Stora Enso wprowadza na rynek karton New Natura
1 Jan 1970 11:52

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Stora Enso poinformowała o wzbogaceniu nowego kartonu – New Natura, przeznaczonego na rynek opakowań do napojów, o warstwę wykonaną z celulozy mikrofibrylowanej (MFC). Jak podkreśla producent, zwiększa ona jego wytrzymałość i redukuje wagę opakowania. Dotychczas była ona stosowana w kartonach na mleko; obecnie jest oferowana pozostałym klientom Stora Enso, poszukującym rozwiązań umożliwiających produkcję opakowań lżejszych, a zarazem proekologicznych.

„Karton New Natura, wzbogacony o warstwę MFC, oferuje najlepsze parametry rynkowe względem ochrony opakowanego produktu, jak też w kontekście jego zadrukowywania, przetwarzania i wypełniania. Pomaga tym samym producentom opakowań i właścicielom marek na zastosowanie mniejszej ilości surowca, obniżenie ilości generowanych odpadów i zredukowanie finalnej wagi opakowania. Z punktu widzenia konsumenta, nowy karton zachowuje wcześniejsze cechy charakterystyczne dla rodziny Natura, będąc jednocześnie łatwiejszym w recyklingu. Ta ostatnia wartość jest bardzo ważna dla współczesnych, świadomych ekologicznie klientów” – mówi Vesa-Pekka Aaltonen, menedżer produktu w firmie Stora Enso.

Stora Enso jest właścicielem największej na świecie fabryki celulozy typu MFC, zlokalizowanej w ramach jej zakładów produkcyjnych Imatra w Finlandii. Jak podaje firma, MFC posiada taki sam bazowy skład chemiczny jak standardowa celuloza, przy czym składa się z mniejszych cząsteczek (tzw. mikrofibryli), które zwiększają wytrzymałość kartonu.

„Stora Enso od dekad pozostaje pionierem w rozwoju celulozy mikrofibrylowanej. Dzięki temu obecnie jesteśmy w stanie dopasować rodzaj włókien do końcowego zastosowania. MFC sprawia, że siatka włókien jest mocniejsza, redukuje wagę kartonu przy zachowaniu jego wysokiej sztywności, wytrzymałości oraz pozostałych cech decydujących o właściwych parametrach opakowania. Tym samym generowane są oszczędności surowca, a New Natura staje się bardziej proekologicznym, odnawialnym i odzyskiwalnym materiałem przeznaczonym do produkcji katonów opakowaniowych dla sektora napojów” – dodaje Vesa-Pekka Aaltonen.

Jak podaje Stora Enso, wzbogacony o warstwę MFC karton New Natura może być wykorzystany przy opakowaniach na różne produkty spożywcze: wyroby mleczarskie, soki i inne napoje, zupy czy sosy. Jest oferowany z warstwą PE bądź powłoką o wysokim stopniu ochrony, w zależności od znajdującego się w środku produktu oraz funkcji barierowych, wymaganych z myślą o jego zabezpieczeniu.

Podobnie jak wszystkie rozwiązania z rodziny Natura, nowy karton posiada zaawansowaną, wielowarstwową konstrukcję. Dwie warstwy zewnętrzne są wykonane z bielonej celulozy siarczanowej, podczas gdy warstwa środkowa zawiera masę celulozową chemotermomechaniczną (CTMP). W efekcie – jak podkreśla Stora Enso – uzyskiwana jest właściwa pulchność i sztywność kartonu, wpływająca na optymalne parametry opakowania i zwiększająca wydajność procesu jego produkcji. Wszystkie kartony z serii Natura uwzględnione są w globalnym systemie Environmental Product Declaration (EPD).

Opracowano na podstawie informacji firmy Stora Enso