Tajemniczy. Oryginalny. Elegancki. Wysokiej klasy. Wymagający. Czarny kolor inspiruje wszystkich twórców i projektantów ponad obowiązującymi trendami. Od zawsze też ich fascynuje, niezależnie od tego, czy poruszają się w świecie mody, czy wzornictwa. Egipcjanie kojarzyli czerń z nocą, ale przede wszystkim z żyznym mułem Nilu i życiem. W przypadku opakowań, czerń to styl, prowokacja lub sposób na odróżnienie się.
Czerń to zawsze trafny wybór z punktu widzenia konsumentów, nadający każdej marce specjalny status. To właśnie dlatego firma O-I, producent szklanych opakowań żywności, wprowadziło do oferty linię Black Glass by O-I.
Firma O-I opracowała nową, oryginalną technologię, która pozwala uzyskać czarne szkło w przystępnej cenie. Aż do teraz koszty czarnego szkła były zaporowe, ograniczając jego użycie do niezwykle elitarnych produktów. Dzięki obecnej innowacji może teraz wyjść z tego ekskluzywnego, absolutnie najwyższego segmentu rynku. Black Glass by O-I to linia produktów premium, ale skierowanych na szeroki rynek, mogących dotrzeć do wielu segmentów, takich jak mocne alkohole, wina i produkty spożywcze – wyjaśnia Gilles Desheraud, dyrektor O-I ds. marketingu na rynku mocnych alkoholi.
Kolejnym argumentem, jakim producent przekonuje do swego nowego produktu, jest innowacyjna technologia jego wytwarzania, odbiegająca od standardowej praktyki polegającej na użyciu podajnika barwnika do koloryzowania szkła. Nowy proces pozwala zastosować ten sam zestaw punktów kontrolnych na wszystkich liniach produkcyjnych, co zapewnia identyczny poziom jakości jak przy tradycyjnym szkle, bez potrzeby modyfikacji oprzyrządowania. Do tej pory czarne szkło było nie tylko drogie, ale problematyczne z punktu widzenia bezpieczeństwa, ponieważ tradycyjne przyrządy nie mogły przeprowadzić niektórych testów jakości ze względu na nieprzezroczystość koloru. Black Glass by O-I jest włączone w planowanie produkcji tak samo, jak każdy inny odcień szkła, bez jakichkolwiek modyfikacji linii produkcyjnych, przy zachowaniu identycznego tempa produkcji – dodaje Gilles Desheraud.
Pomijając aspekt estetyczny, który sprawia, że butelka zdecydowanie odróżnia się od innych, czarny kolor zapewnia strategiczną korzyść; ma on naturalne właściwości chroniące produkt przed światłem, zachowujące aromat i świeżość, przy czym skład szkła pozostaje w 100 proc. naturalny i nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
Czarne szkło firmy O-I jest już wykorzystywane komercyjnie: w charakterystycznej butelce można kupić meksykańskie piwo Simpatico, które w bieżącym roku powróciło na amerykański rynek po 20 latach nieobecności. Nasza współpraca z O-I rozpoczęła się dwa lata temu od wyzwania, jakim było stworzenie pierwszej butelki na piwo wykonanej w całości z czarnego szkła, bez zastosowania obróbki powierzchniowej takiej jak powlekanie
– mówi J. Michael Bowers, prezes i CEO Simpatico USA.
Czarne, czyli pożądane
Aby dogłębnie poznać oczekiwania klientów wobec czarnego szkła, firma O-I przeprowadziła zakrojone na dużą skalę badanie, które we Francji zrealizowano we współpracy z agencją badań opinii publicznej Ipsos, a w Wielkiej Brytanii z pomocą grup testowych, reprezentatywnych dla populacji.
Badania przeprowadzono w trzech grupach wiekowych (18-25, 26-40, 41-60 lat), przy równym udziale kobiet i mężczyzn. Badano segmenty: piwa, napojów bezalkoholowych i wysokoprocentowych, win musujących i szampanów, oliwy z oliwek.
Wyniki wskazują, że konsumenci akceptują czarny kolor zarówno w przypadku napojów, jak i produktów żywnościowych. Czarne szkło nie wywołało negatywnych reakcji u żadnej z badanych grup. Cechuje je wysoka atrakcyjność i nowoczesny wizerunek. Badania wykazały także, że wykorzystanie czarnego szkła idealnie nadaje się jako sposób rozszerzenia marki już dobrze znanej na rynku. Identyfikacja marki jest tak silna, że zniesie ona wpływ czarnego opakowania. Ze względu na kolor świetnie nadaje się do marek stworzonych z myślą o spożyciu w barach i klubach nocnych (przede wszystkim napoje gazowane i energetyczne).
Są jednak branże, w których użycie czerni jako koloru szklanego opakowania jest ryzykowne i nie zawsze spełnia nadzieje marketingowców. Na przykład na rynku win czerń może nie pasować do ugruntowanej już marki i jej istniejącego terytorium. Niemniej jednak dobrze pasuje do serii produktów limitowanych lub na specjalne okazje. Podobnie jest w przypadku niektórych napojów wysokoprocentowych z najwyższej półki, jak koniaki i whisky, w których przypadku czarna wersja może podnieść i ożywić asortyment. Idealną grupą docelową dla czarnego szkła O-I są bardziej standardowe alkohole, jak likiery i wódki, gdyż szkło to nadaje tym produktom wyższy status i znakomitą widoczność na półkach.
I wreszcie wyzwaniem może być zastosowanie czarnego szkła w segmencie spożywczym ze względu na kryteria konsumpcyjne. Często, tak jak w przypadku np. oliwy z oliwek, nieprzejrzystość butelki ogranicza możliwość sprawdzenia poziomu zawartości – stąd negatywne reakcje. Czarne szkło firmy O-I może jednak podnieść siłę oddziaływania produktów z najwyższej półki, windując takie produkty do pozycji ultra-premium.
Opracowano na podstawie informacji firmy O-I