Czerwony, czyli zimny
30 Jul 2015 09:23

Koncern Heineken jest znany z dużej pomysłowości w stosowaniu nowatorskich, inteligentnych rozwiązań opakowaniowych, których celem jest przyciąganie uwagi konsumentów do swych produktów. Najnowszym rozwiązaniem firmy jest butelka, która umożliwia obniżenie temperatury piwa do 0 stopni Celsjusza w domowych zamrażarkach – ale bez zamrażania złocistego napoju. Sekret tkwi w zastosowaniu wyjątkowo wytrzymałego tworzywa PET. Piwo wyjęte z chłodziarki i przeniesione do zamrażarki osiąga zerową temperaturę w ciągu 15 minut, a jeśli mrozimy napój o temperaturze pokojowej, musimy poczekać 50 minut. Dodatkowym smaczkiem opakowania jest zastosowanie farby termochromowej, która powoduje, że ikoniczna gwiazda Heidelberga zaczyna świecić na czerwono po osiągnięciu przez piwo optymalnej temperatury.

Na podstawie informacji firmy Heidelberg opracował TK