Pojemnik ogranicza marnotrawstwo żywności
1 Jan 1970 16:10

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Badanie ankietowe przeprowadzone przez Duński Instytut Technologiczny pokazało, że 14% odpadów żywności w duńskich gospodarstwach domowych stanowią resztki posiłków. Takie pozostałości można odgrzać, ale bardzo często robi się to w kuchence mikrofalowej, a ankieta wykazała, że według wielu respondentów z powodu nierównego podgrzewania jedzenie jest mniej smaczne i dlatego trafia do kosza na śmieci.

Próbując zmienić takie zachowanie, przedsiębiorstwo RPC Superfos przyczyniło się do stworzenia nowego, wielofunkcyjnego pojemnika plastikowego do przechowywania, który zapewnia bardziej wyrównaną dystrybucję ciepła w kuchence mikrofalowej. Ten projekt rozwojowy prowadzony był wspólnie z Imerco, duńską siecią sklepów z produktami dla domu i do wyposażenia wnętrz, oraz z Duńskim Instytutem Technologicznym. Dzięki nowemu, plastikowemu pojemnikowi do przechowywania odgrzane resztki posiłków są smaczniejsze, co pomaga zredukować marnotrawstwo żywności na poziomie gospodarstw domowych.

Taka inicjatywa jest kolejnym przykładem zdolności plastikowych opakowań do zapobiegania marnotrawstwu żywności – które uznawane jest za duży problem szkodzący środowisku – i wnosi ważny wkład w tworzenie gospodarki o obiegu zamkniętym.

Opakowania z tworzyw sztucznych chronią produkty, których produkcja wymagała dużej ilości czasu i zasobów. Plastik jest lekki, trwały i elastyczny, a właściwości te są niezwykle cenne, jeśli chodzi o transport artykułów spożywczych przy jednoczesnym zapewnieniu, aby były świeże i nienaruszone. Ponadto zdarza się, że produkty sprzedawane luzem przyczyniają się do większego marnotrawstwa w sklepach, a w niektórych przypadkach jest to wzrost na poziomie 20%. Bez wygodnych opakowań plastikowych szkody i straty towaru występowałaby w całym łańcuchu logistycznym i handlowym, negatywnie wpływając na środowisko.

„Marnotrawstwo żywności w łańcuchu dostaw produktów spożywczych wzrosłoby gwałtownie, gdybyśmy zrezygnowali z opakowań plastikowych, bo nie znaleźliśmy jeszcze żadnych lepszych – i bardziej ekologicznych – alternatyw – zauważyła Janni Langkjær Pedersen, menedżer ds. komunikacji i ochrony środowiska w RPC Superfos. - Należy unikać stosowania niepotrzebnie dużej ilości opakowań, ale nie możemy ignorować faktu, że plastikowe opakowania mają doskonałe właściwości, które pozwalają dłużej utrzymywać świeżość produktów spożywczych i chronić je przed uszkodzeniem”.

Opracowano na podstawie informacji firmy RPC Superfos