Opakowania kompostowalne zapobiegają marnowaniu żywności
1 Jan 1970 14:00

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Opakowania kompostowalne mogą być równie skuteczne jak konwencjonalne opakowania z tworzyw sztucznych, a nawet przewyższać je pod względem wydłużania trwałości świeżych produktów - wynika z dwóch recenzowanych badań zleconych przez TIPA.

Naukowcy z izraelskiej Organizacji Badań Rolniczych, Volcani Center (Agricultural Research Organization, The Volcani Institute) użyli ogórków i papryki do przetestowania różnic między opakowaniami kompostowalnymi a konwencjonalnymi opakowaniami plastikowymi. Jak się okazało, opakowania kompostowalne pozwoliły na przedłużenie okresu przydatności do spożycia papryki do 21 dni, a ogórków do 15 dni, dłużej od opakowań z tworzyw sztucznych.

Oba rodzaje opakowań pozwoliły na przechowywanie papryki przez cztery tygodnie, a ogórków przez dwa tygodnie w warunkach domowych w lodówce. Ponadto odpowiednio zaprojektowane mikroperforowane opakowania kompostowalne wydłużały okres przechowywania ogórków w warunkach chłodniczych do 15 dni, w porównaniu do nie więcej niż 10 dni w konwencjonalnych opakowaniach plastikowych.

Dodatkową zaletą opakowań kompostowalnych było zapobieganie skraplaniu się wody, która sprzyja gniciu warzyw opakowanych w konwencjonalne tworzywa sztuczne. Zastosowane w badaniach opakowania kompostowalne zakupiono w firmie TIPA Corp.

W celu oceny różnych opakowań część produktów pozostała niezapakowana jako zestaw kontrolny, podczas gdy inne produkty zapakowano w nieperforowane, mikroperforowane i makroperforowane opakowania nadające się do kompostowania lub w komercyjne makroperforowane opakowania polipropylenowe.

Następnie połowę próbek przechowywano przez cały czas w temperaturze 22 stopni Celsjusza, symulując warunki przedłużonego przechowywania, natomiast drugą połowę przechowywano przez dwa dni w temperaturze 15 stopni, kolejne dwa dni w temperaturze 22 stopni, a następnie przez sześć tygodni w domowej lodówce w temperaturze 4 stopni, aby zasymulować warunki panujące w łańcuchu dostaw „z pola na stół”.

Dr Ron Porat, szef Instytutu Postharvest and Food Sciences, ARO, The Volcani Institute i współautor prac badawczych (wraz z drem Victorem Rodovem i doktorantką Abiolą Owoyemi), powiedział: Te wyniki są ekscytujące. Pokazują one, że opakowania kompostowalne są bardzo skuteczne w zachowaniu jakości zebranych różnych owoców i warzyw oraz zmniejszeniu ich strat. Przez długi czas plastik wydawał się być jedynym rozwiązaniem pozwalającym na dłuższe przechowywanie żywności, co w rezultacie stało się bardzo szkodliwe dla środowiska. To może stanowić wydajną, przyjazną dla środowiska alternatywę dla konwencjonalnych opakowań z tworzyw sztucznych.

Eli Lancry, wiceprezes ds. technologii w firmie TIPA, powiedział: Plastik zdominował nasze życie na dekady, ale to nie znaczy, że rzeczy nie mogą się zmienić. Opakowania kompostowalne to gotowe rozwiązanie, które pozwoli położyć kres pladze plastikowych odpadów tam, gdzie opakowania są potrzebne.

Opracowano na podstawie informacji serwisu Packaging News

error: Kopiowanie zabronione!