Kilkudziesięciu klientów z branży spożywczej uczestniczyło w Dniach Otwartych (4-5 grudnia 2018) zorganizowanych w siedzibie firmy Ulma Packaging Polska w podwarszawskich Łajskach. Okazją do spotkania była prezentacja innowacyjnych rozwiązań zastosowanych w maszynach pakujących hiszpańskiego producenta, które są już dostępne dla polskich klientów.
Bohaterami spotkania były trzy premierowe urządzenia, przedłużające termin przydatności produktu do spożycia przy zachowaniu najwyższej jakości, a przy okazji swoim wyglądem zachęcające konsumentów do zakupu. Wspomniane rozwiązania to:
– pionowy flow-pack VTI 640V z opatentowanym rozwiązaniem Tight-Bag zmniejszającym objętość opakowania oraz innowacyjnym systemem Venturi, dzięki któremu pakowanie produktów luźnych – sałat i ziół – jest prostsze i bezproblemowe;
– maszyna Artic Side Seal przeznaczona do produkcji opakowań otwórz/zamknij typu koperta, skierowanych na rynek świeżych plastrowanych produktów spożywczych (głównie ser żółty i wędliny);
– traysealer TSA 680 SST do szczelnego i higienicznego pakowania przy użyciu folii przepuszczalnej lub barierowej (MAP) produktów spożywczych, głównie drobiu, bez potrzeby ich ściskania i zniekształcania.
Zalety każdego z rozwiązań w trakcie krótkich prelekcji zaprezentowali przedstawiciele firmy Ulma, a po części teoretycznej goście Dni Otwartych mieli szansę przekonać się o nich naocznie, bowiem wszystkie wymienione maszyny są dostępne w firmowym showroomie.
O urządzeniu VTI 640V opowiedział dyrektor regionalny Ulma Pa-ckaging Polska, Piotr Tyrek. To system opracowany przede wszystkim z myślą o zoptymalizowaniu opakowań jednostkowych i zmniejszeniu powierzchni zajmowanej przez nie w opakowaniach zbiorczych, bez pogarszania jakości przechowywanego produktu – tłumaczył. W tym systemie produkt jest pakowany w rękaw foliowy; specjalny nóż w szczęce zgrzewającej tworzy w górnej części rękawa perforację, przez którą odprowadzony zostaje nadmiar powietrza; dociśnięcie szczęki zgrzewa rękaw w miejscu perforacji, szczelnie je zamykając. Operator ma pełną dowolność ustalenia stopnia kompresji produktu w opakowaniu dzięki ustawieniu – z poziomu panelu sterowniczego – ilości odprowadzanego powietrza.
Korzyści z takiego rozwiązania są wielorakie: brak nacięć lub perforacji w gotowym opakowaniu eliminuje ryzyko zanieczyszczenia produktu i utraty wilgoci oraz zapobiega utlenianiu się zawartości. Dzięki redukcji objętości opakowania produkty nie przemieszczają się wewnątrz, a średni zysk oszczędności miejsca w opakowaniu zbiorczym to 15% (co przekłada się na większą ilość produktu na palecie, a w efekcie na zmniejszenie kosztów transportu i magazynowania).
Pozostając przy temacie maszyny VTI 640V, Piotr Tyrek skoncentrował się następnie na omówieniu jej zalet w pakowaniu świeżych produktów liściastych. Przy projektowaniu urządzenia inżynierowie Ulma wykorzystali tzw. efekt Venturiego do wytworzenia podciśnienia w strumieniu powietrza zasysającym do wnętrza opakowania lekkie produkty z leju zasypowego (tubusa). Taka konstrukcja pozwala na bezproblemowe pakowanie świeżych sałatek i ziół z dużą wydajnością i bez ryzyka powstawania uszkodzeń produktów oraz niemal całkowite wyeliminowanie blokowania się ich w tubusie (dzięki możliwości przedmuchania leja strumieniem powietrza), a zatem zapobieganie przerwom w produkcji. Rozwiązanie to można stosować albo razem ze szczękami ultradźwiękowymi – co zapewnia blisko 100% gwarancję szczelności zgrzewu – albo jako alternatywę rozszerzającą gamę dostępnych przy pakowaniu folii.
Rafał Bielaszka, dyrektor sprzedaży rozwiązań Ulma Packaging Polska dla sektora mleczarskiego, opowiedział o maszynie Artic Side Seal i nowym formacie opakowań, które można wyprodukować z jej pomocą. Nowa maszyna pakująca z bocznym zgrzewem wzdłużnym jest przeznaczona do pakowania świeżych produktów spożywczych w plastrach takich jak wędliny i żółty ser. Ich trwałość można przedłużyć w przypadku zastosowania technologii pakowania w atmosferze modyfikowanej MAP.
Przy realizacji tego projektu Ulma Packaging współpracuje z globalnym dostawcą folii na opakowania giętkie, amerykańską spółką Bemis. Obecny na Dniach Otwartych Sylwester Paprocki, dyrektor jej polskiego oddziału, podkreślał rosnącą popularność formatu Bemis Be-Pack w krajach Europy Zachodniej. Opakowania tego typu są bowiem praktyczne (umożliwiają wielokrotne otwieranie i zamykanie), wydłużają świeżość produktu po otwarciu, zapewniają widoczność produktu z dwóch stron, zaś dzięki możliwości wielokolorowego zadruku i wykończeń Paper-Like (efektu papieru na laminatach foliowych) gwarantują doskonały efekt wizualny oraz podnoszą rozpoznawalność marki. Co więcej, zastosowanie lekkiej struktury w miejsce typowych sztywnych tac i wieczek jest korzystne dla środowiska naturalnego i generuje niższe koszty materiałowe.
Maszyna wyposażona w szczęki zgrzewające typu Long Dwell, które szczelnie zamykają opakowanie wykonane z folii PET lub laminowanej folii barierowej PE, może pracować z wysoką wydajnością do 120 opakowań o wymiarach 170x140 mm/min; jako urządzenie przeznaczone do pakowania produktów spożywczych jest wykonana ze stali nierdzewnej; napędzają ją silniki serwo, a sterowanie odbywa się z poziomu komputera przemysłowego.
O ostatnim z nowych rozwiązań w ofercie Ulma Packaging Polska opowiedział dyrektor regionalny Sławomir Zieliński. SST Trayseal umożliwia pakowanie drobiu z użyciem folii przepuszczalnej lub barierowej MAP na konwencjonalnych maszynach wykorzystujących folię stretch takich jak TSA 680 i TSA 875. Dzięki zgrzaniu folii z tacką produkt w opakowaniu jest lepiej chroniony, przechowywany w bardziej higienicznych warunkach, bez ryzyka wydostania się na zewnątrz zapachów lub płynów.
Zasada działania jest inna niż w przypadku standardowego opakowania i wymaga zakupu dodatkowego narzędzia oraz każdorazowej jego wymiany przy zastosowaniu systemu SST. Specjalnie wyprofilowane narzędzie podciąga folię do góry, rozgrzewa ją i uelastycznia, a następnie z użyciem gorącego powietrza rozciąga ją na produkcie i zgrzewa wokół opakowania. Co istotne, produkt może wystawać ponad obrys tacki na 40 mm (przy głębokości tacki 110 mm), a tym samym doskonale nadaje się ona do pakowania części drobiu lub całych kurczaków. Likwidacja ryzyka wycieków pozwala na stawianie tacek pionowo na półce i atrakcyjniejszą prezentację produktu.
Po części teoretycznej goście mieli szansę naocznie przekonać się o zaletach nowych urządzeń. W trakcie ich fizycznej prezentacji przedstawiciele polskiego oddziału Ulma chętnie odpowiadali na szczegółowe pytania dotyczące maszyn.
Tomasz Krawczak
Kilkudziesięciu klientów z branży spożywczej uczestniczyło w Dniach Otwartych firmy Ulma Packaging Polska.