Firma BillerudKorsnäs oferuje nowy siarczanowy papier bielony na warstwę pokryciową tektury falistej White Top Kraftliner, łączący dużą wytrzymałość, doskonałą jakość zadruku oraz czystość w jednym materiale. Pure Performance to unikalny produkt, który dzięki swej 3-warstwowej budowie pozwala ograniczyć zużycie materiału do produkcji opakowań.
Pure Performance to jeden z pierwszych produktów wyprodukowanych na najnowocześniejszej tekturnicy KM7 zainstalowanej przez BillerudKorsnäs, który zyskał wiele przychylnych komentarzy wśród klientów z branży tektury falistej. Nowy papier zapewnia wysoką wytrzymałość dzięki 3-warstwowej konstrukcji i zoptymalizowanym własnościom włókien:
- górna warstwa zawiera optymalnie rozłożone krótkie bielone włókna zapewniające doskonałe własności drukowe;
- dolna warstwa wykonana jest z niebielonych długich włókien zapewniających najwyższą wytrzymałość;
- środkowa warstwa zwiększa objętość, dzięki czemu wzmacnia sztywność i ogranicza do minimum falowanie warstwy pokryciowej.
„Trzywarstwowa budowa Pure Performance zapewnia świetne możliwości optymalizacji wytrzymałości linera i zmniejszenia gramatury w porównaniu z tradycyjnymi gatunkami bielonych papierów siarczanowych na warstwę pokryciową tektury falistej dostępnych na rynku. Połączenie tej wyjątkowej wytrzymałości z wysokiej jakości własnościami zadruku czyni z niej unikalny produkt, która zapewnia rzeczywiste oszczędności w zakresie zrównoważonego rozwoju oraz redukcję materiału opakowaniowego” - wyjaśnia Rolf Gustafsson, dyrektor działu tektury falistej w BillerudKorsnäs.
Pure Performance to ważne uzupełnienie rodziny papierów Pure Liners produkowanych przez BillerudKorsnäs. Wszystkie wchodzące w jej skład produkty są wykonywane w 100% z włókien pierwotnych pozyskiwanych z odpowiedzialnie zarządzanych upraw leśnych. Włókna pierwotne są wyjątkowo wytrzymałe, co pozwala klientom produkować z nich opakowania o niższej gramaturze. Co równie ważne, spełniają one najsurowsze standardy kontaktu z żywnością, dzięki czemu są zgodne z wymagającymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa produktów i żywności.
Na podstawie informacji BillerudKorsnäs opracował TK