Międzynarodowe nagrody dla ekspozytorów Grupy Thimm
1 Jan 1970 10:56

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Czeskie stowarzyszenie branży opakowaniowej Syba nagrodziło dwa innowacyjne ekspozytory Grupy Thimm: ekspozytor paletowy na zestawy do pieczenia oraz ekspozytor naladowy na ciastka. Obydwa ekspozytory otrzymały nagrodę 'Obal roku' w kategorii „Ekspozytory POP i POS”, a ekspozytor paletowy dodatkowo zdobył także Niemiecką Nagrodę dla Najlepszych Opakowań.

Michael Weber, dyrektor ds. marketingu korporacyjnego Grupy Thimm, nie ukrywa radości z nagród: „Wielokrotne wyróżnienia, jakie zdobywają ekspozytory Thimm, świadczą o naszych kompetencjach w zakresie opakowań przeznaczonych dla punktów sprzedaży. Dzięki takim ekspozytorom tworzymy wspaniałe tło dla produktów i marek naszych klientów, przyciągając w ten sposób uwagę konsumentów i zwiększając sprzedaż. Jesteśmy dumni z naszych projektantów z zakładów w Wörrstadt, Northeim i Všetaty, którym kolejny raz udało się stworzyć doskonałe konstrukcje”.

Rozdanie nagród w ramach prestiżowego międzynarodowego konkursu 'Obal roku' odbyło się 4 października w Pradze, a wszystkie zgłoszone do konkursu konstrukcje zostały zaprezentowane podczas kongresu branży opakowaniowej PackSummit. Zwycięzców w dziewięciu kategoriach wyłoniło 13-osobowe jury. Niemiecka Nagroda dla Najlepszych Opakowań została przyznana już 25 września w Norymberdze. Niemiecki Instytut Opakowań wyróżnił w ten sposób innowacyjne rozwiązania z każdego etapu łańcucha tworzenia wartości.

Ekspozytory paletowe i opakowania zewnętrzne w postaci foremki do pieczenia z tektury falistej na zestawy Sanella

Koncepcja ekspozytora na zestawy do pieczenia Sanella została wyróżniona czeską nagrodą 'Obal roku' (Opakowanie Roku) oraz Niemiecką Nagrodą dla Najlepszych Opakowań w kategorii „Prezentacja towaru”. Przeznaczony na ćwierćpaletę ekspozytor miał kształt ciasta i odzwierciedlał tym samym cel zastosowania zestawu do pieczenia. Konstrukcja umożliwiła sprzedaż towarów ułożonych warstwami. „Ponieważ opakowanie zewnętrzne było samonośne, ekspozytor składał się z niewielu elementów” - wyjaśnia Weber. „Dzięki temu zużyto minimalną ilość materiału, co pozwoliło ograniczyć koszty. Najważniejszą częścią trójkątnego opakowania zewnętrznego była zintegrowana foremka do pieczenia z tektury falistej. Została ona wykonana z białego, odpornego na tłuszcz materiału Thimm foodWave | heatproof, przeznaczonego do pieczenia w temperaturze maks. 220°C”.

Miniekspozytor do degustacji dla ekologicznej piekarni Zemanka

Nagrodę 'Obal roku' otrzymał również ekspozytor naladowy zaprojektowany dla czeskiej piekarni ekologicznej Zemanka. W tym ekspozytorze z tektury falistej można ustawić ciastka do degustacji.

„Degustacja i wiążące się z nią doświadczenia smakowe są skutecznym instrumentem marketingowym, stosowanym w różnych sklepach, drogeriach i punktach ze zdrową żywnością” - mówi Weber. „Chcąc przekonać klientów do swoich wysokojakościowych biowypieków, piekarnia Zemanka częstuje ciastkami umieszczonymi w misce w ekspozytorze naladowym. Po opróżnieniu miskę można wyjąć, a następnie ponownie wykorzystać ekspozytor do prezentacji innych wypieków. Z przodu ekspozytora znajduje się tablica, na której można wykonać napisy reklamujące ciastka. Miejsce na potrzebną do tego kredę i materiały informacyjne zapewnia przegródka z tyłu. Stylistyka tego małego ekspozytora naladowego miała być z założenia naturalna, co koresponduje z wizerunkiem ekologicznej piekarni Zemanka”.

Źródło: Grupa Thimm