Dobre praktyki produkcyjne dla opakowań kartonowych Anna Naruszko
27 Oct 2011 11:29

W dniach 14-17 września 2011 w Barcelonie miał miejsce doroczny kongres ECMA – Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Kartonu. Jednym z jego najważniejszych punktów była z pewnością prezentacja pierwszego przewodnika dobrych praktyk produkcyjnych dla kartonowych opakowań produktów spożywczych. Stowarzyszenie ECMA powstało w 1960 roku w celu promocji i ochrony interesów jednej z najbardziej zróżnicowanych gałęzi przemysłu opakowaniowego – produkcji i przetwórstwa kartonu. Obecnie zrzesza ona krajowe organizacje producentów oraz przetwórców kartonu i reprezentuje ok. 500 podmiotów z praktycznie całej Europy, które reprezentują ponad 70% rynku kartonowego kontynentu. Siedziba ECMA mieści się w Hadze (Holandia), a organizacja ma również biuro w Brukseli. W dniach 14-17 września br. odbył się już 44. doroczny kongres ECMA, a jego mottem przewodnim było: „Shifting Business Patterns”, co można przetłumaczyć jako „Zmiana Wzorców Biznesowych”. Jak powiedział Per Lundeen, prezes ECMA otwierając kongres, pod mottem tym kryją się zjawiska zachodzące w ostatnich kilku latach, takie jak zmiana zachowań konsumentów, zmiana łańcucha dostaw, połączenia firm czy akwizycje, które mają znaczący wpływ na przemysł kartonowy. Na tegoroczny kongres ECMA składały się sesje plenarne o tematyce stosunkowo ogólnej, również nie związane tematycznie z branżą kartonową, mające na celu zainspirowanie słuchaczy do zmian. Jedną z takich prezentacji poprowadziła Isabel Aguilera, była prezes GE w Hiszpanii oraz CEO Google Spain, która podzieliła się swoimi doświadczeniami z zakresu kreowania marek, osobistego rozwoju, zarządzania firmami oraz ludźmi. Drugiego dnia kongresu tematykę innowacji i kreatywnego myślenia omówiła Sahar Hashemi, twórczyni wielu słynnych marek, jak np. brytyjskiej sieci kawiarni Coffee Republic. Tematy wystąpień plenarnych, związane bezpośrednio z branżą kartonową skupiały się przede wszystkim wokół bezpieczeństwa pakowanych produktów, ich marketingu, innowacji oraz zrównoważonego rozwoju. Sponsorzy 44. Kongresu ECMA przygotowali dodatkowo trzy równoległe sesje tematyczne, dotyczące technologii druku (Heidelberg, KBA i Gallus), prepressu i obróbki po druku (EFI Radius, Bobst, EskoArtwork) oraz bezpieczeństwa żywności (Mayr Melnhof Karton AG i manroland). Nie zabrakło również ciekawych paneli dyskusyjnych, w których udział brali przedstawiciele dostawców kartonu, przetwórców i nabywców opakowań kartonowych, a także przedstawiciele organizacji branżowych i pozarządowych. Przewodnik po dobrych praktykach Największym chyba wydarzeniem 44. dorocznego kongresu ECMA była prezentacja pierwszego przewodnika po dobrych praktykach produkcyjnych (GMP – Good Manufacturing Practice) dla kartonowych opakowań spożywczych. Przewodnik ten powstał z inicjatywy ECMA na podstawie opracowań i wytycznych lokalnych stowarzyszeń: działu producentów kartonu BPIF (British Printing Federation), która to organizacja zasady dobrych praktyk opublikowała w czerwcu 2010; niemieckiego Fachverband Faltschachtel Industrie (FFI, maj 2011); francuskiego klubu MCAS (Matériaux pour contact alimentaire et santé) oraz włoskiego Italian Assografici GIFASP. Zawartość wydanego przez ECMA przewodnika po GMP już została uznana za czołową europejską referencję dla producentów i przetwórców kartonu. Powstał on na podstawie wytycznych European Food Contact Legislation, aczkolwiek ECMA zaleca, aby uzupełnić go o wszystkie krajowe regulacje i rekomendacje. Wytyczne ogólne dostępne są dla wszystkich, natomiast pogłębione opracowania przygotowują lokalne organizacje i stowarzyszenia wyłącznie dla swoich członków. ECMA jasno precyzuje, że opublikowany dokument nie jest niezależnym tworem i musi być zintegrowany z funkcjonującym w danej firmie systemem jakości, takim jak ISO: 9001. Konieczny jest również system kontroli higienicznej EN 15593/ISO: 22000 lub odpowiednik. Autorzy publikacji powołują się na artykuł 3 regulacji EC 1935/2004, który definiuje substancje niebezpieczne dla zdrowia, które mogą pojawić się na skutek zjawiska migracji komponentów opakowania do zapakowanego produktu spożywczego oraz nieakceptowane zmiany w strukturze artykułu spożywczego, w tym zmiany organoleptyczne. Przytaczana jest również regulacja (EC) 2023/2006, która definiuje dobre praktyki produkcyjne w odniesieniu do grup materiałowych mających kontakt z żywnością. Oczywiście przewodnik ECMA uwzględnia wszystkie obowiązujące europejskie regulacje. Omówione w nim zostały następujące zagadnienia: n obowiązujące europejskie regulacje prawne, rekomendacje i wskazówki, n migracja (z omówieniem typów migracji, jej źródeł i powodowanych przez to zjawisko skażeń żywności), n rekomendacje dotyczące przestrzegania dobrych praktyk produkcyjnych, n wskazówki dotyczące farb i lakierów. Stowarzyszenie ECMA stworzyło również specjalny znak, z którego korzystać będą mogły firmy stosujące się do dobrych praktyk produkcyjnych. Francois Chastellain, przedstawiciel firmy Nestlé, uchodzącej za najbardziej wymagającego producenta żywności, jeśli chodzi o opakowania, podczas jednego z paneli dyskusyjnych wyraźnie powiedział, że firmy przestrzegające dobrych praktyk produkcyjnych sformułowanych przez ECMA i mające wspomniany znak będą preferowanymi dostawcami koncernu. To chyba najlepszy argument za tym, aby bliżej zapoznać się z przewodnikiem GMP. Jest on dostępny w formacie PDF na stronie organizacji www.ecma.org pod linkiem: http://www.ecma.org/templates/mercury.asp?page_id=1586