Ishida usprawnia produkcję polskich makaronów
1 Jan 1970 13:53

Firma Czanieckie Makarony jest polskim producentem makaronu specjalizującym się w makaronach jajecznych, m.in. 5-jajecznych, tłoczonych oraz walcowanych. Posiada również asortyment makaronów bezjajecznych wyprodukowanych w 100% z semoliny z dodatkiem błonnika.

Zdecydowaliśmy się na zakup maszyn firmy Ishida ze względu na ich niezawodność oraz precyzyjne i szybkie działanie. Naszym celem było zwiększenie wydajności przy zachowaniu tych samych wymiarów całej maszyny pakującej – mówi Patryk Dybał, prokurent w firmie Czanieckie Makarony. – Obecnie posiadamy pięć naważarek CCW oraz pięć wag dynamicznych DACS. Najstarsza została zakupiona już 12 lat temu, następnie dokupowaliśmy kolejne, biorąc pod uwagę potrzeby produkcyjne oraz rozwój firmy; ostatnie zakupiliśmy w marcu tego roku.

Na początkowym etapie wdrożenia urządzeń firma gościła przedstawiciela firmy Fenix Systems, głównego dystrybutora marki Ishida w Polsce. Jej reprezentant zajął się kompleksową instalacją urządzeń oraz szkoleniem osób pracujących na stanowiskach. Jak wspomina Patryk Dybał, szkolenie zostało przeprowadzone na firmowych urządzeniach oraz zostało przygotowane w bardzo profesjonalny sposób. Samo wdrożenie maszyn zajęło tylko trzy dni.

Urządzenia marki Ishida posiadają prosty i intuicyjny w użyciu panel sterowania. Dzięki maszynom, o których mowa, nasza praca została ułatwiona i sprowadza się do sprawdzania, czy wszystkie podzespoły i urządzenia współpracujące – takie jak pakowaczka – odpowiednio działają – wyjaśnia Patryk Dybał.

Naważarki Ishidy ważą produkt w odpowiednich proporcjach, następnie jest on pakowany do specjalnie przystosowanych opakowań. Dzięki nim poprawiła się dokładność odważanych porcji, przez co straty związane z niedokładnością zostały ograniczone.

Pytany o największe korzyści z maszyn Ishida, Patryk Dybał wymienia zdecydowanie większą dokładność oraz płynność w odbiorze produktów, ważeniu i transporcie. Wcześniej ważenie odbywało się ręcznie na zwykłych wagach szalkowych, co zajmowało bardzo dużo czasu, później wykorzystywaliśmy wagi od polskiego producenta.

Co najważniejsze, do uruchomienia i obsługi linii produkcyjnej obecnie potrzebna jest jedna osoba. Przygotowanie linii produkcyjnej zajmuje około 10 minut. Przezbrojenie lub konserwacja trwają tylko od 10 do 40 minut w zależności od czynności i umiejętności oraz doświadczenia osoby obsługującej.

Przed uruchomieniem produkcji sprawdzane są czystość oraz sprawność urządzenia. Przy zmianie formy makaronu maszyna jest dokładnie sprzątana, aby nie mieszać produktów. Czyszczenie odbywa się 3 razy w tygodniu: na początku tygodnia, przy zmianie asortymentu oraz z końcem tygodnia. Maszyny pracują na 3 zmiany przez 5 dni w tygodniu. Jedna maszyna produkuje 35-45 opakowań na minutę. Urządzenie jest dobrze zaprojektowane i ergonomiczne, co usprawnia i przyspiesza prace związane ze zmianą asortymentu.

Dzięki maszynom Ishida nasi klienci otrzymują sprawdzony i odpowiednio zapakowany produkt. Przez cały okres maszyny działają niezawodnie – komentuje Patryk Dybał. W razie jakiejkolwiek potrzeby firma Fenix Systems reaguje niezwłocznie na potrzeby oraz bardzo szybko rozwiązuje wszelkie kwestie.

Sprzęt Ishida jest najlepszy w swojej kategorii; dzięki niemu wydajność naszej linii produkcyjnej została zwiększona o 100%. Obecnie nasza linia produkcyjna działa z maksymalną prędkością – dodaje reprezentant producenta.

Firma Czanieckie Makarony powstała w 1990 roku. Najważniejszymi wartościami, którym pozostaje wierna, są jakość, przywiązanie do tradycji oraz rodzinna atmosfera. Obecnie zatrudnia 270 osób, z czego 22 to przedstawiciele handlowi, którzy dbają o dostępność produktów w całej Polsce. Produktem numer jeden jest Krajanka, makaron rosołowy.

Smak produktów z Czańca docenili Polacy, ale również mieszkańcy USA, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii, do których to krajów eksportowane są produkty.

Opracowano na podstawie materiałów firmy Ishida Europe

 

error: Kopiowanie zabronione!