Trzy zakłady Metsä Board uzyskują certyfikaty bezpieczeństwa żywności
1 Jan 1970 08:39

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Metsä Board – czołowy europejski producent tektur premium należący do Metsä Group – ma przyjemność poinformować, że procedury bezpieczeństwa żywności w zakładach w Kyro, Äänekoski i Husum otrzymały niedawno certyfikaty zgodności z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000. Certyfikaty te dowodzą, że zakłady Metsä Board kompleksowo zapewniają bezpieczeństwo swoich produktów, które mogą być używane do wymagających zastosowań, takich jak bezpośredni kontakt z żywnością.

FSSC 22000 to schemat zatwierdzony przez organizację GFSI (Global Food Safety Initiative). Określa on wymagania wobec kompleksowego systemu bezpieczeństwa żywności, który spełnia oczekiwania zarówno klientów przedsiębiorstwa, jak i konsumentów. Dzięki stosowaniu norm zatwierdzonych przez GFSI, branża spożywcza może zapewnić bezpieczeństwo żywności na całym świecie.

Jako czołowy europejski producent tektury z pierwotnych mas włóknistych, Metsä Board chce zapewnić, że przestrzega tych samych norm, co jej klienci w przemyśle spożywczym. We wszystkich zakładach Metsä Board jest wdrożony system bezpieczeństwa żywności ISO 22000, a zakład w Simpele spełnił wymagania FSSC 22000 już w 2017 r.

Marjatta Punkka – Product Safety Manager, Metsä Board – powiedziała: „Konsumenci doceniają zalety identyfikowalnych i odnawialnych pierwotnych mas włóknistych, szczególnie w przypadku bezpośredniego kontaktu z żywnością. W Metsä Board chcemy zapewnić, że nasze tektury są bezpieczne w użyciu oraz że spełniają i będą spełniać najbardziej rygorystyczne wymagania. Certyfikaty FSSC 22000 są częścią naszych działań w dziedzinie ciągłego doskonalenia oraz zdecydowanego zaangażowania w bezpieczeństwo żywności”.

Źródło: Metsä Board