Dni Otwarte w Ulma Packaging Polska 
1 Jan 1970 07:59

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kilkudziesięciu klientów z branży spożywczej uczestniczyło w Dniach Otwartych (4-5 grudnia 2018) zorganizowanych w siedzibie firmy Ulma Packaging Polska w podwarszawskich Łajskach. Okazją do spotkania była prezentacja innowacyjnych rozwiązań zastosowanych w maszynach pakujących hiszpańskiego producenta, które są już dostępne dla polskich klientów. 

Bohaterami spotkania były trzy premierowe urządzenia, przedłużające termin przydatności produktu do spożycia przy zachowaniu najwyższej jakości, a przy okazji swoim wyglądem zachęcające konsumentów do zakupu. Wspomniane rozwiązania to:

– pionowy flow-pack VTI 640V z opatentowanym rozwiązaniem Tight-Bag zmniejszającym objętość opakowania oraz innowacyjnym systemem Venturi, dzięki któremu pakowanie produktów luźnych – sałat i ziół – jest prostsze i bezproblemowe;

– maszyna Artic Side Seal przeznaczona do produkcji opakowań otwórz/zamknij typu koperta, skierowanych na rynek świeżych plastrowanych produktów spożywczych (głównie ser żółty i wędliny);

– traysealer TSA 680 SST do szczelnego i higienicznego pakowania przy użyciu folii przepuszczalnej lub barierowej (MAP) produktów spożywczych, głównie drobiu, bez potrzeby ich ściskania i zniekształcania.

Zalety każdego z rozwiązań w trakcie krótkich prelekcji zaprezentowali przedstawiciele firmy Ulma, a po części teoretycznej goście Dni Otwartych mieli szansę przekonać się o nich naocznie, bowiem wszystkie wymienione maszyny są dostępne w firmowym showroomie. 

O urządzeniu VTI 640V opowiedział dyrektor regionalny Ulma Pa-ckaging Polska, Piotr Tyrek. To system opracowany przede wszystkim z myślą o zoptymalizowaniu opakowań jednostkowych i zmniejszeniu powierzchni zajmowanej przez nie w opakowaniach zbiorczych, bez pogarszania jakości przechowywanego produktu – tłumaczył. W tym systemie produkt jest pakowany w rękaw foliowy; specjalny nóż w szczęce zgrzewającej tworzy w górnej części rękawa perforację, przez którą odprowadzony zostaje nadmiar powietrza; dociśnięcie szczęki zgrzewa rękaw w miejscu perforacji, szczelnie je zamykając. Operator ma pełną dowolność ustalenia stopnia kompresji produktu w opakowaniu dzięki ustawieniu – z poziomu panelu sterowniczego – ilości odprowadzanego powietrza. 

Korzyści z takiego rozwiązania są wielorakie: brak nacięć lub perforacji w gotowym opakowaniu eliminuje ryzyko zanieczyszczenia produktu i utraty wilgoci oraz zapobiega utlenianiu się zawartości. Dzięki redukcji objętości opakowania produkty nie przemieszczają się wewnątrz, a średni zysk oszczędności miejsca w opakowaniu zbiorczym to 15% (co przekłada się na większą ilość produktu na palecie, a w efekcie na zmniejszenie kosztów transportu i magazynowania).

Pozostając przy temacie maszyny VTI 640V, Piotr Tyrek skoncentrował się następnie na omówieniu jej zalet w pakowaniu świeżych produktów liściastych. Przy projektowaniu urządzenia inżynierowie Ulma wykorzystali tzw. efekt Venturiego do wytworzenia podciśnienia w strumieniu powietrza zasysającym do wnętrza opakowania lekkie produkty z leju zasypowego (tubusa). Taka konstrukcja pozwala na bezproblemowe pakowanie świeżych sałatek i ziół z dużą wydajnością i bez ryzyka powstawania uszkodzeń produktów oraz niemal całkowite wyeliminowanie blokowania się ich w tubusie (dzięki możliwości przedmuchania leja strumieniem powietrza), a zatem zapobieganie przerwom w produkcji. Rozwiązanie to można stosować albo razem ze szczękami ultradźwiękowymi – co zapewnia blisko 100% gwarancję szczelności zgrzewu – albo jako alternatywę rozszerzającą gamę dostępnych przy pakowaniu folii. 

Rafał Bielaszka, dyrektor sprzedaży rozwiązań Ulma Packaging Polska dla sektora mleczarskiego, opowiedział o maszynie Artic Side Seal i nowym formacie opakowań, które można wyprodukować z jej pomocą. Nowa maszyna pakująca z bocznym zgrzewem wzdłużnym jest przeznaczona do pakowania świeżych produktów spożywczych w plastrach takich jak wędliny i żółty ser. Ich trwałość można przedłużyć w przypadku zastosowania technologii pakowania w atmosferze modyfikowanej MAP. 

Przy realizacji tego projektu Ulma Packaging współpracuje z globalnym dostawcą folii na opakowania giętkie, amerykańską spółką Bemis. Obecny na Dniach Otwartych Sylwester Paprocki, dyrektor jej polskiego oddziału, podkreślał rosnącą popularność formatu Bemis Be-Pack w krajach Europy Zachodniej. Opakowania tego typu są bowiem praktyczne (umożliwiają wielokrotne otwieranie i zamykanie), wydłużają świeżość produktu po otwarciu, zapewniają widoczność produktu z dwóch stron, zaś dzięki możliwości wielokolorowego zadruku i wykończeń Paper-Like (efektu papieru na laminatach foliowych) gwarantują doskonały efekt wizualny oraz podnoszą rozpoznawalność marki. Co więcej, zastosowanie lekkiej struktury w miejsce typowych sztywnych tac i wieczek jest korzystne dla środowiska naturalnego i generuje niższe koszty materiałowe.

Maszyna wyposażona w szczęki zgrzewające typu Long Dwell, które szczelnie zamykają opakowanie wykonane z folii PET lub laminowanej folii barierowej PE, może pracować z wysoką wydajnością do 120 opakowań o wymiarach 170x140 mm/min; jako urządzenie przeznaczone do pakowania produktów spożywczych jest wykonana ze stali nierdzewnej; napędzają ją silniki serwo, a sterowanie odbywa się z poziomu komputera przemysłowego. 

O ostatnim z nowych rozwiązań w ofercie Ulma Packaging Polska opowiedział dyrektor regionalny Sławomir Zieliński. SST Trayseal umożliwia pakowanie drobiu z użyciem folii przepuszczalnej lub barierowej MAP na konwencjonalnych maszynach wykorzystujących folię stretch takich jak TSA 680 i TSA 875. Dzięki zgrzaniu folii z tacką produkt w opakowaniu jest lepiej chroniony, przechowywany w bardziej higienicznych warunkach, bez ryzyka wydostania się na zewnątrz zapachów lub płynów. 

Zasada działania jest inna niż w przypadku standardowego opakowania i wymaga zakupu dodatkowego narzędzia oraz każdorazowej jego wymiany przy zastosowaniu systemu SST. Specjalnie wyprofilowane narzędzie podciąga folię do góry, rozgrzewa ją i uelastycznia, a następnie z użyciem gorącego powietrza rozciąga ją na produkcie i zgrzewa wokół opakowania. Co istotne, produkt może wystawać ponad obrys tacki na 40 mm (przy głębokości tacki 110 mm), a tym samym doskonale nadaje się ona do pakowania części drobiu lub całych kurczaków. Likwidacja ryzyka wycieków pozwala na stawianie tacek pionowo na półce i atrakcyjniejszą prezentację produktu. 

Po części teoretycznej goście mieli szansę naocznie przekonać się o zaletach nowych urządzeń. W trakcie ich fizycznej prezentacji przedstawiciele polskiego oddziału Ulma chętnie odpowiadali na szczegółowe pytania dotyczące maszyn.

Tomasz Krawczak

Kilkudziesięciu klientów z branży spożywczej uczestniczyło w Dniach Otwartych firmy Ulma Packaging Polska.