Folia, która zmienia zasady gry
1 Jan 1970 12:29

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma Sealed Air stworzyła nowy materiał przeznaczony do produkcji opakowań termoformowanych, który ma stanowić alternatywę dla typowych, grubych i ciężkich folii do termoformowania. Firma opisuje swoją nową folię LID830R z gamy materiałów CRYOVAC jako cienką, o wysokiej odporności na zużycie i zapobiegającą parowaniu. Pomyślana jako folia górna (przykrywkowa) może ograniczyć masę opakowania o połowę w porównaniu z popularnymi laminatami.

Nowa folia do termoformowania firmy Sealed Air ma 33 mikrony grubości, podczas gdy – jak podkreśla producent – standardowe laminaty mają grubość od 60 do 100 mikronów.

Stephanie Poole, starsza kierownik ds. rozwoju biznesu i menedżer ds. sprzedaży detalicznej w Sealed Air, komentuje: Nowa LID830R zmienia reguły gry w zakresie termoformowania. Umożliwia przetwórcom żywności znaczne obniżenie masy opakowania, utrzymuje doskonały poziom ochrony i zapewnia wysoki połysk górnej przykrywki, dzięki czemu doskonale prezentuje zapakowaną żywność z zachowaniem pełnej przejrzystości.

Cieńsza i lżejsza LID830R oznacza, że na metr kwadratowy rolki można nawinąć więcej materiału. Firma Sealed Air przekonuje, że w ten sposób, dzięki mniejszej liczbie wymian rolek, można wydłużyć czas produkcji i ograniczyć wymogi związane z magazynowaniem i transportem opakowań.

Zmniejszenie grubości folii do termoformowania dowodzi, że da się osiągnąć korzyści w zakresie zrównoważonego rozwoju wykraczające poza bardziej popularne metody poprawy poziomu ekologiczności, takie jak recykling. Cieńsze folie pomagają w optymalizacji procesów i transportu w całym łańcuchu dostaw ograniczając emisję CO2, a jednocześnie zmniejszają ogólne zużycie materiałów opakowaniowych – dodaje Poole.

Nowa folia LID830R nadaje się do wielu procesów termoformowania, m.in. pakowania świeżych ryb i owoców morza, świeżego, przetworzonego i wędzonego mięsa, a także sera i dań gotowych.

Poole podsumowuje: Badania i rozwój prowadzone przez Sealed Air nieustannie poddają w wątpliwość to, co przyjęto za standardową praktykę przemysłową, i wdrażają ulepszenia korzystne zarówno z ekologicznego, jak i ekonomicznego punktu widzenia.

W tym przypadku takie innowacyjne podejście dowiodło, że grube i ciężkie folie nie są jedynym wyborem, który wytrzymuje wysokie temperatury w trakcie termoformowania. Można je zastąpić cieńszymi, lżejszymi, wysokowydajnymi alternatywami, które chronią żywność, wydłużają okres przydatności do spożycia i są lepiej dostosowane do celów bardziej zasobożernej gospodarki obiegu zamkniętego.

Opracowano na podstawie informacji firmy Sealed Air