Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu bezpieczne dla całej rodziny
1 Jan 1970 11:15

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Już Hipokrates uważał, że mleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. Blisko 2,5 tysiąca lat później niewiele się zmieniło i z pewnością potwierdzą to również babcie, troszczące się o zdrowie swoich wnuków. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła zaleca spożycie mleka bądź jego przetworów w ilości 3-4 szklanek dziennie.

Mleko pełne wartości odżywczych

Mleko, które składa się w prawie 90% z wody, to najlepsze źródło wapnia, białka oraz wielu witamin i minerałów pochodzenia zwierzęcego. I choć pojawia się wiele głosów przeciw spożywaniu mleka i jego przetworów, to badania wciąż potwierdzają to, co było wiadomo
od wieków. Dawniej produkt ten musiał być spożywany niemal od razu po wydojeniu, ponieważ w surowym mleku z każdą chwilą pojawiały się niepożądane drobnoustroje chorobotwórcze, mogące zagrażać zdrowiu człowieka. Wraz z postępem pojawiła się prosta w praktyce technologia UHT, polegająca na krótkim poddaniu mleka działaniu temperatury nie mniejszej niż 138 stopni Celsjusza i szybkim schłodzeniu go do temperatury pokojowej. Po takiej sterylizacji mleko UHT, wolne od szkodliwych mikroorganizmów, pozostaje wciąż bogate m.in. w zdrowe tłuszcze, białka i zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D a także wapń, fosfor magnez i cynk.

Po to, by mleko UHT pozostało zdrowe i smaczne, rozlewane jest w sterylnych warunkach
do aseptycznych kartonów. Tego typu opakowania skutecznie chronią zawartość m.in. przed szkodliwym wpływem światła (promieni UV), powietrza czy wilgoci oraz nie wpływają
na walory smakowe i zapachowe zawartości. Zabezpieczone w aseptycznym kartonie
i sterylnie zamknięte produkty mleczne nie muszą już być konserwowane chemicznie, dlatego mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Opakowanie ma znaczenie

Właściwe opakowanie produktów mlecznych jest bardzo istotne przede wszystkim z uwagi na skuteczną ochronę zawartości. Świat idzie do przodu, a świadomi konsumenci, oprócz jakości żywności, doceniają dziś również wygląd opakowania, wygodę użytkowania oraz jego wpływ na środowisko. Najnowocześniejsze technologie stosowane obecnie w produkcji opakowań kartonowych, m.in. przez Tetra Pak, pozwalają na wyprodukowanie wielomateriałowych kartonów nadających się do całkowitego recyklingu. Składają się one z kilku warstw skutecznie zabezpieczających produkty wewnątrz: polietylenowej, aluminiowej i papierowej. Podwójna warstwa polietylenowa bezpośrednio chroni żywność i łączy się z warstwą aluminiową, która ma grubość zaledwie 6 mikronów. Oznacza to, że jest ona osiem razy cieńsza od ludzkiego włosa i nigdy nie ma styczności z żywnością. Opakowania tego typu stosowane są przez odpowiedzialnych, nowoczesnych producentów wyrobów mleczarskich, m.in. przez OSM Łowicz, która w odpowiedzi na oczekiwania konsumentów wprowadziła ostatnio na rynek ergonomiczne, funkcjonalne kartony dla mleka łowickiego.

Dla zdrowia człowieka i ochrony środowiska

Mleko UHT w opakowaniach kartonowych jest wartościowe i zdrowe. Osoby, pamiętające zapach przypalonego mleka w szkolnych stołówkach, docenią fakt, że bez obaw można je spożywać nawet zimne z lodówki, prosto z kartonu! A ci, którym na sercu leży dobro środowiska, dostrzegą zalety kartonowych opakowań, z których pozyskiwane są wartościowe surowce wtórne.

Źródło: Tetra Pak