Świeże sposoby pakowania
2 Jun 2011 08:15

Targi PAKFOOD wpisują się w potrzeby producentów i odbiorców opakowań do żywności, uzupełniając ofertę organizowanych w cyklu dwuletnim Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK. Trzecia edycja spotkania sektora opakowań spożywczych odbędzie się w dniach 12-15 września 2011 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Ponad 65 proc. opakowań przeznaczonych jest dla przemysłu spożywczego. Światowe zapotrzebowanie na opakowania do żywności, tj. na pojemniki z tworzyw sztucznych, torby, torebki będzie wzrastać w najbliższych latach o 3,8 proc. rocznie i w roku 2013 uzyska 115 miliardów dolarów. Na aktualne trendy w dziedzinie opakowań spożywczych wpłynęły m.in. zmiana zachowań konsumenckich, nowe rozwiązania technologiczne oraz wzrost zainteresowania zrównoważonym rozwojem rynku. Odpowiedzią na zwiększone zapotrzebowanie rynku na nowoczesne rozwiązania w dziedzinie opakowań spożywczych są poznańskie targi PAKFOOD, które stanowią arenę prezentacji światowych trendów we wzornictwie i technologii produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego. Podczas drugiej edycji targów PAKFOOD w 2009 roku wystawcy z 14 krajów (m. in. z Czech, Danii, Francji, Niemiec, Szwecji, Szwajcarii, USA, Wielkiej Brytanii, Włoch) zaprezentowali w Poznaniu najnowsze rozwiązania opakowaniowe dla różnych sektorów branży spożywczej. Ekspozycję wystawców targów PAKFOOD oraz odbywających się równolegle targów Polagra-Tech, Polagra-Food i Gastro Trendy odwiedziło ponad 25 000 zwiedzających z całego świata. Na targach akredytowało się ponad 300 dziennikarzy prasy branżowej i specjalistycznej, codziennych gazet ogólnopolskich i lokalnych, co znalazło swoje odzwierciedlenie w licznych relacjach z wydarzeń targowych. Targi PAKFOOD 2011 będą okazją do spotkania się w gronie profesjonalistów zainteresowanych nawiązaniem współpracy biznesowej z firmami oferującymi szeroki asortyment nowoczesnych produktów i usług dla branży opakowań spożywczych, tj.: opakowania: surowce i półprodukty do produkcji opakowań spożywczych, materiały opakowaniowe, gotowe opakowania spożywcze i pomocnicze środki opakowaniowe, projektowanie opakowań; maszyny: maszyny i urządzenia pakujące, maszyny do produkcji opakowań, maszyny znakujące i etykietujące, projektowanie maszyn pakujących; doradztwo techniczne. Targi PAKFOOD 2011 dostarczą także wielu okazji do zdobycia wiedzy na temat kondycji branży oraz wymiany doświadczeń podczas licznych konferencji i seminariów tematycznych, a także konkursów i wystaw odbywających się na przestrzeniach specjalnych, organizowanych we współpracy z partnerami branżowymi. Niewątpliwie bogaty program wydarzeń towarzyszący ekspozycji wystawców stanowi, oprócz prezentacji nowości technologicznych, magnes przyciągający do Poznania szerokie grono profesjonalistów. Dodatkowym atutem targów PAKFOOD jest efekt synergii z odbywającymi się w tym samym czasie największymi targami branży spożywczej w tej części Europy: Międzynarodowymi Targami Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, Międzynardowoymi Targami Gastronomii Gastro Trendy oraz Międzynarodowymi Targami Technologii Spożywczych Polagra-Tech, które stanowią okazję do spotkania producentów opakowań oraz producentów żywności. Najlepsze produkty targów PAKFOOD, charakteryzujące się innowacyjnymi rozwiązaniami i wysoką jakością zostaną nagrodzone Złotym Medalem MTP, a konkurs Acanthus Aureus wyłoni zwycięzców uhonorowanych za stoiska najlepiej zaprojektowane i przygotowane do realizacji strategii marketingowej firmy. Zapraszamy do odwiedzenia: www.pakfood.pl Opracowano na podstawie informacji MTP