647 firm z 24 krajów spotkało się na jednej z najbardziej liczących się imprez opakowaniowych i butelkowania wina i napojów na świecie SIMEI. Wystawcy zaprezentowali najnowsze osiągnięcia i innowacje w sektorze maszyn i wyposaże-nia przemysłu opakowaniowo-winiarskiego.
Tegoroczna edycja targów SIMEI odbyła się w dniach 22-26 listopada w Mediolanie na prestiżowych terenach centrum wystawowego Fiera Milano w czterech halach o łącznej powierzchni 35 tys. m2. Przez pięć dni trwania imprezy przewinęło się przez nią ponad 50 tys. zwiedzających, spośród których co piąty przyjechał spoza Włoch. Organizatorzy podkreślali znaczący wzrost liczby wystawców i uczestników w porównaniu z poprzednią edycją z 2009 r. Na atrakcyjność targów dla zwiedzających miała wpływ znacząca obecność zagranicznych firm prezentujących swoją ofertę, z krajów europejskich (m. in. najliczniej – poza Włochami – reprezentowane Francja i Niemcy, a także Skandynawia, Beneluks, Austria, Francja, Niemcy, Szwajcaria, Ukraina, Hiszpania, Wielka Brytania), kontynentu amerykańskiego (USA, Chile, Kanada), Afryki (RPA) oraz z Chin. Tłumnie stawili się wystawcy z Półwyspu Apenińskiego, szczególnie z regionów Lombardia, Veneto, Piemonte oraz Emilia Romagna.
SIMEI to ważne miejsce spotkań przedsiębiorców reprezentujących sektor produkcji, konfekcjonowania i butelkowania wina i płynów spożywczych, okazja do dyskusji, wymiany doświadczeń oraz nawiązywania kontaktów i współpracy. Ta impreza targowa – dobrze znana na świecie zarówno wystawcom, jak i zwiedzającym – jest międzynarodowym forum prezentującym techniczne innowacje i nowoczesne rozwiązania w zakresie maszyn, produktów i serwisu, przeznaczonych dla sektora przemysłu, który zajmuje się produkcją i pakowaniem wina, piwa, wody mineralnej, napojów gazowanych, soków, spirytusu, alkoholi, octu i oliwy. To zaś oznacza, że w halach targowych można było oglądać nie tylko maszyny do wyrobu wina i innych napojów, ale także pełne oprzyrządowanie niezbędne do tego, by trafiły one w opakowaniu na półkę sklepową. Atrakcją na części stoisk było butelkowanie i pakowanie napojów „na żywo”.
Organizatorzy targów, dbając o wzbogacenie programu targowego podczas tegorocznej edycji, zorganizowali serię nieodpłatnych konferencji przy współpracy ze Stowarzyszeniem Unione Italiana Vini.
Na wystawie prezentowane były następujące kategorie materiałów, maszyn i wyposażenia:
n Maszyny do usuwania łodyg, sprzęt do destylacji, kruszarki, prasy, separatory, zbiorniki opróżniające, maszyny do kruszenia, maszyny do wytwarzania wina itp.;
n Obsługa i przetwarzanie: zbiorniki ciśnieniowe, maszyny do odwirowywania, koncentratory, filtry, sprzęt do procesu pasteryzacji i wymiany jonów;
n Butelkowanie, klimatyzacja i pakowanie: maszyny do kapslowania, dozowniki, maszyny do etykietowania i butelkowania, pakowaczki, podkładki, sprzęt do sterylizacji, zgrzewarki do kartonów, maszyny pakujące;
n Materiały do magazynowania i produkcji kontenerów: zbiorniki, kadzie z drewna lub inne materiały, butelki, beczki, gąsiory;
n Wyposażenie do transportu lokalnego oraz do utrzymania materiałów;
n Akcesoria, takie jak korki, kapsułki, etykiety, koszyki, pojemniki, regały;
n Produkty do wytwarzania wina i środki do czyszczenia pojemników do wyrobu wina, takie jak kleje, detergenty, sprzęt laboratoryjny, a także produkty i akcesoria do produkcji wina, spirytusu, oliwy i napojów;
Bogaty zakres prezentowanych tematów sprawił, że tegoroczne targi SIMEI stały na najwyższym poziomie merytorycznym, a impreza pozostaje obowiązkową pozycją w kalendarzu międzynarodowych spotkań sektora winiarsko-napojowego.
Warto dodać, że w trakcie uroczystości otwarcia targów Komitet Naukowo-Techniczny, utworzony przez Unione Italiana Vini i złożony ze specjalistów reprezentujących winiarnie oraz środowiska uniwersyteckie, przyznał cztery nagrody firmom wystawiającym się na targach. Wśród nagrodzonych w debiutującym w tym roku konkursie innowacji w dziedzinie uprawy wina znalazły się: firma ERO, nagrodzona za urządzenie do przycinania winnych krzewów; Grupa Bertolaso za automatyczny, zintegrowany system butelkowania; TMCI Padovan za dynamiczny system filtrujący oraz firma Foss za system do błyskawicznej oceny zawartości dwutlenku siarki w winie.
Monika Mularska