Tacka firmy AR Packaging ogranicza zużycie plastiku
1 Jan 1970 10:13

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma AR Packaging, poszukując ekologicznych rozwiązań dla bardziej wymagających zastosowań, stworzyła koncepcję tacek na bazie włókien przeznaczonych do pakowania w atmosferze modyfikowanej dań gotowych i innych chłodzonych produktów spożywczych. W pełni recyklowalne rozwiązanie stanowi wydajną i wygodną alternatywę dla plastikowych tacek z własnościami barierowymi i pozwala ograniczyć ilość zużytych tworzyw o 85%.

Poszukiwanie opakowań, które byłyby w stanie zastąpić plastik bez zwiększenia ilości odpadów spożywczych, jest dziś bardziej intensywne niż kiedykolwiek wcześniej. Tacki z tworzyw sztucznych wykorzystuje się powszechnie do przechowywania schłodzonych dań gotowych, przetworzonego mięsa, świeżych ryb i innych wrażliwych produktów, które wymagają wysokiej ochrony barierowej. Na rynek trafiają alternatywne rozwiązania z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu lub odnawialnych, ale wielu właścicieli marek, sprzedawców detalicznych i producentów żywności stawia sobie za cel zastąpienie ich w pełni recyklowalnymi opakowaniami z maksymalną zawartością celulozy.

AR Packaging, wykorzystując doświadczenia Grupy w zakresie opakowań kartonowych i giętkich materiałów wysokobarierowych, opracowała nową koncepcję tacek na bazie włókien o nazwie TrayLite. Tacka wykonana z kartonu pochodzącego z ekologicznych źródeł jest wyłożona i zamknięta cienką folią monomateriałową o wysokiej barierowości, aby zapewnić ochronę produktu i wydłużyć okres jego przydatności do spożycia. Tacka z kartonu, wyściółka i folia przykrywająca są łatwe do rozdzielenia przez konsumenta i mogą być poddane recyklingowi w oddzielnych strumieniach recyklingu w całej Europie.
Cieszymy się, że możemy zaoferować nową, ulepszoną tackę papierową i wspierać rozwój rozwiązań o charakterze obiegu zamkniętego - mówi Yoann Bouvet, dyrektor ds. globalnej sprzedaży w dziale Food Service, AR Packaging. TrayLite, zaprojektowana z myślą o recyklingu, łatwa w obsłudze, nadająca się do podgrzewania, wygodna podczas konsumpcji, idealnie nadaje się do szerokiej gamy produktów takich jak gotowe posiłki, chłodzone mięso i ryby oraz żywność dietetyczna. Będąc lekką i wykorzystując 85% mniej plastiku, stanowi zrównoważoną alternatywę dla konwencjonalnych tacek z tworzyw sztucznych.

Dzięki opatentowanej konstrukcji tacki grubość kartonu może być dostosowana do określonych potrzeb, co oznacza, że przy optymalnej szczelności zgrzewu można ograniczyć zużycie surowców. Wewnętrzna wyściółka z mono PE nadaje się do recyklingu, a ultracienka warstwa barierowa zapewnia ochronę produktu, minimalizując tym samym ilość odpadów żywnościowych. Aby ułatwić i zoptymalizować proces segregacji i recyklingu opakowań producent nie używa kleju ani spoiwa. Dzięki możliwości zadrukowania całej powierzchni tacki - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz – opakowanie stanowi doskonałe narzędzie brandingu i komunikacji z klientem.

Naszym celem jest stworzenie bezpiecznego i zrównoważonego opakowania we współpracy z naszymi klientami po to, by wspomóc ich w realizacji ich oczekiwań i osiąganiu ambitnych celów zrównoważonego rozwoju – mówi Harald Schulz, dyrektor generalny AR Packaging. Wypuszczenie na rynek TrayLite stanowi potwierdzenie tego zobowiązania i jest kolejnym dodatkiem do naszej szerokiej gamy pomysłowych innowacji dostarczanych przez naszą grupę opakowaniową.

Opracowano na podstawie informacji firmy AR Packaging