Robotyka w służbie piekarni
1 Jan 1970 11:20

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Włoska firma rodzinna San Giorgio Dolce & Salato jako pierwsza wprowadziła na rynek rogaliki croissant wstępnie pieczone, wypeł-niane nadzieniem i mrożone. Do wytwarza-nia tego innowacyjnego produktu firmie potrzebne było urządzenie, które delikatnie wtryskiwałoby różnorakie nadzienia do wyrobów piekarniczych i efektywnie łączyło tę operację z końcowym procesem pakowania. Firma Gerhard Schubert dostarczyła urządzenie specjalnie opracowane na potrzeby nowych klientów. 

W latach 80. XX w. Sabato Bruno przekształcił w krótkim czasie niewielką piekarnię usytuowaną w miejscowości Castel San Giorgio nieopodal Salerno w renomowaną firmę zatrudniającą 150 pracowników i oferującą szeroką gamę wyrobów piekarniczych przeznaczoną dla sektora usług gastronomicznych. To przedsiębiorstwo rodzinne wprowadziło na rynek włoski rogaliki croissant wypiekane na potrzeby gastronomii. Ideą, która za tym stoi, jest ścisłe połączenie doskonałego smaku z ogromnym tempem współczesnego życia. Wstępnie pieczone kęsy ciasta stanowią praktyczny materiał dla baristów, którzy mogą szybko piec na gotowo mrożone rogaliki croissant i serwować je swoim klientom. Do odnoszonych przez nich korzyści należy jednak nie tylko niska czasochłonność procesu przygotowania produktu, lecz również jego niezwykle wysoka jakość i doskonały smak. 

Wprowadzenie tej innowacji na rynek spożywczy wymagało zastosowania nowego, w pełni zautomatyzowanego urządzenia, które w sposób efektywny napełniałoby nadzieniem i pakowało wyroby piekarnicze, a jednocześnie niezwykle delikatnie manipulowało tymi produktami. Na targach IpackIma 2015 przedstawiciele firmy San Giorgio Dolce & Salato zebrali wszelkie dostępne informacje na temat dominujących trendów technologicznych i na ich podstawie zwrócili uwagę na ofertę firmy Schubert. 

Już na etapie składania i rozpatrywania oferty specjalista ds. opakowań mógł liczyć na profesjonalne wsparcie projektowe. Od samego początku eksperci firmy Schubert intensywnie zajmowali się zagadnieniami związanymi ze specyfiką produktu. Jednym z wyzwań w tym zakresie było włączenie stacji iniekcyjnej opracowanej przez producenta maszyn – firmę Canol – do projektu całej instalacji TLM. Antonino Lanza, kierownik działu sprzedaży firmy Schubert, wyznaczony przez nią na osobę odpowiedzialną za realizację projektu, nawiązał ścisłą współpracę z firmą Canol, aby znaleźć optymalne rozwiązanie. W rezultacie powstał iniektor ściśle kompatybilny z robotami technologicznymi firmy Schubert. Klient był również pod wrażeniem delikatności i bezpieczeństwa chwytaków urządzenia oraz elastyczności typowej dla maszyn firmy Schubert. Technologia ta bowiem umożliwia wtryskiwanie różnorakich nadzień zarówno do rogalików croissant, jak i innych wyrobów piekarniczych. Poza korzyściami natury technologicznej klient przykładał również dużą wagę do współpracy pomiędzy firmami rodzinnymi, opartej od początku na zaufaniu. 

Roboty typu Pick-and-Place wyposażone w delikatne chwytaki

Urządzenie opracowane specjalnie dla klienta przez firmę Schubert składa się z czterech maszyn podziałowych. Zadanie manipulacji rogalikami croissant realizowane jest w obrębie urządzenia przez trzy roboty typu Pick-and-Place oraz dwa roboty F2. Operacje te rozpoczynają się bezpośrednio po wypieczeniu: wyroby piekarnicze są transportowane z pieca do pierwszej maszyny podziałowej w celu wstępnego grupowania. W tym miejscu system rozpoznawania obrazu 2D sprawdza położenie produktów, po czym przesyła dane do robotów F4 usytuowanych w następnej stacji. Są one sterowane za pomocą dwóch serwomotorów, dzięki czemu mogą wykonywać dowolne ruchy na dwuwymiarowym polu roboczym. Ponieważ rogaliki croissant są delikatnymi wyrobami piekarniczymi o różnej wysokości, gęstości i konsystencji, robot musi manipulować nimi bardzo ostrożnie. Gwarantują to cztery chwytaki i elastyczne mechanizmy tłumienia drgań narzędzi robota, które nie ściskają ani nie uszkadzają w inny sposób miękkich i jeszcze ciepłych produktów. 

Ramiona chwytaków chwytają pojedyncze rogaliki i umieszczają je w równych odstępach na urządzeniach Transmodul w rzędach po 12 sztuk. Roboty te transportują rogaliki croissant do stacji iniekcyjnej, w której odpowiedni agregat napełnia je dżemem, czekoladą lub kremem waniliowym. Kolejny robot ustala położenie wypieków, zaś agregat wyposażony w 12 igieł iniekcyjnych zbliża się do nich i wbija w nie igły. Również w tym zakresie niezbędna jest elastyczność: można przestawiać wysokość igieł oraz głębokość, na jaką nadzienie wtryskiwane jest do wyrobów piekarniczych. Zastosowanie złączy wtykowych umożliwia wysuwanie całego układu iniekcyjnego z urządzenia w celu oczyszczenia i przestawienia na wtryskiwanie innych nadzień. 

Po napełnieniu rogalików croissant nadzieniem roboty F2 rozmieszczają je ponownie na taśmie w grupach po 12 sztuk każda. Następnie produkty przechodzą przez zamrażalnik. Na 

ostatnim etapie głęboko mrożone produkty są pakowane pojedynczo lub po 3 sztuki w torebki zgrzewane z rękawów lub kartony przez następne urządzenie firmy Schubert. 

Dzięki zastosowaniu opisanego wyżej rozwiązania układu automatyzacji firma San Giorgio Dolce & Salato może napełniać nadzieniem i pakować 160 rogalików croissant w ciągu minuty. To efektywne połączenie procesów wtryskiwania nadzienia i pakowania końcowego jest bardzo korzystne dla włoskiej firmy, podobnie jak elastyczność, która pozwala na napełnianie i pakowanie różnych wyrobów piekarniczych na tej samej linii bądź z zastosowaniem tej samej technologii. Tym samym firma San Giorgio Dolce & Salato może w dowolnym czasie rozszerzać swoją ofertę wyrobów piekarniczych. Przykład ten pokazuje, że nowoczesne urządzenia produkcyjne i pakujące stanowią ważny czynnik pomyślności oraz dalszego rozwoju tej firmy rodzinnej.

Opracowano na podstawie materiałów firmy Gerhard Schubert