Antybakteryjne lakiery firmy Schur Flexibles
29 Mar 2022 09:37

Higiena i bezpieczeństwo żywności były ważne od zawsze, ale koronawirus uwypuklił potrzebę większej uwagi i czujności. Klientów proszono o częste mycie i dezynfekcję rąk, dlatego przyzwyczaili się do wysokiego poziomu ochrony w punktach sprzedaży. Z myślą o ich bezpieczeństwie firma Schur Flexibles oferuje możliwość stosowania lakieru antybakteryjnego na wielu swoich foliach, takich jak np. folie górne i opakowania typu flowpacks.

Badane i testowane pod kątem maksymalnego bezpieczeństwa

Powlekane antybakteryjnie folie firmy Schur Flexibles mogą być stosowane w wielu różnych rodzajach opakowań. Jak wynika z wyników analiz aktywności antybakteryjnej, warstwa lakieru ogranicza ilość bakterii obecnych na opakowaniach o 95%. Badania lakieru potwierdziły, że jest on bezpieczny dla opakowań żywności, w tym mięsa, nabiału i ryb, a także kosmetyków i innych produktów. W Polsce firma Duda, znany producent wędlin i kiełbas, z powodzeniem wykorzystuje go jako dowód na odpowiedzialność firmy w obliczu pandemii oraz dla upewnienia konsumentów, że obchodzenie się z firmowymi produktami jest całkowicie bezpieczne.

Higieniczne rozwiązania na półce i w domu

W punktach sprzedaży opakowania są często dotykane, podnoszone i odkładane. Powłoka antybakteryjna pomaga zapobiegać przenoszeniu bakterii i zapewnia bezpieczeństwo konsumentów. Jej stosowanie – z punktu widzenia producentów – nie wiąże się z wprowadzaniem zmian w liniach produkcyjnych. Folie pokryte tym lakierem są przetwarzane na wszystkich maszynach równie sprawnie co folie niepowlekane. Doskonale nadają się też do zadruku, zapewniając równie wysoką jakość druków co w przypadku wszystkich materiałów Schur Flexibles.

Bezpieczeństwo żywności i konsumentów zaczyna się od inteligentnych rozwiązań opakowaniowych. Jesteśmy pierwszym producentem opakowań, który oferuje tego typu powłoki naszym klientom. Dzięki temu rozwiązaniu wspieramy producentów i sprzedawców detalicznych w ich wysiłkach zmierzających do optymalizacji higieny i zapewnienia większego bezpieczeństwa żywności - wyjaśnia Joanna Herbst z firmy Schur Flexibles.

Opracowano na podstawie informacji firmy Schur Flexibles