Firma Danone promuje
ekologię w Niemczech i Kanadzie
2 Jun 2011 08:15
Firma Danone w Niemczech rozpoczyna pakowanie swoich jogurtów Activia do kubeczków z biodegradowalnego tworzywa Ingeo, składającego się ze sztucznych włókien wytworzonych z węgla magazy-nowanego przez rośliny w procesie fotosyntezy. Także oddział Danone Canada ogłosił, że z myślą o zmniejszeniu negatywnego wpływu swoich opakowań na środowisko wprowadza zmiany w procesie ich produkcji.
Niemiecka Activia w kubkach z Ingeo
Zmiana materiału służącego do produkcji kubków Activia – dotychczas stosowano do tego celu polistyren – zmniejszy emisję dwutlenku węgla o 25 proc. i zużycie paliw kopalnych o 43 proc., wynika z oceny cyklu życia przeprowadzonej przez Instytut Energii i Badań Środowiskowych z Heidelbergu. Danone jest pierwszą europejską firmą produkującą jogurty, która zdecydowała się na wykorzystanie Ingeo w swoich opakowaniach. Nowe opakowanie jest rezultatem bliskiej współpracy koncernu Danone, WWF Germany oraz producenta tworzywa, firmy Na-
tureWorks.
To niezwykle ważne dla firm i marek, by zdały sobie sprawę, że krokiem do przodu jest inwestowanie w technologie, zrównoważony rozwój oraz zapewnienie wysokiej jakości wszystkich etapów produkcji, także tych dotyczących opakowań – powiedział Andreas Ostermayr, dyrektor wykonawczy Danone w Niemczech i Szwajcarii. Z naszymi partnerami wykonaliśmy pierwszy istotny krok w opracowywaniu opakowań przyszłości.
NatureWorks ocenia, że zmiana materiału, z którego wykonywane są opakowania na jogurty Danone, pozwoli zaoszczędzić co miesiąc energię elektryczną pozyskiwaną ze źródeł nieodnawialnych w ilości równej tej, jaką zużywa 13 tys. niemieckich gospodarstw domowych. Dodatkowo zapobiegnie emisji do atmosfery takiej ilości gazów cieplarnianych, jaką emituje samochód pokonujący 19 mln km.
Obecnie NatureWorks, Danone i WWF dążą do uzyskania dla opakowań Activii certyfikatu ISCC (International Sustainability and Carbon Certification). ISCC gwarantuje, że cały proces dostaw surowców, z których wykonywane są kubeczki, spełnia rygorystyczne społeczne i ekologiczne kryteria.
Firma Danone podkreśla, że wspomniana zmiana dotyczy ok. 80 proc. wszystkich produktów spod znaku Activia w Niemczech. Przyszłe plany przewidują użycie Ingeo do produkcji również pozostałych produktów z linii Activia (m. in. napojów i jogurtowych przecierów z owoców), które składają się na pozostałe 80 proc.
Lżejsze opakowania na kanadyjskie jogurty
Firma Danone Canada ogłosiła, że z myślą o zmniejszeniu negatywnego wpływu swoich opakowań na środowisko wprowadza zmiany w procesie ich produkcji. Pierwsza zmiana polega na zastosowaniu nowej technologii produkcji opakowań, zwanej „rozprężaniem”, druga zaś na wykorzystaniu ekologicznego polietylenu wysokiej gęstości (PE-HD) w produkcji opakowań na jogurty pitne. Wprowadzenie obu zmian ma pomóc firmie osiągnąć jej cel: zredukować emisję dwutlenku węgla o 30 proc. do 2012 r.
Te odważne decyzje proekologiczne, które wpisują się w naszą misję i pragnienie redukcji „śladu węglowego” zmusiły nas do ponownego przemyślenia metody pakowania naszych produktów – dla dobra środowiska i naszych klientów – powiedziała Anne-Julie Maltais, kierownik komunikacji zewnętrznej dla firmy Danone Canada.
W efekcie procesu „rozprężania”, polegającego na połączeniu polietylenu z obojętnym składnikiem następuje spienienie i redukcja całkowitej gęstości tworzywa. W efekcie masa jednostkowego opakowania jogurtów Danone (Activia, Stonyfield, Silhouette oraz Creamy) zostaje zredukowana o 18 proc. Dotychczas zastosowaliśmy ten proces w 40 proc. naszych jogurtów, a do połowy tego roku chcemy go zastosować we wszystkich opakowaniach – dodaje Maltais.
Ekologiczna wersja PE-HD, którą wykorzystuje firma Danone, jest produkowana z sacharozy zamiast węglowodorów. Dzięki zastosowaniu biotworzywa, firma Danone chce zredukować ilość emitowanego w trakcie produkcji kubków dwutlenku węgla o 55 proc. Dodatkową zaletą tego materiału jest jego pełna zdolność do recyklingu. Pomimo faktu, że stosowanie nowej metody produkcji będzie wymagało poniesienia wyższych kosztów produkcji, firma Danone zamierza rozszerzyć je na wszystkie rodzaje swoich jogurtów.
Opakowania na nasze produkty pochłaniają 40 proc. „śladu ekologicznego” Danone (czyli wskaźnika określającego ilość powierzchni lądu i mórz potrzebną do produkcji danego produktu) i są drugim co do wielkości źródłem emisji zanieczyszczeń w firmie. To dlatego przywiązujemy tak dużą wagę do badań i rozwoju – podsumowała Anne-Julie Maltais.
Na podstawie informacji firmy Danone opracował TK