Mięso bardziej chrupiące w opakowaniu Nordenii
21 Dec 2011 10:20
Nowatorskie, elastyczne opakowanie firmy Nordenia International AG pozwala na przygotowanie w kuchence mikrofalowej zawierających tłuszcz potraw mięsnych (panierowanych lub nie) w taki sposób, że pozostają one chrupiące i smaczne. Opakowanie o nazwie Nor Absorbit wchłania zarówno wilgoć, jak i tłuszcz podczas obróbki cieplnej potrawy w kuchence mikrofalowej.
W efekcie pożywienie jest pieczone bezpośrednio w opakowaniu, w jakim trafiło do sklepu. Przygotowanie potrawy jest znacznie wygodniejsze, krótsze oraz czystsze od konwencjonalnego smażenia na patelni. Rozwiązanie stworzone przez światowego producenta opakowań giętkich, folii technicznych i półfabrykatów zostało nominowane do tegorocznej prestiżowej nagrody German Packaging Award, przyznawanej przez niemiecki przemysł opakowaniowy.
Wilgoć, która powstaje podczas gotowania w kuchence mikrofalowej, podobnie jak uwolniony tłuszcz, przenika przez perforowaną warstwę uszczelniającą i jest absorbowana i zatrzymana przez wewnętrzną warstwę opakowania – tłumaczy dr Herbert Bader, dyrektor zarządzający wspierającego całe przedsiębiorstwo działu rozwoju Nordenia Technologies. – Nawet nie panierowana żywność, taka jak bekon, staje się w efekcie znacznie bardziej krucha niż w przypadku zastosowania standardowej technologii mikrofalowej – podkreśla Bader. W odróżnieniu od smażenia bekonu oraz podobnych potraw na patelni, zastosowanie nowego opakowania nie wymaga żadnego przygotowania mięsa; czasochłonne mycie i czyszczenie po sporządzeniu dania zostało całkowicie wyeliminowane.
Nor Absorbit ma dodatkowo własności izolowania ciepła, które redukują zewnętrzną temperaturę opakowania po wyjęciu z kuchenki mikrofalowej, a tym samym umożliwiają bezpieczne dotykanie go tuż po zakończeniu procesu gotowania. W połączeniu z możliwymi do zastosowaniu w opakowaniu rozwiązaniami ułatwiającymi otwieranie, konsument w prosty i szybki sposób dostanie się do podgrzanego dania; to zaś czyni z Nor Absorbit atrakcyjną propozycję odnośnie pakowania potraw spożywanych „w biegu”. W opakowaniu można również zastosować specjalny wentyl odparowujący, który umożliwia jeszcze delikatniejsze gotowanie potraw, zachowujące naturalną woń oraz witaminy. Jeszcze jedną interesującą cechą jest możliwość pełnego zadrukowania powierzchni opakowania, a zatem możliwość nadania jej dowolnego wyglądu.
Nor Absorbit zapewnia dostęp do rynku potraw gotowanych w kuchenkach mikrofalowych zupełnie nowym produktom – wyjaśnia Herbert Bader. Ma to znaczenie również z ekologicznych względów: przygotowanie jedzenia w konwencjonalnej kuchence pochłania znacznie więcej energii niż w mikrofalowej. Ponieważ elastyczne opakowanie Nor Absorbit – które nadaje się do produkcji w konwencjonalnych systemach zautomatyzowanej produkcji – może zastąpić rozwiązania typu „bag-in-box” wyposażone w absorbery, gwarantuje oszczędność materiałów zużytych do produkcji. Warto również wspomnieć, że elementy opakowania Nor Absorbit mogą być wytwarzane z surowców odnawialnych.
Na podstawie informacji firmy Nordenia International opracował TK