Faerch produkuje pojemniki spożywcze z odpadów pokonsumenckich
18 Jan 2022 12:37

Faerch, producent opakowań na produkty spożywcze, wykorzysta Evolve - własny materiał z recyklingu odpadów pokonsumenckich, który po zużyciu nadaje się do ponownego przetworzenia w monomateriałowe opakowania na żywność – przy produkcji gamy pojemników spożywczych Plaza.

Seria Plaza to rozwiązania do serwowania sałatek i makaronów, które - jak informuje Faerch - zostały zaprojektowane z myślą o lepszej prezentacji towaru na półce i przyciągnięcia zainteresowania konsumentów. Pojemniki są dostępne w szerokiej gamie rozmiarów i można je ustawiać jedna na drugiej, co pozwala oszczędzić miejsce podczas ich przechowywania.

Pojemniki nazwane Evolve by Faerch i wchodzące w skład serii Plaza różnią się wersjami kolorystycznymi odzwierciedlającymi materiał z recyklingu, z którego je wykonano, oraz informującymi konsumentów końcowych o ich zaletach dla środowiska naturalnego. Evolve stworzono z myślą o zapewnieniu ekologicznej alternatywy dla tradycyjnych przezroczystych opakowań z PET na żywność.

David Lucas, dyrektor sprzedaży produktów spożywczych na terenie Wielkiej Brytanii i Irlandii w Faerch UK, komentuje: Evolve by Faerch zaprojektowano w celu domknięcia obiegu zamkniętego opakowań spożywczych, dlatego odgrywa ono kluczową rolę w przechodzeniu branży na prawdziwie obiegową gospodarkę.

Miski Evolve by Faerch z serii Plaza są produkowane z przetworzonych materiałów pokonsumeckich pochodzących z gospodarstw domowych, które po użyciu mogą być ponownie przetworzone na nowe monomateriałowe opakowania spożywcze bez utraty jakości.

Faerch przekonuje, że większość zrecyklownych tworzyw PET obecnych na rynku pozyskuje się z przezroczystych butelek, ale dla zaspokojenia popytu i zapobieżenia ich niedoborom firma oferuje program recyklingu tacek na skalę przemysłową – informację o udziale w tej inicjatywie ogłosiła w 2020 r. sieć Tesco. Holenderski zakład recyklingowy firmy jest podobno w stanie przyjmować zużyte tacki pokonsumenckie i przetwarzać je z powrotem na monomateriał nadający się do kontaktu z żywnością.

Opracowano na podstawie informacji firmy Faerch