Mniej niż połowa Polaków recyklinguje opakowania po fast food
1 Jan 1970 13:42

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Według nowego badania przeciętny Polak wyrzuca 64 puszki po napojach, 47 pudełek po pizzy oraz 48 opakowań po burgerach i frytkach każdego roku, a 22% Polaków przyznaje, że nie wie, co nadaje się do recyklingu.

Prawie połowa (44%) dorosłych Polaków stwierdziła, że opakowania po daniach na wynos są zbyt zabrudzone, aby je czyścić, a co czwarty (24%) nie spłukuje ich ani nie wyrzuca do odpowiedniego kosza do segregacji odpadów. Z 805 przebadanych dorosłych osób 14% przyznało, że najbardziej nie lubi recyklingować opakowań po daniach typu fast food, a 42% zadeklarowało, że recyklinguje wszystko, co się do tego nadaje.

Ankieta zlecona przez Pro Carton, europejski związek producentów opakowań kartonowych oraz tekturowych, wykazała, że 21% dorosłych Polaków bardzo rzadko recyklinguje opakowania po daniach na wynos, a każda osoba wyrzuca co roku średnio 264 opakowania, pudełka i kartony. 51% Polaków uważa, że restauracje fast food powinny używać opakowań nadających się do recyklingu, nie wyrazili oni obawy o podwyżkę cen.

Główny menedżer Pro Carton Tony Hitchin zauważył: Z powodu lockdownu w 2020 roku sprzedaż dań na wynos wzrosła, wyniki tej ankiety powinny więc dać do myślenia markom, którym zależy na zmniejszeniu swojego wpływu na środowisko poprzez wybór odpowiednich opakowań. Większość dorosłych Polaków (93%) jest zdania, że opakowania dań na wynos powinny być bardziej przyjazne dla środowiska. Coraz więcej opakowań jest produkowanych z tektury, na przykład rożki na frytki, tacki na burgery czy miski na makaron, więc coraz więcej z nich może i powinno być recyklingowane.

Wiemy, że opakowanie preferowane przez konsumentów to karton/tektura, chcemy więc, aby jeszcze więcej restauracji fast food używało opakowań przyjaznych środowisku. Wszyscy możemy pomóc — recyklingujmy opakowania dań zamawianych na wynos - podsumował Hitchin.

Według ankiety Warszawa jest stolicą nie tylko Polski, ale również jedzenia na wynos - przeciętny dorosły mieszkaniec tego miasta zjada średnio 85 dań na wynos rocznie, co daje 5178 dań w całym dorosłym życiu.

Opracowano na podstawie materiałów ProCarton

Fot: Projekt Eco Fit Lid, w pełni nadająca się do recyklingu oraz na kompost alternatywa dla plastikowych pokrywek używanych przez wiele restauracji fast food, otrzymał nagrodę Save the Planet  podczas wydarzenia European Carton Excellence Awards 2020.