Kompostowalne i papierowe: nowe kapsułki od Nestlé
1 Jan 1970 10:48

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma Nestlé, we współpracy z Huhtamaki, opracowała nadające się do przydomowych kompostowników, wykonane z papieru kapsułki na kawę przeznaczone dla własnej marki Nespresso. Rozwiązanie wykorzystuje autorską technologię Huhtamaki, która umożliwia formowanie włókien celulozy w skomplikowane konstrukcje z precyzją sięgającą ułamków milimetra.

Kompostowalne papierowe kapsułki na kawę zadebiutowały na rynku francuskim 21 listopada 2022 r. Faza pilotażowa projektu – podczas której nowe rozwiązanie będzie testowane przez konsumentów we Francji i Szwajcarii – potrwa do wiosny przyszłego roku, a potem zostanie wdrożona na szerszą skalę.

Nowe kapsułki są wykonane w 82% z pulpy celulozowej i zawierają cienką kompostowalną folię biopolimerową w roli ochronnej warstwy barierowej. Kapsułki zaprojektowano z myślą o kompostowaniu w warunkach domowych i posiadają poświadczający to certyfikat TÜV Austria.

Guillaume Le Cunff, dyrektor generalny CEO, wyjaśnia: Elementem innowacji Nespresso jest wyznaczanie nowych granic w kwestii obcowania z kawą, a odkąd na początku tego roku staliśmy się firmą B Corp, bardziej niż kiedykolwiek angażujemy się w poszerzanie zrównoważonego wyboru, jaki oferujemy naszym konsumentom. B Corporations (B od słowa benefit, czyli korzyść) to firmy realizujące strategię zrównoważonego rozwoju, dla których biznes to przede wszystkim narzędzie do jego polepszania. Z radością ogłaszamy powstanie naszej pierwszej papierowej kapsułki nadającej się do kompostowania w warunkach domowych, która uzupełni ofertę aluminiowych kapsułek – recyklowalnych i wykonanych w 80% z aluminium pochodzącego z odzysku – dodaje Le Cunff.

Jesteśmy zachwyceni współpracą z Nespresso nad wyjątkową, kompostowalną kapsułką na bazie papieru, zaprojektowaną z myślą o obiegu zamkniętym. Ta przełomowa innowacja jest wynikiem połączenia włókna, naturalnego materiału odnawialnego, z naszą autorską, precyzyjną technologią, co tworzy zrównoważoną alternatywę dla miłośników Nespresso - dodaje Charles Héaulmé, prezes i dyrektor generalny w Huhtamaki.

Zdaniem Huhtamaki to rozwiązanie - i stojący za nim proces - otwiera szereg nowych możliwości zastosowania. Firma uważa, że będzie ono w stanie zastąpić również kapsle i zamknięcia, które obecnie są często wykonane z plastiku lub metalu. Inne potencjalne zastosowania to tace lub pojemniki wymagające szczelnych pokrywek nadających się do wielokrotnego otwierania i zamykania.

Opracowano na podstawie informacji firmy Nestlé