Czekolady Kultasuklaa w tekturze z ekobarierą Metsä Board
1 Jan 1970 08:41

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kultasuklaa jest fińskim przedsiębiorstwem rodzinnym, które od 1990 roku produkuje ręcznie wykańczane czekoladki w swoim zakładzie w Finlandii. Firma miała jedno ważne życzenie dotyczącego nowego opakowania luksusowych pralinek „Wszystko dla miłości” – miało zawierać mniej plastiku. Aby osiągnąć ten cel Kultasuklaa nawiązała współpracę z Metsä Board – czołowym europejskim producentem tektur premium z pierwotnych mas włóknistych, który należy do Metsä Group.

Wybór padł na nową tekturę z ekobarierą MetsäBoard Prime FBB EB, ponieważ nie zawiera ona tworzyw sztucznych, zapewnia odpowiednią odporność na tłuszcze i wilgoć oraz jest bezpieczna w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Cechuje ją wysoka białość i gładka powierzchnia, która umożliwia druk o wysokiej jakości. Ponieważ nie zawiera tworzyw sztucznych, nie jest konieczne ich oddzielanie po wykorzystaniu opakowania, co ułatwia recykling.

Opakowanie zostało zaprojektowane tak, aby podkreślało zastosowanie czystej i świeżej tektury. Jego powierzchnia jest przyjemna w dotyku dzięki zastosowaniu miękkiego lakieru i folii wytłaczanej na gorąco. „Opakowanie w kształcie serca pasuje nie tylko do kakao jako surowca, ale również do pralinek, które są wyciągane z boku. Podkreśla luksusowy charakter prezentu i stwarza wrażenie przyjemności i wysokiej jakości. Nowa konstrukcja i zastosowanie tektury z ekobarierą umożliwiły osiągnięcie celu, którym było zmniejszenie ilości tworzyw sztucznych, a jednocześnie zapewniły ochronę delikatnych pralinek wewnątrz opakowania” – powiedział przedsiębiorca zajmujący się produkcją czekolady i właściciel Kultasuklaa, Juri Kaskela.

Pudełko, w którym mieszczą się cztery pralinki, ma ciekawą konstrukcję: opakowanie zewnętrzne wykonane jest z jednego kawałka tektury w kształcie serca. Czekoladki są chronione przez tekturę z ekobarierą umieszczoną na wewnętrznej powierzchni opakowania. Kratka, która utrzymuje pralinki na miejscu i oddziela je od siebie, wykonana jest z jednego kawałka tektury z ekobarierą. „Współpracując z Kultasuklaa przy tym wyjątkowym projekcie stworzyliśmy nowe funkcjonalne pudełko w kształcie serca, które przyciąga wzrok, a jednocześnie chroni zawartość i umożliwia ograniczenie wykorzystywania plastiku” – powiedział Ilkka Harju, Packaging Services Director, EMEA and APAC, Metsä Board. Opakowanie zostało wyprodukowane przez firmy Prem i Cadpack w Finlandii.

Źródło: Metsä Board