Charbonneaux-Brabant korzysta z linii PET firmy Sidel
1 Jan 1970 12:06

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Rosnący popyt na biały ocet doprowadził firmę Charbonneaux-Brabant, kluczowego gracza na rynku pakowania przypraw, do zainstalowania kompletnej linii PET firmy Sidel w nowym zakładzie produkcyjnym w Vauvert w południowej Francji. Zakład zajmuje się rozlewaniem białego octu do butelek w formatach 1L i 1,5L, przy zapewnieniu wysokiego stopnia elastyczności wymaganego przez łańcuch dostaw i sieć dystrybucji.

W ostatnich kilku latach można zaobserwować gwałtowny wzrost wykorzystania białego octu we Francji i w całej Europie – największe nasilenie tej tendencji wynika z tego, że biały ocet jest coraz częściej stosowany jako naturalny i skuteczny środek czyszczący, nie zaś tylko jako przyprawa do żywności. Takie sygnały z rynku potwierdzają również rosnący trend coraz szerszego i częstszego wykorzystywania naturalnych produktów w gospodarstwach domowych. Wśród różnorodnych naturalnych środków czyszczących, takich jak soda oczyszczona czy alkohol izopropylowy, biały ocet pozostaje bardzo przystępnym cenowo wyborem na wysoce konkurencyjnym rynku.

Firma Charbonneaux-Brabant, przedsiębiorstwo rodzinne obecne na rynku od momentu założenia firmy Charbonneaux w Reims w 1797 roku, jest jednym z najstarszych graczy na rynku producentów octu naturalnego oraz środków czyszczących. W ostatnim czasie firma zaczęła również zajmować się pakowaniem i dystrybucją produktów bezalkoholowych, rozpuszczalników i środków chemicznych. W przeszłości zdolności produkcyjne Charbonneaux-Brabant opierały się na trzech zakładach na terenie Francji – siedzibie głównej, będącej zarazem historycznym zakładem firmy w Reims we wschodniej Francji, a także dwóch innych zakładach zlokalizowanych w Carvin w północnej Francji oraz Nantes na zachodzie kraju. „Wszystkie te zakłady pracowały niemal na granicy swoich możliwości i nie były w stanie sprostać rosnącemu popytowi na ocet biały, a przynajmniej nie w sposób, który gwarantowałby zaspokojenie potrzeb bez zagrożenia niedoborami produkcji” - wyjaśnił Loïc Dionis, dyrektor ds. przemysłowych w firmie Charbonneaux-Brabant.

Potrzeba wysokiego poziomu elastyczności

Po przeprowadzeniu koniecznych ocen i analiz w trzech istniejących zakładach produkcyjnych, firma Charbonneaux-Brabant chciała ograniczyć pojawiające się problemy związane z możliwościami produkcyjnymi, przy jednoczesnej rozbudowie sieci na rynku, na którym koszty dystrybucji stanowią znaczne ograniczenie możliwości, a lokalna produkcja stanowi klucz do sukcesu. „Podjęliśmy decyzję o rozbudowie naszego zakładu w Vauvert w południowej Francji, gdzie dotychczas produkowaliśmy wyłącznie ocet w beczkach” – stwierdził Loïc Dionis.

Budując nową halę pakowania, firma Charbonneaux-Brabant wzięła pod uwagę swoją specyficzną pozycję rynkową – przedsiębiorstwo to znajduje się bowiem na skrzyżowaniu różnych potrzeb przemysłu, wyzwań i źródeł inspiracji. Z jednej strony ocet stanowi bowiem produkt żywnościowy, na potrzeby którego można wykorzystać procesy pakowania PET bardzo podobne do tych stosowanych w przypadku olejów jadalnych oraz sosów. Z drugiej zaś strony ocet biały jako środek czystości charakteryzuje się wysoką kwasowością, która wpływa na strukturę wyposażenia, a częściowo także na proces butelkowania.

„Firma Charbonneaux-Brabant chciała być jednym z pierwszych podmiotów na rynku wykorzystującym w swoich procesach produkcyjnych metodologię i podejście znane z produkcji olejów jadalnych oraz wody, w których stosuje się rozdmuchiwanie butelek PET w ramach linii produkcyjnej oraz gotowe rozwiązania dostosowane do potrzeb klienta, dzięki którym możliwe jest osiąganie doskonałych wyników. Wszystko to z racji tego, że produkcja octu może przebiegać w sposób całkowicie zautomatyzowany, zapewniający wysoką szybkość produkcji oraz dużą elastyczność” — podkreśla Loïc Leon, kierownik ds. klientów kluczowych firmy Sidel.

Francuska firma, będąca jednym z czołowych graczy w dziedzinie pakowania przypraw, musiała również stawić czoła dodatkowemu wyzwaniu – uruchomieniu elastycznej produkcji przy jednoczesnej synchronizacji dostawy i instalacji zupełnie nowej kompletnej linii PET w czasie rozbudowy zakładu, która wówczas jeszcze trwała. Ponadto wdrożenie wymagało realizacji określonych potrzeb w zakresie elastyczności i sprawności. Jak zauważa Loïc Dionis: „Nasze produkty, sprzedawane w dwóch różnych formatach butelek – 1L oraz 1,5L – trafiają na rynek pod naszą własną marką, a także pod różnymi markami supermarketów i markami własnymi. Dodatkowo nasze butelki są pakowane w opakowania po sześć, dziewięć lub dwanaście sztuk. Nasza firma wykorzystuje zarówno opakowania zawijane, jak i folię termokurczliwą. Nasze potrzeby obejmowały także dziesięć różnych konfiguracji paletyzacji z czterema układami palet” — stwierdził. W związku z tym dla realizacji tej linii absolutnie kluczowe znaczenie miały dwa czynniki: możliwość obsługi wykorzystywanych kombinacji oraz związana z nią szybkość przełączania, a także powtarzalność całego procesu.

Nowa kompletna linia PET o prędkości 23 tys. butelek/godz.

Aby sprostać wymaganiom klienta firma Sidel dostarczyła francuskiemu producentowi kompletną linię PET, która powstała na bazie doświadczenia firmy zdobytego w branży olejów jadalnych i wody, a jednocześnie wykorzystała wszechstronną wiedzę przedsiębiorstwa w zakresie środków czystości. Linia, która obecnie oferuje szybkość produkcji na poziomie 23 tys. butelek na godzinę z 90% wydajnością, obejmuje urządzenie Sidel Matrix Combi, które pomaga zmniejszyć koszty operacyjne oraz zajmuje mniej miejsca. Nowa linia jest wyposażona w system próżniowy zamontowany nad wypełniaczem, którego celem jest odciąganie kwasowych oparów w celu zapobiegania korozji nadmuchiwarki.

Odpowiadając na potrzeby firmy Charbonneaux w zakresie elastyczności produkcji, Sidel dostarczyła klientowi etykieciarkę klejącą etykiety na zimno, która pozwala na skuteczne przyklejanie dużej liczby różnorodnych etykiet. Aby zaspokoić potrzeby klienta w zakresie opakowań wtórnych, firma dostarczyła rozwiązanie do pakowania obejmujące dwa pracujące równolegle urządzenia – pakowarkę pakującą produkty w opakowania zawijane z prędkością 37,5 kartonu/minutę oraz urządzenie do pakowania butelek w folię termokurczliwą. Rozwiązania do pakowania obejmują także urządzenie do paletyzacji warstwowej, wyposażone w sprawdzony i bezpieczny elektroniczny system rozdzielania produktów, gwarantujący integralność opakowań. Kompletna linia obejmuje również przenośniki z suchym smarem oraz kompletny system kontroli i identyfikowalności produktów obejmujący znakowanie, kontrole wagi, drukowanie opakowań, a także etykietowanie opakowań i palet.

Gotowi na przyszłość

„Ogólnie rzecz biorąc jesteśmy bardzo zadowoleni z łatwości obsługi, niezawodności i elastyczności oferowanej przez nowe rozwiązanie. Realizacja projektu wiązała się z bardzo sprawnym zawieraniem umów wstępnych, a także zarządzaniem projektem i obsługą posprzedażową. Co więcej, na każdym z tych etapów mieliśmy do czynienia wyłącznie z jedną osobą kontaktową. Pozwoliło nam to skupić się w większym stopniu na rozbudowie zakładu, która trwała w tym samym czasie. Czułem się naprawdę pewny, że firma Sidel będzie w stanie sprostać naszym oczekiwaniom i terminom. Muszę dodać też, że wsparcie jej przedstawicieli w naszym zakładzie w czasie uruchomienia linii i bezpośrednio po nim było absolutnie nieocenione” — podsumował Loïc Dionis.

Nowa kompletna linia PET pozwoli na bezproblemowe zwiększenie mocy produkcyjnych, które będzie niezbędne, ponieważ według najnowszych prognoz sprzedaż białego octu ma wzrosnąć, umożliwiając w ten sposób firmie Charbonneaux realizację swoich ambitnych planów.

Źródło: Sidel