Opakowanie ma znaczenie
1 Jan 1970 13:35

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Świat staje się coraz bardziej nowoczesny, a świadomi konsumenci, oprócz jakości żywności, częściej zwracają uwagę również na wygląd opakowania, wygodę jego użytkowania oraz wpływ na środowisko. Dokonując wyborów zakupowych, warto zwrócić uwagę na produkty spożywcze w bezpiecznych, kartonowych opakowaniach, które nadają się do recyklingu.  

Opakowania a zdrowie

W ostatnich latach coraz więcej słyszy się o opakowaniach kartonowych, z których można odzyskać surowce wtórne. Opakowania tego typu stosowane są dziś przez odpowiedzialnych, nowoczesnych producentów produktów spożywczych. Skutecznie chronią one żywność przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych: powietrzem, wilgocią oraz światłem. Wielowarstwowa budowa kartonu gwarantuje zachowanie świeżości produktu bez zastosowania konserwantów, a cieńsza od ludzkiego włosa warstwa aluminium stanowi barierę aseptyczną uniemożliwiającą drobnoustrojom przedostanie się do wewnątrz. Co ważne, aluminium nigdy nie ma bezpośredniego kontaktu z żywnością wewnątrz opakowania, dlatego jest ono bezpieczne dla zdrowia. Tak zresztą, jak i zawartość – w opakowaniach kartonowych często spotykamy 100% soki produkowane ze świeżych owoców oraz warzyw. To dzięki opakowaniom kartonowym zachowują wartości odżywcze i są doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Aby jak najdłużej zachować świeżość i walory zdrowotne soków, są one poddawane pasteryzacji (czyli podgrzaniu i szybkiemu schłodzeniu), dzięki czemu zniszczeniu ulegają drobnoustroje, a termin przydatności do spożycia wydłuża się bez użycia konserwantów. Soki poddane temu procesowi są smaczne i zdrowe, podobnie jak soki pasteryzowane przez babcię! Również mleko UHT w opakowaniach kartonowych jest pełnowartościowe. Osoby pamiętające zapach przypalonego mleka w szkolnych stołówkach docenią fakt, że bez obaw można je dziś spożywać nawet zimne, prosto z kartonu wyjętego z lodówki! 

Recykling opakowań wielomateriałowych

Najnowocześniejsze technologie stosowane w produkcji opakowań, m.in. przez Tetra Pak, pozwalają na wyprodukowanie wielomateriałowych kartonów nadających się do recyklingu. Składają się one średnio w 75% z papieru, w 20% z plastiku i tylko w 5% z aluminium – ta warstwa ma grubość zaledwie 6 mikronów. Oznacza to, że jest ona 8 razy cieńsza od ludzkiego włosa. Żadna warstwa nie zawiera szkodliwego Bisfenolu A (BPA). Opakowania kartonowe tworzone są tak, by dzięki względnie prostej technologii rozwarstwiania w tzw. hydropulperze można było oddzielić papier, plastik i aluminium oraz pozyskać tym samym wysokiej jakości surowce wtórne. W procesie recyklingu opakowań kartonowych z celulozy powstają np. ręczniki papierowe i tektura. 

Warto wybierać odpowiedzialnie. 

Artykuł sponsorowany