Innowacyjne i ekologiczne opakowanie chłodzące
1 Jan 1970 08:41

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zaprezentowanie zrównoważonej alternatywy dla opakowań na żywność i napoje było celem nowego projektu demonstracyjnego Weilburger Graphics. Firma stworzyła innowacyjne i nadające się do recyklingu opakowanie na napoje, wyposażone w przeznaczoną na czynnik chłodzący wnękę pokrytą zupełnie nową powłoką wodoodporną.

  Jako materiał wybrano wytrzymałą i lekką tekturę z pierwotnych mas włóknistych wyprodukowaną przez Metsä Board – przedsiębiorstwo należące do Metsä Group. To innowacyjne opakowanie na napoje można przekształcić w pojemnik chłodzący, który mieści do 500 g skruszonego lodu lub zimnej wody. Tektura z ekobarierą MetsäBoard Prime FBB EB została pokryta nową, opracowaną przez Weilburger Graphics powłoką barierową Senolith na bazie wodnej, dzięki której woda pozostaje wewnątrz pojemnika.

Wielu naszych klientów, zwłaszcza z branży spożywczej i sektorów żywności chłodzonej i mrożonej, poszukuje ekologicznych rozwiązań opakowaniowych, które są także bezpieczne w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Często rozwiązania te muszą być wodoszczelne, a to opakowanie chłodzące pokazuje, jak można to osiągnąć – powiedział Arno Dürr, dyrektor ds. sprzedaży w Weilburger Graphics GmbH, międzynarodowym przedsiębiorstwie z siedzibą w Niemczech, które produkuje lakiery, farby fleksograficzne i kleje.

Korpus pudełka wraz z dnem i pokrywą został wykonany z tektury MetsäBoard Classic FBB 340 g/m², a specjalna wkładka na substancję chłodzącą z tektury z ekobarierą MetsäBoard Prime FBB EB 265 g/m².

Zarówno pomysł, jak i realizacja tego produktu demonstracyjnego okazały się sukcesem. Rezultatem jest zrównoważona alternatywa dla konwencjonalnych sposobów pakowania napojów, która ponadto sprawia imponujące wrażenie wizualne. W przyszłości ten typ opakowań z powłoką barierową na bazie wody może być również wykorzystywany do świeżych owoców i innych produktów spożywczych, które wymagają chłodzenia – powiedział Gabriel Goldmayer, Metsä Board Account Director.

Tektury z pierwotnych mas włóknistych zazwyczaj lepiej znoszą wilgoć niż wykonane z surowców, które pochodzą z recyklingu. Są również lżejsze, a zatem mają mniejszy ślad węglowy. Po użyciu mogą być poddane recyklingowi, co przyczynia się do rozwoju gospodarki obiegowej.

Źródło: Metsä Board