Ferrero Rocher : słodkie i „zielone”
1 Jul 2025 08:03

Sorry, this entry is only available in Polski.

Firma Ferrero zmienia opakowania swoich słynnych okrągłych pralinek Ferrero Rocher: nowe 24-częściowe pudełko koncentruje się na inteligentnym i zrównoważonym rozwoju. Zamiast polistyrenu zastosowano lżejsze pudełko z polipropylenu, wyprodukowane przy użyciu szybkich linii produkcyjnych. Rezultat? Według Mario Abreu, dyrektora ds. zrównoważonego rozwoju w Ferrero, ciężar opakowania został zmniejszony o 40%, a łączne oszczędności wyniosły około 6 tys. ton plastiku od momentu uruchomienia projektu.

Od lewej: kulki Ferrero Rocher w starym i nowym opakowaniu

Opakowanie to coś więcej niż tylko pudełko. „Pozwala zachować jakość i świeżość naszych produktów, a jednocześnie odgrywa kluczową rolę w komunikacji z konsumentami” - mówi Abreu. W dodatku staje się coraz bardziej zrównoważone, a już dzisiaj 90% opakowań Ferrero jest projektowanych tak, by dało się je poddać recyklingowi.

W zakładzie Ferrero w Hangzhou w Chinach specjalny klej antypoślizgowy gwarantuje, że pudełka pozostają bezpiecznie ułożone podczas transportu - zastępując potrzebę dodatkowego plastikowego opakowania. „Zwiększa to bezpieczeństwo transportu, poprawia możliwość recyklingu pudeł kartonowych i zmniejsza ilość opakowań wtórnych z tworzyw sztucznych - a wszystko to bez zakłócania istniejących procesów logistycznych” - wyjaśnia Abreu.

Ferrero wyznaczyło sobie śmiałe cele: do 2030 r. firma zamierza zmniejszyć swoje bezpośrednie emisje (zakres 1 i 2) o 50% (w stosunku do bazowego roku 2018 r.). Jeśli chodzi o wykorzystanie tworzyw sztucznych, celem jest 10-procentowa redukcja do końca 2025 r. (względem przełomu lat 2019/20) i ponad 90% opakowań zaprojektowanych tak, aby nadawały się do recyklingu. Postępy są już widoczne: 86,6% energii elektrycznej wykorzystywanej w produkcji pochodzi obecnie z certyfikowanych źródeł odnawialnych, a 90,7% opakowań nadaje się do recyklingu.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ferrero