Świat staje się coraz bardziej nowoczesny, a świadomi konsumenci, oprócz jakości żywności, częściej zwracają uwagę również na wygląd opakowania, wygodę jego użytkowania oraz wpływ na środowisko. Dokonując wyborów zakupowych, warto zwrócić uwagę na produkty spożywcze w bezpiecznych, kartonowych opakowaniach, które nadają się do recyklingu.
Opakowania a zdrowie
W ostatnich latach coraz więcej słyszy się o opakowaniach kartonowych, z których można odzyskać surowce wtórne. Opakowania tego typu stosowane są dziś przez odpowiedzialnych, nowoczesnych producentów produktów spożywczych. Skutecznie chronią one żywność przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych: powietrzem, wilgocią oraz światłem. Wielowarstwowa budowa kartonu gwarantuje zachowanie świeżości produktu bez zastosowania konserwantów, a cieńsza od ludzkiego włosa warstwa aluminium stanowi barierę aseptyczną uniemożliwiającą drobnoustrojom przedostanie się do wewnątrz. Co ważne, aluminium nigdy nie ma bezpośredniego kontaktu z żywnością wewnątrz opakowania, dlatego jest ono bezpieczne dla zdrowia. Tak zresztą, jak i zawartość – w opakowaniach kartonowych często spotykamy 100% soki produkowane ze świeżych owoców oraz warzyw. To dzięki opakowaniom kartonowym zachowują wartości odżywcze i są doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Aby jak najdłużej zachować świeżość i walory zdrowotne soków, są one poddawane pasteryzacji (czyli podgrzaniu i szybkiemu schłodzeniu), dzięki czemu zniszczeniu ulegają drobnoustroje, a termin przydatności do spożycia wydłuża się bez użycia konserwantów. Soki poddane temu procesowi są smaczne i zdrowe, podobnie jak soki pasteryzowane przez babcię! Również mleko UHT w opakowaniach kartonowych jest pełnowartościowe. Osoby pamiętające zapach przypalonego mleka w szkolnych stołówkach docenią fakt, że bez obaw można je dziś spożywać nawet zimne, prosto z kartonu wyjętego z lodówki!
Recykling opakowań wielomateriałowych
Najnowocześniejsze technologie stosowane w produkcji opakowań, m.in. przez Tetra Pak, pozwalają na wyprodukowanie wielomateriałowych kartonów nadających się do recyklingu. Składają się one średnio w 75% z papieru, w 20% z plastiku i tylko w 5% z aluminium – ta warstwa ma grubość zaledwie 6 mikronów. Oznacza to, że jest ona 8 razy cieńsza od ludzkiego włosa. Żadna warstwa nie zawiera szkodliwego Bisfenolu A (BPA). Opakowania kartonowe tworzone są tak, by dzięki względnie prostej technologii rozwarstwiania w tzw. hydropulperze można było oddzielić papier, plastik i aluminium oraz pozyskać tym samym wysokiej jakości surowce wtórne. W procesie recyklingu opakowań kartonowych z celulozy powstają np. ręczniki papierowe i tektura.
Warto wybierać odpowiedzialnie.
Artykuł sponsorowany