Precyzyjny proces ważenia i napełniania w Molkerei Biedermann
1 Jan 1970 09:00

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Szwajcarska firma mleczarska Molkerei Biedermann AG, członek grupy Emmi, zainstalowała niedawno naważarkę wielogłowicową Ishida. Sprzęt dedykowany jest do linii orzechów i zbóż, które są pakowane jako oddzielne porcje towarzyszące jogurtom i deserom.

  Naważarka wykorzystywana jest do obsługi pięciu różnych produktów o masie docelowej od 14 g do 25 g i działa z precyzyjną dokładnością - odchylenie standardowe dla opakowań 25 g wynosi zaledwie 0,165 g.

Molkerei Biedermann AG z siedzibą w Bischofszell w kantonie Turgowia to jedna z najbardziej innowacyjnych mleczarni w Szwajcarii, obsługująca linie przetwórstwa mleka i śmietany oraz do produkcji jogurtu, twarogu i masła. Rosnący popyt skłonił firmę do pilnego poszukiwania zautomatyzowanego i dokładniejszego rozwiązania dla procesów ważenia i napełniania najpopularniejszych linii produktów.

Wśród najpopularniejszych produktów znajdują się opakowania jogurtów i deserów zawierające porcję dodatkowych składników, takich jak płatki zbożowe czy orzechy. Aby te składniki były chrupiące i świeże, należy je pakować osobno. Rozwiązanie Molkerei Biedermann to podwójne opakowanie z komorami ustawionymi jedna na drugiej, przy czym mniejsza, górna komora pełni również funkcję pokrywki.

Dwukomorowe opakowania okazały się niezwykle popularne, jednak istniejący system dozowania wolumetrycznego mieszanek zbóż i orzechów stosowany przez producenta nie był już w stanie nadążyć z przepustowością niezbędną do zaspokojenia rosnącego popytu. Największym problemem było to, że dozowanie wiązało się z bardzo wysokimi wydatkami produktu z powodu przepełnienia.

Odczuwaliśmy przepełnienie nawet do 30 proc. – mówi Mario Dux, kierownik operacyjny Molkerei Biedermann. Mogliśmy sobie z tym poradzić, gdy produkcja nie była tak duża, a wielkość produkcji cały czas rośnie – mówi.

Aby mieć pewność, że orzechy i zboża będą naważane z dużo większą dokładnością, firma zdecydowała się zainwestować w wagę wielogłowicową. 10-głowicową naważarkę Ishida CCW-SE, idealne rozwiązanie podstawowe dla potrzeb ważenia wielogłowicowego, zainstalował Itech, przedstawiciel Ishida w Szwajcarii. Seria SE umożliwia dokonanie znacznych postępów w zakresie prędkości i dokładności w porównaniu z dozownikami, wagami liniowymi lub rozwiązaniami do ważenia statycznego.

Szybkość napełniania obrotowego napełniacza wynosząca 25 porcji na minutę dyktuje obecnie prędkość linii, której możliwości wynoszą do 70 naważeń na minutę.

Nowe rozwiązanie oferuje też szereg innych korzyści. Podczas gdy stary system napełniania prowadził do wielu przestojów linii, naważarka wielogłowicowa Ishida nie spowodowała ani jednej usterki.

Kiedyś zdarzało się, że różne mieszanki produktów podczas dozowania blokowały się w leju, co przerywało proces napełniania – przyznaje Mario Dux. Dziś, dzięki naważarce wielogłowicowej Ishida, Molkerei Biedermann może bezproblemowo przetwarzać produkty. Co równie ważne, elastyczność, jaką zyskał producent, otworzyła możliwości wdrażania nowych pomysłów produktowych. Kolejną korzyścią jest fakt, że nowe rozwiązanie znacznie ograniczyło problem pękania opakowań, ponieważ system delikatnie przenosi produkt do kubeczków.

Molkerei Biedermann wytwarza swoje produkty w stosunkowo niewielkich partiach. Aby zachować ich świeżość na dłużej, stara się zważyć i zapakować produkt tuż przed terminem dostawy każdego zamówienia, co oznacza, że zmiany produktów są częste.

W naważarce Ishida każda zmiana odbywa się poprzez wywoływanie wstępnych ustawień, za dotknięciem jednego przycisku na ekranie dotykowym, co okazało się cenną oszczędnością czasu. Ponadto wszystkie części stykowe urządzenia można wyjąć i wymienić bez użycia narzędzi, co zminimalizuje przestoje związane z czyszczeniem.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida Europe