Targi branży spożywczej Anuga FoodTec odnotowały w tym roku dwucyfrowy wzrost liczby wystawców. Na zwiększonej powierzchni wystawienniczej swoje oferty zaprezentowało o 13% więcej przedsiębiorstw. Kolejny rekord dotyczył liczby osób odwiedzających, których przybyło na targi w tym roku aż 50 000, co stanowi wzrost o 11% w stosunku do ubiegłej edycji. Anuga FoodTec podniosła też poziom swojej międzynarodowości – do grona wystawców dołączyli przedstawiciele 15 nowych krajów, co znacząco wzmocniło pozycję wydarzenia wśród wiodących międzynarodowych imprez kierowanych do branży spożywczej.
W tegorocznej edycji Anuga FoodTec (20-23 marca, Kolonia) wzięło udział 50 000 gości reprezentujących 152 kraje. Wydarzeniu towarzyszył bogaty program wykładów i kongresów, który tradycyjnie okazał się źródłem inspiracji i informacji o nowościach branżowych, innowacjach oraz dalszym rozwoju technologicznym.
Katharina C. Hamma, dyrektor ds. operacyjnych w Koelnmesse GmbH (centrum, w którym odbywały się targi) wyjaśniła: Pomysł Anuga FoodTec jest wyjątkowy i nie bez powodu odnosi sukcesy. Świadczy o tym stale rosnące zainteresowanie wydarzeniem. Tegoroczna rekordowa liczba odwiedzających wynika przede wszystkim ze wzrostu popularności targów wśród gości z zagranicy. Szczególnie cieszy nas reprezentacja krajów takich jak: Chiny, Włochy, Korea, Polska, Rosja i Ameryka Południowa. Tak duże zainteresowanie międzynarodowych gości pokazuje nam, że koncepcja Anuga FoodTec jest zgodna z wymaganiami i oczekiwaniami uczestników targów.
Targom towarzyszył specjalny program zorganizowany przez DLG (German Agricultural Society – Niemieckie Towarzystwo Rolnicze), który obejmował konferencje, wykłady oraz bardzo ciepło przyjętą nowość, jaką okazały się wycieczki z przewodnikiem. W ramach zorganizowanych po raz pierwszy w tym roku Guided Tours wystawcy prezentowali swoje produkty i rozwiązania przygotowane na targi. Wśród tematów pojawiły się między innymi: innowacyjne materiały opakowaniowe, przemysł 4.0, technologie napełniania i pakowania oraz technologie mleczarskie i masarskie. Dużym zainteresowaniem odwiedzających cieszyły się także „Speakers Corner” – sale tematyczne, w których miały miejsce prelekcje i dyskusje.
Anuga FoodTec 2018 zaprezentowała szereg innowacji technologicznych z całego spektrum branży spożywczej – skomentował dr Reinhard Grandke, dyrektor zarządzający DLG i przewodniczący Rady Doradczej Anuga FoodTec, i dodał: Rozległy specjalistyczny program dotyczył bardzo ważnego tematu, jakim jest efektywne gospodarowanie zasobami. Wykłady i konferencje zapewniły międzynarodowej publiczności możliwość zdobycia wiedzy na temat optymalizacji procesów produkcyjnych pod kątem zużywania mniejszej ilości energii i wody oraz ograniczenia marnotrawstwa żywności. Tym samym w praktyczny sposób technologia została ponownie powiązana z wymogami praktyki biznesowej.
Organizatorzy w tym roku postawili na praktyczny aspekt wydarzenia, umożliwiając gościom zapoznanie się z całym cyklem produkcyjnym i doświadczeniem na żywo zarówno indywidualnych rozwiązań, jak i całościowych, przekrojowych koncepcji na wszystkich etapach produkcji w przemyśle spożywczym. We wszystkich pięciu segmentach wystawienniczych, jakimi były: opakowania żywności, bezpieczeństwo i analityka, przetwórstwo spożywcze, składniki żywności oraz usługi, firmy zaprezentowały międzygałęziowy i międzybranżowy asortyment ofert wystawienniczych.
Kolejna Anuga FoodTec odbędzie się w dniach 23-26 marca 2021 roku w Kolonii.
Na podstawie informacji Centrum Targowego Koelnmesse opracowała BZ