% stosunku opakowania do produktu, ograniczenie o 97% emisji gazów cieplarnianych pochodzących od opakowań (62% w całym łańcuchu dostaw), zmniejszenie o 76% całkowitego zapotrzebowania na energię związanego z opakowaniami (59% w całym łańcuchu dostaw) oraz ograniczenie o 97% liczby samochodów ciężarowych przewożących opakowania do firm pakujących i przetwórczych. Lekkie rozwiązania dla przemysłu gastronomicznego, takie jak Cryovac VPP, stwarzają możliwość optymalizacji w zakresie transportu produktu, jego masy oraz zajmowanej przez niego przestrzeni magazynowej. Pakowanie produktów płynnych i półpłynnych (jak sosy, zupy, dżemy, polewy czy produkty w zalewie) w systemie pionowym pozwala na skrócenie cyklu produkcyjnego nawet o 25% w porównaniu z pakowaniem w puszki. Dzięki możliwości uzyskania hermetycznego zgrzewu uzyskujemy opakowanie bez wolnej przestrzeni, dzięki czemu okres przydatności do spożycia zostaje wydłużony nawet o rok w przypadku niektórych produktów. Elastyczne opakowania eliminują ryzyko skaleczenia przy ich otwieraniu, jak często dzieje się w przypadku metalowych puszek. Sieci gastronomiczne zyskują także korzyść w postaci lepszego wykorzystania produktu z opakowania i kontroli porcji dzięki dopasowanym urządzeniom dozującym. Opracowano na podstawie materiałów firmy Sealed Air