Pierwsza edycja konferencji „Bezpieczne Opakowanie”, zorganizowana wspólnie przez miesięczniki „Poligrafika” i „Opakowanie”, odbyła się 12 września w hotelu Sheraton w Poznaniu jako wydarzenie towarzyszące targom Pakfood oraz Polagra. Prelegenci udowodnili, że pojęcie bezpieczne opakowanie jest bardzo szerokie i dla każdego może oznaczać coś innego.
Patronat nad poznańskim spotkaniem objęły Międzynarodowe Targi Poznańskie, w imieniu których Anna Lemańska, dyrektor projektu Pakfood, powitała uczestników konferencji oraz zaprosiła nie tylko na odbywające się po drugiej stronie ulicy targi Pakfood oraz Polagra, ale również na przyszłoroczny Taropak, który jest największym spotkaniem branży opakowaniowej w Polsce, odbywającym się w cyklu dwuletnim.
Konferencję poprowadził Stefan Jakucewicz, uznany branżowy specjalista, który umiejętnie moderował dyskusję po każdym bloku prezentacji i zadawał prelegentom tzw. bobu. Firmę Fujifilm, partnera strategicznego przedsięwzięcia reprezentował Adam Tabor, sales manager Central & Eastern Europe Pressroom Solutions. W przystępny sposób przedstawił on przepisy prawne dotyczące m.in. lakierowania opakowań produktów spożywczych w różnych krajach (m.in. w Niemczech, Szwajcarii i USA), opisał zjawisko migracji oraz metody jego pomiaru, a także przybliżył zasady dobrych praktyk produkcyjnych (GMP). Adam Tabor omówił również różnicę pomiędzy lakierami niskomigracyjnymi a tradycyjnymi offsetowymi i podkreślił, że produkcja bezpiecznych opakowań to także korzystanie z dedykowanej chemii w całym procesie drukowania. Problem migracji od strony farb drukowych przybliżył Robert Kuczera, general manager of technical support w firmie Michael Huber Polska, która była jednym ze sponsorów konferencji. Prezentacja zatytułowana „Opakowania spożywcze czy opakowania bezpieczne, czyli wymagania stawiane producentom opakowań” wzbudziła duże zainteresowanie uczestników, m.in. dzięki omówieniu przypadków wycofania produktów z rynku ze względu na opakowanie zawierające niedozwolone ilości substancji z farb czy lakierów, które przeniknęły do opakowania. Wielomilionowe straty, które poniosły firmy spożywcze wielu osobom przemówiły do wyobraźni, a drukarnię Karton-Pak skłoniły do wyznania, że wszystkie opakowania, nawet te nieprzeznaczone do opakowań spożywczych drukowane są u nich farbami niskomigracyjnymi, ze względu na obawę przed pozostałościami farb konwencjonalnych w systemie farbowym. Obaj prelegenci podkreślali również, że do zagadnienia bezpiecznych opakowań nie wolno podchodzić wybiórczo, albowiem o bezpieczeństwie opakowania stanowią wszystkie jego składowe oraz wszystkie procesy, które doprowadziły do jego powstania, a nie tylko farba i lakier. Blok prezentacji firm Fujifilm i Huber wywołał gorącą dyskusję i udowodnił, że produkcja opakowań spożywczych jest prawdziwym wyzwaniem w gąszczu przepisów i wytycznych narzucanych przez coraz bardziej wymagające koncerny spożywcze, jak np. przysłowiowe już Nestlé.
Zupełnie inne rozumienie bezpiecznego opakowania przedstawił Andrzej Kunstetter, product manager w firmie Heidelberg Polska. Bezpieczne opakowanie to również opakowanie, które nie tylko chroni zawartość, a także gwarantuje jego oryginalność, a więc zawiera szereg trudno reprodukowanych elementów w postaci cienkich linii, mikroelementów graficznych, drobnych tekstów itp. Prelegent wykazał, że najlepszym rozwiązaniem do uzyskania tego typu zabezpieczeń opakowań niekoniecznie musi być zastosowanie naświetlania CtP o bardzo wysokiej rozdzielczości, ale zmiana rozdzielczości bez redukcji wielkości plamki lasera, która gwarantuje uzyskanie pożądanego efektu gładkich krawędzi cienkich linii oraz elementów graficznych, a przy tym powoduje tylko ok. 40% spadek prędkości naświetlania w stosunku do standardowej rozdzielczości, a nie kilkukrotny – jak ma to miejsce w przypadku redukcji wielkości plamki. Dodatkowo nie musimy się obawiać problemów związanych z naświetlaniem i drukowaniem małą plamką.
Kolejny prelegent, Rob van Doorn, sales director APPS w firmie EFI przekonywał, że produkcja bezpiecznych opakowań wymaga właściwego przepływu pracy i pełnej integracji operacji dla przejrzystości procesu produkcyjnego. Czynnikiem kluczowym jest również dostarczanie danych w czasie rzeczywistym. To wszystko gwarantuje właściwie dobrany i wdrożony system ERP, jak np. EFI Radius, dedykowany branży opakowaniowej. Pozwala on nie tylko na zapewnienie bezpieczeństwa produkcji, ale dostarcza wiarygodnych danych dotyczących jej rentowności.
Zagadnienie bezpiecznych opakowań także względem środowiska omówił Piotr Kuzebski, dyrektor zarządzający Stora Enso Polska. Koncern Stora Enso jest największym producentem podłoży do produkcji kartonowych opakowań spożywczych, którego ideą jest odpowiedzialne korzystanie z zasobów naturalnych. Certyfikaty FSC są w przypadku produktów Stora Enso standardem. Marcus Weise, przedstawił uczestnikom nowy, powlekany polimerem produkt Primeforma, bazujący na celulozowych włóknach odnawialnych, służący m.in. do bezpiecznego pakowania żywności, jak krojone sery czy wędliny, który z powodzeniem może zastąpić tacki z tworzyw sztucznych. Primeforma jest rozwiązaniem zdecydowanie bardziej ekologicznym i może być używane w dotychczas stosowanych liniach pakujących.
Produkcję bezpiecznych opakowań w praktyce omówiły Barbara Kozielska, kierownik działu wdrożeń i zapewnienia jakości oraz Magdalena Michalska z drukarni Cezar SA, Grupa Chesapeake na przykładzie 4 grup produktów opakowaniowych: farmaceutycznych, alkoholowych, spożywczych i kosmetycznych.
Kolejna edycja konferencji „Bezpieczne Opakowanie” już 8 listopada br., w hotelu Intercontinental w Warszawie. Gościem specjalnym będzie dr Kazimiera Ćwiek-Ludwicka z Państwowego Zakładu Higieny, która omówi najnowsze regulacje dotyczące produkcji bezpiecznych opakowań. Serdecznie zapraszamy. AN