O produkcji bezpiecznych opakowań
11 Jul 2017 13:20

W ostatnich latach redakcje miesięczników Opakowanie i Poligrafika regularnie podejmowały tematykę bezpiecznych opakowań – zarówno w formie artykułów problemowych zamieszczanych na swych łamach, jak również corocznej konferencji odbywającej się w Warszawie – dostrzegając rolę, jaką przywiązują do nich producenci towarów i konsumenci. Najnowsza, już 7. edycja konferencji Bezpieczne Opakowanie organizowanej przez redakcję Opakowania, odbędzie się w stołecznym hotelu Intercontinental w dniu 14 listopada br.

Miło nam donieść, że na szlak przetarty przez naszą redakcję wkracza w tym roku Polska Izba Opakowań, która 26 września 2017 r. - w trakcie targów żywności POLAGRA FOOD i POLAGRA TECH oraz towarzyszącym im targom opakowań żywności PAKFOOD – zainicjuje własną konferencję „Bezpieczne opakowania żywności”.

W trakcie 4-godzinnego spotkania z prelekcjami na tematy dotyczące m.in.: trwałości żywności jako determinanty w projektowaniu opakowań; bezpieczeństwa opakowań na żywność wykonanych z tworzyw sztucznych; nowoczesnych technologii pakowania żywności; barierowości i szczelności opakowań produktów spożywczych; roli opakowań aktywnych i inteligentnych w zabezpieczaniu żywności, a także zmian przepisów dotyczących bezpieczeństwa opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wystąpią przedstawiciele środowiska naukowego (COBRO-Instytutu Opakowań, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie) oraz przedstawiciele firm sponsorujących Konferencję.

Wydarzenie odbędzie się w Centrum Konferencyjnym Międzynarodowych Targów Poznańskich. Organizatorzy proszą o przesyłanie zgłoszeń uczestnictwa do 15 lipca br. Szczegóły dostępne są na stronie Polskiej Izby Opakowań.

Na podstawie informacji PIO opracował TK