System Ishida pomaga w przetwórstwie drobiarskim
28 Nov 2017 13:43

Firma Ishida Europe wdrożyła elastyczne i efektywnie wykorzystujące przestrzeń fabryczną rozwiązanie przeznaczone dla wysokowydajnych procesów dokładnego ważenia i pakowania udek i podudzi drobiowych w jednej z wiodących brytyjskich firm spożywczych Faccenda Foods.

Jest to druga instalacja Ishida w nowoczesnym zakładzie porcjowania drobiu Faccenda w Telford, w Wielkiej Brytanii. System odważa filety drobiowe na tace, które następnie przechodzą przez system wizyjny i tester zgrzewów (Ishida Vision System oraz Seal Tester) przed finalnym procesem automatycznego pakowania w skrzynkach, realizowanym przez system IPS Ishida [„podnieś i umieść/pick and place].

Oba systemy wykorzystują pionierską technologię naważarek wielogłowicowych z podajnikami spiralnymi Ishida w znanym układzie promieniowym, ale tradycyjnie używane podajniki promieniowe zastąpiono podobnymi do korkociągu obracającymi się spiralami. Spirale odpowiadają za efektywny, kontrolowany i w pełni automatyczny posuw wkładu w kierunku zasobników.

Naważarki pracują w zespole z wszechstronnym układem dozującym (Rotobatcher Ishida), gdzie precyzyjnie odważone porcje wkładu produktowego trafiają do serii punktów pakowania na stole wsadowym; tam operator przenosi porcję na tackę i formuje ją przed procesem hermetyzacji.

Kluczową korzyścią z zastosowania kombinacji Naważarki Spiralnej z dozownikiem kołowym (Rotobatcher) jest fakt usytuowania dozownika kołowego bezpośrednio poniżej naważarki. Taki układ maksymalizuje wykorzystanie przestrzeni i pozwolił firmie Faccenda na stworzenie wysoce wydajnego stanowiska dla drobiowych udek i podudzi w czterech kombinacjach rozłożonych blisko siebie w konfiguracji kwadratu.

To z kolei zapewnia największą elastyczność w operacji pakowania, dostarczając cztery różne opcje w zależności od tego, jak ptaki zostały sklasyfikowane. Dwie naważarki spiralne wielogłowicowe z zasobnikami o pojemności 5 litrów zajmują się naważaniem udek w całości, a dwie naważarki z zasobnikami o pojemności 3 litrów stosuje się dla mniejszych podudzi.

Target wagowy dla opakowań z udkami i podudziami waha się od 900 g do 2,1 kg. W nowym systemie Ishida zmieniono pas segregujący i system pakowania, co pozwoliło na redukcję strat nadważeniowych o około 30%. Ogólna przepustowość została również poprawiona; teraz każdy operator jest w stanie obsłużyć około 3,5 kg produktu na minutę w porównaniu do 2,8 kg, wartości z poprzedniego systemu.

Na linii pakowania filetów drobiowych naważarka spiralna wielogłowicowa stosuje zasobniki 2 litrowe ze skrobakami dla zapewnienia skutecznego przepływu wkładu produktowego wysokiej lepkości, jakim są filety. Targety wagowe wynoszą od 500 g do 765 g dla linii produkującej około 40 opakowań na minutę, co swobodnie mieści się w zakresie możliwości naważarki.

W ramach rygorystycznych procedur kontroli jakości, jakie się stosuje w Faccenda, system dozoru wizyjnego Ishida (Ishida Vision System) przeprowadza szereg testów sprawdzających, w tym na obecność i położenie etykiety, poprawności danych etykiety z datą oraz czytelności kodu kreskowego.

Tester zgrzewu ( Seal Tester) stosuje delikatny ucisk do każdej zamkniętej tacki z produktem. System Ishida IPS odpowiada z kolei za szybki i efektywny proces pakowania zamkniętych tacek w skrzynkach standardu Euro (Eurocrate).

Zakład w Telford, inwestycja warta 35 milionów funtów, jest w stanie przetwarzać do 1,5 mln całych ptaków tygodniowo w tempie zaledwie dziewięciu minut (licząc od zawieszenia do szczelnego opakowania). Jest to wynik wysoce skutecznej operacji planowania i najnowszemu zautomatyzowanemu oprzyrządowaniu, dzięki którym zakład z co najmniej trzygodzinnym wyprzedzeniem wie dokładnie, jakie produkty będą przetwarzane. Kluczową zaletą systemów Ishida w tak wydajnym cyklu produkcyjnym jest możliwość szybkiego przezbrajania, które realizowane jest za pomocą przycisku przywołującego wcześniej zaprogramowane ustawienia układu zdalnego sterowania (RCU Remote Control Unit).

Współpraca Faccenda z Ishida trwa około 15 lat i rozpoczęła sie od instalacji dwóch naważarek wielogłowicowych przeznaczonych do obsługi drobiowych produktów mrożonych. „Zawsze byliśmy zadowoleni z wydajności i niezawodności urządzeń Ishida, ale tak samo ważne dla tego projektu była umiejętność wsłuchiwania się Ishida w nasze wymagania i praca z nami, tak aby zapewnić najbardziej efektywne rozwiązanie” - wyjaśnia Colin Trotman, szef ds. inżynierii w zakładzie Faccenda.

„Jako firma bardzo cenimy sobie partnerskie relacje z naszymi dostawcami. Współpracując osiągamy najlepsze rezultaty. Jest to rodzaj relacji dwukierunkowej, jaką mamy przyjemność realizować z Ishida” - dodaje kierownik operacyjny Debbie McConnell.

Źródło: Ishida