Maksymalna wydajność w minimalnych przestrzeniach
1 Jan 1970 13:04

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ponad 39 milionów ludzi w 39 krajach świata może cieszyć się smakiem probiotycznego napoju. W przypadku rynku europejskiego przeważająca część butelek jest pakowana w tekturowe pudełka i kartony wystawowe na maszynach firmy Schubert. Kompaktowe maszyny pakujące TLM gwarantują, że proces pakowania przebiega w sposób wysoce wydajny i z zachowaniem najwyższej jakości produktu.

Od wielkiego odkrycia do małej buteleczki

Dr Minoru Shirota był pionierem w dziedzinie badań nad probiotykami. Japoński napój Yakult to efekt jego przeszło 80-letnich badań. Naukowiec z powodzeniem wyselekcjonował oraz rozwinął hodowlę bakterii kwasu mlekowego, które później zostały nazwane jego nazwiskiem (Lactobacillus casei Shirota). W 1935 r. opracował formułę sfermentowanego napoju Yakult; każda mała buteleczka zawiera co najmniej 6,5 mld tych bakterii kwasu mlekowego, których żywe kultury docierają wraz z napojem do ludzkich jelit. 

Licząc na wykorzystanie swego odkrycia dla dobra ludzkości, Shirota w 1955 r. założył w Tokio firmę Yakult Honsha, która zajęła się produkcją i dystrybucją napoju. W tym samym czasie otworzył własny instytut badawczy, który zajął się odkrywaniem tajemnic mikroorganizmów obecnych w naszych ciałach. Obecnie w Yakult Central Institute pracuje blisko 300 naukowców i asystentów badawczych, koncentrujących się na mikroorganizmach jelitowych i ich wpływie na człowieka. Od 2005 r. Europejskie Centrum Mikrobiologii Yakult Honsha (YHER) z belgijskiego Ghent zajmuje się badaniami nad bakterią Lactobacillus casei Shirota oraz florą bakteryjną jelit. 

Opakowanie wtórne: Europa woli papier od plastiku

Probiotyczny drink sprzedawany na europejskich rynkach powstaje w holenderskim Almere. Dzięki inwestycji w maszynę firmy Schubert zakład Yakult Europe zwiększył swe moce produkcyjne i obecnie jest w stanie pakować 43 200 butelek na godzinę. Stąd napoje Yakult trafiają na 13 europejskich rynków. 

Chcieliśmy wymienić plastik stosowany w opakowaniach zbiorczych sprzedawanych w Europie na tekturę falistą. To dlatego zleciliśmy firmie Schubert opracowanie tej maszyny – wyjaśnia Ronald Jacobs, dyrektor fabryki w firmie Yakult Europe. – Wspólnie z jej ekspertami opracowaliśmy przyjazną dla środowiska i praktyczną w użyciu formę opakowania. W łatwym do otwarcia kartonie wystawowym butelki z unikalnymi bakteriami Shirota są obecnie dostępne dla klientów Yakult w europejskich supermarketach. Butelki umieszczone w kartonie można też bezpiecznie przechowywać w domowych lodówkach.

Wysmakowane opakowanie, wyrafinowana maszyna

Parametry, których producent napojów oczekiwał od systemu pakującego, były zróżnicowane; na liście życzeń znalazły się elastyczne opcje formatowe, wysoka wydajność i niewielkie wymiary maszyny. System musiał być również wyposażony w opcję insertowania broszur z informacjami dla użytkowników, umieszczanych między butelkami w pudełku. Inżynierowie Schuberta wydobyli maksimum wydajności z najmniejszej dostępnej przestrzeni dzięki kombinacji kilku robotów F2, czterech robotów transportujących Transmodul oraz systemu rozpoznawania obrazu. Maszyna pakuje 720 butelek napoju Yakult na minutę. Szybka zmiana formatów umożliwia obsługę pudełek zbiorczych przeznaczonych na 6 i 8 buteleczek. 

Pakowanie w pudełka kartonowe

Kartonowe wykroje są przenoszone z magazynu przez roboty F3 i ustawiane w pozycji horyzontalnej. Roboty F2 unoszą je, sklejają w trakcie przejścia przez stację klejącą, przepychają przez zespół formujący, a następnie układają bezpośrednio na robocie Transmodul, który przenosi złożone pudełka do kolejnych stacji roboczych. W tym samym momencie łańcuch transportowy dostarcza butelki z wcześniejszych etapów produkcji do systemu TLM. Przeniesienie butelek z jednościeżkowego przenośnika doprowadzającego na dwuścieżkowy przy tak wysokich prędkościach było sporym wyzwaniem – przyznaje Georg Koutsogiannis, dyrektor ds. sprzedaży w firmie Schubert, odpowiedzialny za ten projekt. Łańcuch grupujący rozprowadza butelki na dwóch torach do dwóch śrub podawczych, które indywidualnie przenoszą produkty do przenośników z pasami zębatymi. Stamtąd butelki trafiają do obszaru, w którym zostają odebrane przez dwa roboty F2 (każdy zbiera po 48 butelek z przenośnika) i umieszczone w drugiej sekcji systemu Transmodul; ten przenosi butelki do kolejnych dwóch robotów F2. Te ostatnie chwytają jednocześnie 24 butelki, grupują stosownie do wymiarów pudełek i umieszczają je w kartonach złożonych na początku opisanego procesu. 

Kontrola jakości dzięki systemowi przetwarzania obrazu

W zależności od formatu możliwe jest jednoczesne pakowanie 12 lub 16 kartonowych pudełek. Jeśli jest to konieczne, między butelki – jeszcze przed wizyjnym sprawdzeniem, czy pudełko jest kompletne – wsuwana jest broszura informacyjna. Potem dwa roboty F2 zamykają opakowania. Automaty zamykające umieszczają pudełka tekturowe w linii w trzeciej sekcji robota Transmodul. Drukarka nadrukowuje na przesuwających się kartonach informacje z datą przydatności do spożycia. Szczelnie zamknięte pudełko jest następnie umieszczane przez dwa kolejne roboty F2 w kartonie wystawowym (w każdym mieści się po 5 pudełek). 

Zbiorcze kartony wystawowe są składane przez system analogicznie do pudełek, a następnie przenoszone do miejsca pakowania przez czwartą sekcję robota Transmodul. Schubert rozwiązał problem ładowania napełnionych kartonów wystawowych od góry dzięki zastosowaniu zintegrowanej windy. Kolejnym wyjątkowym rozwiązaniem w nowej maszynie pakującej tej firmy jest centralna stacja do uzupełniania kleju, wykorzystywana przy składaniu i zamykaniu kartonów.

Jesteśmy dumni ze zdolności do osiągnięcia oczekiwanej wydajności na dostępnej przestrzeni – wyjaśnia Georg Koutsogiannis. 

Instalacja, która odbyła się na początku 2018 r., przebiegła gładko. Georg Koutsogiannis dodaje: W ciągu 10 dni system był zainstalowany, skonfigurowany i gotowy do produkcji pierwszych prac. Ronald Jacobs potwierdza: Jesteśmy w pełni usatysfakcjonowani, a obsługa systemu jest bardzo prosta. To nasza pierwsza maszyna dostarczona przez firmę Schubert. Wysoka, 97% wydajność maszyny pakującej tej firmy wyraźnie zwiększyła produktywność fabryki Yakult Europe. Co więcej, system pozwoli na elastyczne dopasowanie formatów przy produkcji opakowań drugo- i trzeciorzędowych, o ile okaże się to niezbędne w przyszłości.  TK