Olsztyńskie spotkanie z kriogeniką i atmosferą modyfikowaną
1 Jan 1970 13:30

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

6 czerwca br. na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odbyły się – już po raz trzeci – Seminarium i Warsztaty dla Przemysłu Spożywczego, poświęcone innowacyjnym rozwiązaniom w zakresie mrożenia i chłodzenia kriogenicznego, pakowania w atmosferach modyfikowanych oraz kontroli tych procesów. Do grona organizatorów – Linde Gaz Polska, Ulma Packaging Polska i Witt Polska – po raz pierwszy dołączyła firma Schur Flexibles.

Odbywająca się w cyklu dwuletnim impreza zgromadziła kilkudziesięciu gości: przedstawicieli branży opakowaniowej i spożywczej oraz kadry naukowej pobliskiej uczelni i jej studentów. Tradycyjnie też podzielono ją na dwie części: seminaryjną, która posłużyła prezentacji efektów pracy badawczej realizowanej na Wydziale Nauki o Żywności uniwersytetu w Olsztynie oraz najnowszych maszyn i technologii stosowanych w przemyśle spożywczym; a także warsztatową, podczas której dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy urządzeń firm-organizatorów.

O narodzinach idei seminariów mówi Krzysztof Czerwiński, dyrektor Witt Polska: Wymyśliliśmy je wspólnie z firmą Linde Polska przed kilku laty i początkowo miały one bardzo kameralny charakter. Jednak zainteresowanie branży naszą imprezą sprawiło, że rozwinęliśmy jej pomysł, przyjmując do grona organizatorów kolejne firmy. Odbiór uczestników jest bardzo pozytywny. Dzięki obecności w tym roku – po raz pierwszy – firmy Schur Flexibles udało nam się de facto skompletować uczestników reprezentujących cały ciąg produkcyjny opakowań, od gazów (Linde), przez maszyny pakujące (Ulma), materiały i opakowania (Schur), aż po końcową kontrolę całego procesu pakowania (Witt). 

Jak mrozić skutecznie

W tym roku zgromadzonych słuchaczy powitał dr hab. Krysztof Bryl, profesor UWM i prodziekan ds. nauki i współpracy z zagranicą, który na wstępie bardzo pozytywnie ocenił efekty dwóch poprzednich seminariów (Zależy nam na uczestnictwie w tego typu sympozjach, bo Wydział Nauki o Żywności jest ukierunkowany na szeroko rozumianą współpracę), a następnie opowiedział o znanych i nieznanych obszarach współpracy branży spożywczej z tym wydziałem. Problematyka badawcza realizowana na wydziale związana jest z jednej strony z jego tradycją (np. badania mleka oraz prace nad innowacyjnymi produktami mlecznymi), zaś z drugiej strony jest ściśle powiązana z priorytetami uczelnianymi, krajowymi i europejskimi. Prowadzone badania służą integracji naukowej z krajowymi i zagranicznymi ośrodkami badawczymi oraz podmiotami gospodarczymi, usprawnieniu wykorzystania posiadanej aparatury i kreowaniu nowej tematyki badawczej – podkreślił w swym wystąpieniu. 

O ekonomii procesu zamrażania kriogenicznego opowiedział uczestnikom Łukasz Betliński z Linde Gaz Polska. Jedną z optymalnych metod przedłużania trwałości pożywienia bez powodowania znaczących zmian w produktach jest mrożenie. Niskie temperatury powstrzymują działalność drobnoustrojów powodujących psucie się produktów oraz znacznie zwalniają przebieg procesów enzymatycznych i biochemicznych, zachodzących w żywności niezamrożonej. Technologie kriogeniczne – jako jeden ze sposobów mrożenia żywności – są coraz powszechniej stosowane nie tylko w przetwórstwie spożywczym, ale również w przemyśle, medycynie, rolnictwie i badaniach naukowych.

Do kriogenicznego zamrażania żywności stosuje się ciekły azot lub dwutlenek węgla. Duża różnica temperatur między czynnikiem mrożącym a zamrażanym produktem oraz szybki przebieg procesu zamrażania zapewniają wiele korzyści, do których należą m.in. minimalizacja uszkodzeń mechanicznych ścian komórek przez kryształy lodu, a w rezultacie mniejszy odciek wody; szybkie zahamowanie aktywności enzymatycznej i mikrobiologicznej w produkcie; uzyskanie oszczędności wynikających z mniejszych ubytków masy w trakcie zamrażania; wydłużenie czasu przydatności do spożycia produktu po rozmrożeniu. Jak podkreślał prelegent, jest to również technologia wygodna w stosowaniu oraz – z punktu widzenia kosztów inwestycji – jak najbardziej uzasadniona. Zwłaszcza, że: W uzasadnionych przypadkach mrożenie kriogeniczne nie jest tak drogie, jak jego niezastosowanie – podkreślił na zakończenie Łukasz Betliński. 

Pakuj automatycznie

Sławomir Zieliński, dyrektor regionalny w firmie Ulma, swoją prelekcję poświęcił nowym rozwiązaniom w ofercie hiszpańskiego producenta. Na wstępie przybliżył słuchaczom reprezentowaną przez siebie firmę. Ulma Packaging to część dużej grupy producenckiej, w której skład wchodzą przedsiębiorstwa działające w różnych branżach przemysłu. Założona w 1961 r., koncentrowała się początkowo na produkcji maszyn poziomych flow-pack; obecnie w ofercie posiada szereg linii produktowych obejmujących: maszyny rolowe, traysealery, pionowe maszyny pakujące, maszyny do folii streczowej, termokurcze i rozwiązania do pakowania termokurczliwego (sleeve wrapping), a także własny dział automatyzacji procesów pakowania. Prowadzi globalną sprzedaż dzięki siatce swych przedstawicielstw i licznych dystrybutorów. W Polsce obecna jest od 12 lat i dotychczas na lokalnym rynku znalazła nabywców na ponad 500 urządzeń. 

Po prezentacji możliwości pełnej automatyzacji pakowania z wykorzystaniem oferty Ulma (która dostarcza maszyny i oprogramowanie do automatycznego załadunku, pakowania, rozładunku, pakowania zbiorczego oraz paletyzacji), prelegent skoncentrował się na nowościach w ofercie koncernu z Hiszpanii. 

Należą do nich: w sektorze maszyn rolowych innowacyjny model TFS 407 R, który dzięki wykorzystaniu opatentowanej folii Darfresh firmy Sealed Air oraz najnowszych rozwiązań konstrukcyjnych Ulma odsysa powietrze z opakowania typu SKIN przez otwory w narzędziu dolnym. Dzięki temu maszyna zużywa o 40% mniej folii od standardowego modelu TFS 407, a dodatkowo zmniejszenie szerokości ścinka folii przyczynia się do podniesienia wydajności maszyny o 12% (jak podkreślał Sławomir Zieliński, maszyna dzięki innowacyjnej lokalizacji otworów do odsysu powietrza z opakowania działa z prędkością 9-10 cykli/min, w porównaniu z 6-7 cyklami/min w przypadku standardowych maszyn). Dodatkowymi zaletami opakowania są: możliwość łatwego otwierania, cięcie kształtowe i zawieszka eurolock. Zastosowane rozwiązanie powoduje, że TFS 407 R może być używany wyłącznie do pakowania produktów stałych. 

Drugim rozwiązaniem, któremu prelegent poświęcił część swego wystąpienia, jest maszyna Artic Side Seal do produkcji opakowań flow-pack typu MAP (z atmosferą modyfikowaną), nadających się do wielokrotnego otwierania i zamykania, przeznaczonych na świeże produkty krojone takie jak plastry mięsa, kawałki sera czy tortille. 

O trendach i kierunkach rozwoju technologii stosowanych w procesie pakowania mięsa, ryb i drobiu opowiedział Szymon Nadolny z firmy Schur Flexibles Poland, która po raz pierwszy dołączyła do grona organizatorów konferencji w Olsztynie. Schur Flexibles to specjalista w dziedzinie produkcji folii i laminatów do wielokrotnego zamykania, który oferuje opakowania dopasowane zarówno do potrzeb żywności świeżej, jak i przetworzonej. Prelegent zaprezentował portfolio firmy przeznaczone do pakowania produktów spożywczych, m.in. folie do termoformowania VACUflex oraz opakowania SkinFresh Top na krojone wędliny, mięsa i przetwory mięsne z barierą EVOH, giętkie i odporne na wysokie temperatury, o wysokiej szczelności. Podkreślał, że opakowania i folie dostarczane przez firmę oprócz zadruku wysokiej jakości (również dwustronnego) mogą być wykańczane lakierami matowymi i sensorycznymi (typu soft touch i paper touch) oraz nacinane i perforowane w dowolnych kształtach. 

Kontrola atmosfery gazowej

Jako ostatnia z organizatorów konferencji zaprezentowała się firma Witt Polska, w imieniu której głos zabrała Izabela Boguń. Jej prelekcja dotyczyła „Analizy mieszanin gazowych oraz kontroli w procesie pakowania”. 

Witt-Gasetechnik to założone w 1945 roku trzypokoleniowe przedsiębiorstwo, które oferuje kompleksowy asortyment gazowych urządzeń zabezpieczających i regulacyjnych. Wśród tych wyrobów są mieszalniki i analizatory gazów oraz systemy pomiarowe i wykrywania nieszczelności. Oferta firmy skierowana do firm opakowaniowych obejmuje urządzenia i rozwiązania z zakresu bezpieczeństwa produkcji: mieszalniki, dozowniki i analizatory gazów, a także systemy sprawdzania szczelności opakowań i monitoringu stężenia gazów w pomieszczeniach produkcyjnych. 

Prelegentka skupiła się na nowościach w ofercie firmy, w tym analizatorze gazów OXYBABY, czyli narzędziu do mobilnego, szybkiego i dokładnego badania reszt tlenowych bądź zawartości tlenu i dwutlenku węgla w opakowaniach. Niewielkich rozmiarów, przenośne urządzenie zapewnia ergonomiczność, krótki czas próbkowania (wymaga niewielkich próbek) i jest łatwe w użyciu, a dodatkowo wymaga bardzo małych porcji gazu, umożliwiając analizę nawet najmniejszych opakowań typu MAP. Czytnik kodów kreskowych, wbudowana pamięć na 500 pomiarów i specjalne oprogramowanie do archiwizowania danych na dysku oraz generowania raportów sprawiają, że jego zalety docenili również polscy odbiorcy (ponad 400 sprzedanych egzemplarzy). 

Kolejnymi nowościami w ofercie Witt Polska wymienionymi przez Izabelę Boguń były: laserowy analizator gazów Oxybeam do nieniszczących, wyrywkowych badań stężenia tlenu oraz testów starzeniowych, a także liniowy analizator gazu MAPY VAC do maszyn pakujących typu traysealer i termoformujących, mierzący tlen lub stosunek tlenu i dwutlenku węgla oraz pozwalający na szybką i precyzyjną analizę gazu jeszcze przed zapakowaniem.

Uzupełnieniem – dodajmy, bardzo interesującym – prelekcji firm współorganizujących seminarium w Olsztynie były wykłady o charakterze popularyzatorsko-naukowym: dr inż. Julii Bogdanowicz z UWM pt. „Współczesne techniki zamrażania – wpływ na mikrostrukturę i jakość mięsa” oraz dra inż. Janusza F. Pomianowskiego z Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności w Olsztynie pt. „Metody utrwalania żywności”. 

Warsztatowa część spotkania, zorganizowana w namiocie nad malowniczym Jeziorem Kortowskim, była okazją do obejrzenia maszyn przywiezionych przez organizatorów do Olsztyna oraz rozmów na temat ich możliwości. W tej części aktywny udział wzięli studenci Wydziału Nauki o Żywności zaproszeni do udziału w seminarium. Bogaty w wydarzenia dzień zakończyły wspólna biesiada przy grillu i recital zespołu szantowego.

Widzimy potencjał spotkań takich jak to olsztyńskie. Dzięki dwuletniemu cyklowi każda z obecnych firm jest w stanie pokazać na seminarium nowości w swojej ofercie, zaś dla uczestników jest to okazja do swobodnej rozmowy z przedstawicielami firm, zadania pytań i uzyskania odpowiedzi w miłym otoczeniu – powiedział po zakończeniu seminarium Krzysztof Czerwiński z Witt Polska. Bardzo pozytywną ocenę wystawił mu także Szymon Nadolny z Schur Flexibles, który docenił możliwość spotkania zarówno obecnych, jak i potencjalnych klientów. Z mojego punktu widzenia obecność na seminarium klientów czterech różnych firm-organizatorów to okazja do wymiany kontaktów i poznania nowych ludzi. Jestem przekonany, że atrakcyjna formuła seminarium, malownicze miejsce, w którym się odbywa, oraz przyjazna atmosfera zaowocują naszą dalszą współpracą w kolejnych latach.

Tomasz Krawczak