Anuga coraz silniejsza 
1 Jan 1970 13:32

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Targi branży spożywczej Anuga FoodTec odnotowały w tym roku dwucyfrowy wzrost liczby wystawców. Na zwiększonej powierzchni wystawienniczej swoje oferty zaprezentowało o 13% więcej przedsiębiorstw. Kolejny rekord dotyczył liczby osób odwiedzających, których przybyło na targi w tym roku aż 50 000, co stanowi wzrost o 11% w stosunku do ubiegłej edycji. Anuga FoodTec podniosła też poziom swojej międzynarodowości – do grona wystawców dołączyli przedstawiciele 15 nowych krajów, co znacząco wzmocniło pozycję wydarzenia wśród wiodących międzynarodowych imprez kierowanych do branży spożywczej. 

W tegorocznej edycji Anuga FoodTec (20-23 marca, Kolonia) wzięło udział 50 000 gości reprezentujących 152 kraje. Wydarzeniu towarzyszył bogaty program wykładów i kongresów, który tradycyjnie okazał się źródłem inspiracji i informacji o nowościach branżowych, innowacjach oraz dalszym rozwoju technologicznym.

Katharina C. Hamma, dyrektor ds. operacyjnych w Koelnmesse GmbH (centrum, w którym odbywały się targi) wyjaśniła: Pomysł Anuga FoodTec jest wyjątkowy i nie bez powodu odnosi sukcesy. Świadczy o tym stale rosnące zainteresowanie wydarzeniem. Tegoroczna rekordowa liczba odwiedzających wynika przede wszystkim ze wzrostu popularności targów wśród gości z zagranicy. Szczególnie cieszy nas reprezentacja krajów takich jak: Chiny, Włochy, Korea, Polska, Rosja i Ameryka Południowa. Tak duże zainteresowanie międzynarodowych gości pokazuje nam, że koncepcja Anuga FoodTec jest zgodna z wymaganiami i oczekiwaniami uczestników targów.

Targom towarzyszył specjalny program zorganizowany przez DLG (German Agricultural Society – Niemieckie Towarzystwo Rolnicze), który obejmował konferencje, wykłady oraz bardzo ciepło przyjętą nowość, jaką okazały się wycieczki z przewodnikiem. W ramach zorganizowanych po raz pierwszy w tym roku Guided Tours wystawcy prezentowali swoje produkty i rozwiązania przygotowane na targi. Wśród tematów pojawiły się między innymi: innowacyjne materiały opakowaniowe, przemysł 4.0, technologie napełniania i pakowania oraz technologie mleczarskie i masarskie. Dużym zainteresowaniem odwiedzających cieszyły się także „Speakers Corner” – sale tematyczne, w których miały miejsce prelekcje i dyskusje. 

Anuga FoodTec 2018 zaprezentowała szereg innowacji technologicznych z całego spektrum branży spożywczej – skomentował dr Reinhard Grandke, dyrektor zarządzający DLG i przewodniczący Rady Doradczej Anuga FoodTec, i dodał: Rozległy specjalistyczny program dotyczył bardzo ważnego tematu, jakim jest efektywne gospodarowanie zasobami. Wykłady i konferencje zapewniły międzynarodowej publiczności możliwość zdobycia wiedzy na temat optymalizacji procesów produkcyjnych pod kątem zużywania mniejszej ilości energii i wody oraz ograniczenia marnotrawstwa żywności. Tym samym w praktyczny sposób technologia została ponownie powiązana z wymogami praktyki biznesowej. 

Organizatorzy w tym roku postawili na praktyczny aspekt wydarzenia, umożliwiając gościom zapoznanie się z całym cyklem produkcyjnym i doświadczeniem na żywo zarówno indywidualnych rozwiązań, jak i całościowych, przekrojowych koncepcji na wszystkich etapach produkcji w przemyśle spożywczym. We wszystkich pięciu segmentach wystawienniczych, jakimi były: opakowania żywności, bezpieczeństwo i analityka, przetwórstwo spożywcze, składniki żywności oraz usługi, firmy zaprezentowały międzygałęziowy i międzybranżowy asortyment ofert wystawienniczych. 

Kolejna Anuga FoodTec odbędzie się w dniach 23-26 marca 2021 roku w Kolonii.

Na podstawie informacji Centrum Targowego Koelnmesse opracowała BZ