Francja wdrożyła nowe przepisy dotyczące opakowań
1 Jan 1970 09:04

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zakaz stosowania tworzyw sztucznych do pakowania wybranych owoców i warzyw zaczął obowiązywać we Francji 1 stycznia 2022 r. przy protestach lokalnej branży opakowaniowej. Decyzja francuskiego rządu to efekt długotrwałej kampanii obrońców środowiska przeciw jednorazowym produktom z plastiku zanieczyszczającym środowisko.

Na razie wymóg zakaz dotyczy wybranych produktów – takich jak pory, bakłażany, pomidory, jabłka, banany i pomarańcze – i wyłączone są z niego artykuły sprzedawane w większych ilościach (ponad 1,5 kg) oraz owoce przetworzone. Jednak w 2026 r., po okresie przejściowym przeznaczonym na przystosowanie się firm do nowych przepisów - zakaz ma objąć wszystkie owoce i warzywa.

Prezydent Francji Emmanuel Macron nazwał tę zmianę „prawdziwą rewolucją” i powiedział, że ma ona prowadzić do całkowitego wyeliminowania jednorazowego plastiku z przemysłu spożywczego we Francji do 2040 roku.

Zdaniem ekspertów we Francji w opakowaniach jednorazowych sprzedawana jest ponad jedna trzecia owoców i warzyw. Francja używa oburzające ilości tworzyw sztucznych jednorazowego użytku i nowe przepisy mają na celu zwiększenie zastępowalności ich innymi materiałami, w tym wielokrotnego użytku i nadającymi się do recyklingu - przekazało Ministerstwo Środowiska.

Zakaz pakowania owoców i warzyw w plastikowe opakowania jednorazowego użytku to część wieloletniego programu mającego na celu stopniowe wycofanie tego tworzywa. W 2021 r. we Francji zakazano już sprzedaży plastikowych słomek, kubków i sztućców oraz styropianowych pudełek na wynos. To dopiero początek walki Francuzów z plastikiem. Również od 2022 r. w miastach mają stanąć publiczne krany z wodą pitną, aby ograniczyć kupowanie butelek.

Nie wszyscy są jednak zadowoleni z nowego prawa. Laurent Granding, szef związku branżowego producentów owoców i warzyw, w rozmowie z agencją AFP podkreślił, że przepisy wprowadzono bez konsultacji z tym sektorem. Jego zdaniem zwłaszcza małe firmy nie udźwigną kosztów wiążących się z porzuceniem opakowań plastikowych na rzecz tektury. Arnaud de Puineuf, przedstawiciel firmy Pomanjou produkującej rocznie 40 tys. ton jabłek, która w ostatnich trzech latach przeprowadziła proces całkowitej rezygnacji z plastiku na rzecz opakowań kartonowych, ocenia, że ta zmiana spowodowała 20-30 proc. wzrost cen jabłek.

Stowarzyszenie Elipso reprezentujące 3,5 tys. firm produkujących opakowania we Francji przyznaje, że wiele z nich będzie musiało zrezygnować z działania w sektorze owocowo-warzywnym, mimo ich wcześniejszych wysiłków na rzecz wdrażania alternatywnych, bardziej przyjaznych dla środowiska rozwiązań, takich jak opakowania z mniejszą ilością plastiku lub wykonanych ze zrecyklowanych tworzyw sztucznych. Związek zwrócił się do francuskiej Rady Stanu, która jest organem właściwym do rozstrzygania sporów administracyjnych, z protestem przeciw prawu, która jego zdaniem zakłóca działanie rynków europejskich, ponieważ dotyczy wyłącznie Francji.

Z nowego prawodawstwa zadowoleni są natomiast producenci opakowań z tektury. Armand Chaigne, dyrektor ds. rynków przemysłowych w firmie DS Smith: Szacuje się, że z ośmiu milionów ton plastiku produkowanych rocznie w Europie z przeznaczeniem na opakowania jednorazowe już teraz można usunąć 1,5 mln ton. Odpowiada to ok. 70 mld jednostkowych opakowań jednorazowgo użytku, czyli ok. 7 mld euro dodatkowych potencjalnych wpływów dla producentów tektury.

Opracowano na podstawie informacji prasowych