Nowoczesna technologia, innowacyjne podejście i niezwykła precyzja w naważaniu. Dzięki urządzeniom Ishida firma Rab Jażyniec nie tylko sprostała globalnym wyzwaniom, ale też zrewolucjonizowała rynek gotowych produktów drobiowych, wprowadzając do sklepów Biedronka kebab z kurczaka Kebs. Trwają już rozmowy z kolejnymi sieciami handlowymi.
Polska firma Rab Jażyniec, lider na rynku drobiarskim z 27-letnim doświadczeniem, dostarcza kurczaka na terenie całej Europy. W związku z potrzebą rozwoju kilka lat temu zakład zainwestował w nową halę produkcyjną. Niestety, na krótko po oddaniu inwestycji wybuchła pandemia, a jakiś czas później – wojna w Ukrainie.
Jednak zakład produktywnie wykorzystał globalne wyzwania. Nowa linia umożliwiła firmie rozpoczęcie produkcji nowości z oferty, czyli kebaba Kebs. Jest to gotowe do spożycia mięso sprzedawane dla sieci sklepów Biedronka.
Ponad rok temu nową linię produkcyjną wsparły dwa urządzenia Ishida – naważarka wielogłowicowa Ishida CCW-RV-214W-1S-50WP-QFP2 oraz waga kontrolna Ishida DACS-GN-SE050-35-WP-M-S. Te zaawansowane technologicznie maszyny pomagają zakładowi przetwarzać 120 ton kurczaka dziennie, gwarantując precyzyjne naważanie i niezawodność.
Od początku wiedzieliśmy, że postawimy na Ishidę – podkreśla Bogusław Jóźwikowski z Rab Jażyniec. Po rozmowach ze znajomymi przedsiębiorcami i wizytach na targach branżowych zrozumieliśmy, że są to najlepsze urządzenia na rynku. Cały proces, obejmujący zakup, dobór odpowiedniego sprzętu, jego instalację oraz zapewnienie kompleksowego serwisu, został przeprowadzony przez firmę Fenix Systems, która jako wyłączny dystrybutor marki Ishida w Polsce zapewnia najwyższą jakość obsługi i wsparcia technicznego.
Kebab Kebs to produkt mrożony, a jego sypka forma zwykle stanowi wyzwanie dla naważarek. Ishida radzi sobie z tym perfekcyjnie. Zamrożone przy użyciu azotu kawałki kurczaka są precyzyjnie odważane na porcje o gramaturze 300 g, a następnie pakowane i ważone na wadze kontrolnej Ishida.
Linia produkcyjna działa przez 8–9 godzin dziennie, osiągając prędkość pakowania wynoszącą 42 worki na minutę. Obsługa linii wymaga pracy jedynie pięciu osób. To czyni cały proces wyjątkowo wydajnym.
Wszechstronność naważarki Ishida pozwala na błyskawiczną zmianę szerokości i gramatury opakowań (od 250 g do 3 kg), co umożliwia dostosowanie produkcji do wymagań klienta. Codzienne czyszczenie urządzenia zajmuje zaledwie pół godziny, usprawniając pracę zakładu.
Linia produkcyjna działa przez 8–9 godzin dziennie, osiągając prędkość pakowania wynoszącą 42 worki na minutę
Jak podkreślają przedstawiciele Rab Jażyniec, testowanie maksymalnych możliwości naważarki jest jeszcze przed nimi. Wydajność zakupionego sprzętu umożliwia bowiem przerabianie nawet 240 ton kurczaka dziennie. Zakład w niedalekiej przyszłości planuje zakup pieców do kebaba. Kiedy to się stanie, przyjdzie pora na wykorzystanie pełnego potencjału technologii Ishida.
Jesteśmy również na etapie rozmów z kolejnymi sieciami handlowymi w sprawie sprzedaży naszego kebaba z kurczaka. Zwiększenie produkcji będzie wymagało wyższej wydajności naszych urządzeń – dodaje Bogusław Jóźwikowski. Nie mamy wątpliwości, że sprzęt Ishida poradzi sobie z tym wyzwaniem. Już teraz jesteśmy zadowoleni z jego niezawodności i bezawaryjności.
Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida