Nowe standardy bezpieczeństwa żywności w Metsä Board Simpele
1 Jan 1970 12:18

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma Metsä Board – czołowy europejski producent tektur klasy premium – ma przyjemność poinformować o zintegrowaniu w zakładzie w Simpele systemu bezpieczeństwa żywności FSSC 22000 z systemami zarządzania. Zostało to potwierdzone przez zewnętrznego audytora.

System Bezpieczeństwa Żywności FSSC 22000 zapewnia ramy dla sprawnego zarządzania odpowiedzialnością przedsiębiorstwa w zakresie bezpieczeństwa żywności. System FSSC 22000 jest w pełni uznany przez GFSI (Global Food Safety Initiative) i oparty na istniejących normach ISO. Dowodzi on, że przedsiębiorstwo dysponuje solidnym Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, który spełnia wymagania klientów bezpośrednich, jak i konsumentów. GFSI skupia najważniejsze firmy z branży spożywczej, które wspólnie dążą do ciągłego ulepszania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na całym świecie.

Jako czołowy producent tektur z pierwotnych mas włóknistych, Metsä Board chce zapewnić, że jej zasady bezpieczeństwa żywności odpowiadają standardom przyjętym w przemyśle spożywczym. Przygotowania do tej zmiany trwały przez cały rok, podczas którego wykonawcy i pracownicy przeszli kompleksowe szkolenia. Zakład w Simpele – podobnie jak pozostałe zakłady Metsä Board – dysponował już certyfikatem zgodności z normą ISO 22000 i miał wdrożone procedury bezpieczeństwa żywności, ale dzięki nowej normie procesy i wymagane programy zostały dodatkowo wzmocnione.

Marjatta Punkka, Product Safety Manager w Metsä Board powiedziała; „Konsumenci doceniają zalety tektur wytwarzanych z odnawialnych, pierwotnych mas włóknistych, o znanym pochodzeniu, szczególnie gdy tektury są w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Dlatego chcemy zapewnić, że nasze tektury będą dalej spełniały najbardziej rygorystyczne wymagania, a nasze systemy są przygotowane do wszelkich zmian, które mogą nastąpić w przyszłości. Przemysł spożywczy jest ważnym użytkownikiem produktów zakładu w Simpele, co sprawia, że wdrożenie Systemu Bezpieczeństwa Żywności FSCC 22000 jest dla nas bardzo istotnym działaniem w zakresie dostarczania najlepszych tektur klientom z branży spożywczej. Planujemy wdrożenie tego systemu w naszych pozostałych zakładach”.

Źródło: Metsä Board