Charbonneaux-Brabant korzysta z linii PET firmy Sidel
11 Jun 2019 12:06

Rosnący popyt na biały ocet doprowadził firmę Charbonneaux-Brabant, kluczowego gracza na rynku pakowania przypraw, do zainstalowania kompletnej linii PET firmy Sidel w nowym zakładzie produkcyjnym w Vauvert w południowej Francji. Zakład zajmuje się rozlewaniem białego octu do butelek w formatach 1L i 1,5L, przy zapewnieniu wysokiego stopnia elastyczności wymaganego przez łańcuch dostaw i sieć dystrybucji.

W ostatnich kilku latach można zaobserwować gwałtowny wzrost wykorzystania białego octu we Francji i w całej Europie – największe nasilenie tej tendencji wynika z tego, że biały ocet jest coraz częściej stosowany jako naturalny i skuteczny środek czyszczący, nie zaś tylko jako przyprawa do żywności. Takie sygnały z rynku potwierdzają również rosnący trend coraz szerszego i częstszego wykorzystywania naturalnych produktów w gospodarstwach domowych. Wśród różnorodnych naturalnych środków czyszczących, takich jak soda oczyszczona czy alkohol izopropylowy, biały ocet pozostaje bardzo przystępnym cenowo wyborem na wysoce konkurencyjnym rynku.

Firma Charbonneaux-Brabant, przedsiębiorstwo rodzinne obecne na rynku od momentu założenia firmy Charbonneaux w Reims w 1797 roku, jest jednym z najstarszych graczy na rynku producentów octu naturalnego oraz środków czyszczących. W ostatnim czasie firma zaczęła również zajmować się pakowaniem i dystrybucją produktów bezalkoholowych, rozpuszczalników i środków chemicznych. W przeszłości zdolności produkcyjne Charbonneaux-Brabant opierały się na trzech zakładach na terenie Francji – siedzibie głównej, będącej zarazem historycznym zakładem firmy w Reims we wschodniej Francji, a także dwóch innych zakładach zlokalizowanych w Carvin w północnej Francji oraz Nantes na zachodzie kraju. „Wszystkie te zakłady pracowały niemal na granicy swoich możliwości i nie były w stanie sprostać rosnącemu popytowi na ocet biały, a przynajmniej nie w sposób, który gwarantowałby zaspokojenie potrzeb bez zagrożenia niedoborami produkcji” - wyjaśnił Loïc Dionis, dyrektor ds. przemysłowych w firmie Charbonneaux-Brabant.

Potrzeba wysokiego poziomu elastyczności

Po przeprowadzeniu koniecznych ocen i analiz w trzech istniejących zakładach produkcyjnych, firma Charbonneaux-Brabant chciała ograniczyć pojawiające się problemy związane z możliwościami produkcyjnymi, przy jednoczesnej rozbudowie sieci na rynku, na którym koszty dystrybucji stanowią znaczne ograniczenie możliwości, a lokalna produkcja stanowi klucz do sukcesu. „Podjęliśmy decyzję o rozbudowie naszego zakładu w Vauvert w południowej Francji, gdzie dotychczas produkowaliśmy wyłącznie ocet w beczkach” – stwierdził Loïc Dionis.

Budując nową halę pakowania, firma Charbonneaux-Brabant wzięła pod uwagę swoją specyficzną pozycję rynkową – przedsiębiorstwo to znajduje się bowiem na skrzyżowaniu różnych potrzeb przemysłu, wyzwań i źródeł inspiracji. Z jednej strony ocet stanowi bowiem produkt żywnościowy, na potrzeby którego można wykorzystać procesy pakowania PET bardzo podobne do tych stosowanych w przypadku olejów jadalnych oraz sosów. Z drugiej zaś strony ocet biały jako środek czystości charakteryzuje się wysoką kwasowością, która wpływa na strukturę wyposażenia, a częściowo także na proces butelkowania.

„Firma Charbonneaux-Brabant chciała być jednym z pierwszych podmiotów na rynku wykorzystującym w swoich procesach produkcyjnych metodologię i podejście znane z produkcji olejów jadalnych oraz wody, w których stosuje się rozdmuchiwanie butelek PET w ramach linii produkcyjnej oraz gotowe rozwiązania dostosowane do potrzeb klienta, dzięki którym możliwe jest osiąganie doskonałych wyników. Wszystko to z racji tego, że produkcja octu może przebiegać w sposób całkowicie zautomatyzowany, zapewniający wysoką szybkość produkcji oraz dużą elastyczność” — podkreśla Loïc Leon, kierownik ds. klientów kluczowych firmy Sidel.

Francuska firma, będąca jednym z czołowych graczy w dziedzinie pakowania przypraw, musiała również stawić czoła dodatkowemu wyzwaniu – uruchomieniu elastycznej produkcji przy jednoczesnej synchronizacji dostawy i instalacji zupełnie nowej kompletnej linii PET w czasie rozbudowy zakładu, która wówczas jeszcze trwała. Ponadto wdrożenie wymagało realizacji określonych potrzeb w zakresie elastyczności i sprawności. Jak zauważa Loïc Dionis: „Nasze produkty, sprzedawane w dwóch różnych formatach butelek – 1L oraz 1,5L – trafiają na rynek pod naszą własną marką, a także pod różnymi markami supermarketów i markami własnymi. Dodatkowo nasze butelki są pakowane w opakowania po sześć, dziewięć lub dwanaście sztuk. Nasza firma wykorzystuje zarówno opakowania zawijane, jak i folię termokurczliwą. Nasze potrzeby obejmowały także dziesięć różnych konfiguracji paletyzacji z czterema układami palet” — stwierdził. W związku z tym dla realizacji tej linii absolutnie kluczowe znaczenie miały dwa czynniki: możliwość obsługi wykorzystywanych kombinacji oraz związana z nią szybkość przełączania, a także powtarzalność całego procesu.

Nowa kompletna linia PET o prędkości 23 tys. butelek/godz.

Aby sprostać wymaganiom klienta firma Sidel dostarczyła francuskiemu producentowi kompletną linię PET, która powstała na bazie doświadczenia firmy zdobytego w branży olejów jadalnych i wody, a jednocześnie wykorzystała wszechstronną wiedzę przedsiębiorstwa w zakresie środków czystości. Linia, która obecnie oferuje szybkość produkcji na poziomie 23 tys. butelek na godzinę z 90% wydajnością, obejmuje urządzenie Sidel Matrix Combi, które pomaga zmniejszyć koszty operacyjne oraz zajmuje mniej miejsca. Nowa linia jest wyposażona w system próżniowy zamontowany nad wypełniaczem, którego celem jest odciąganie kwasowych oparów w celu zapobiegania korozji nadmuchiwarki.

Odpowiadając na potrzeby firmy Charbonneaux w zakresie elastyczności produkcji, Sidel dostarczyła klientowi etykieciarkę klejącą etykiety na zimno, która pozwala na skuteczne przyklejanie dużej liczby różnorodnych etykiet. Aby zaspokoić potrzeby klienta w zakresie opakowań wtórnych, firma dostarczyła rozwiązanie do pakowania obejmujące dwa pracujące równolegle urządzenia – pakowarkę pakującą produkty w opakowania zawijane z prędkością 37,5 kartonu/minutę oraz urządzenie do pakowania butelek w folię termokurczliwą. Rozwiązania do pakowania obejmują także urządzenie do paletyzacji warstwowej, wyposażone w sprawdzony i bezpieczny elektroniczny system rozdzielania produktów, gwarantujący integralność opakowań. Kompletna linia obejmuje również przenośniki z suchym smarem oraz kompletny system kontroli i identyfikowalności produktów obejmujący znakowanie, kontrole wagi, drukowanie opakowań, a także etykietowanie opakowań i palet.

Gotowi na przyszłość

„Ogólnie rzecz biorąc jesteśmy bardzo zadowoleni z łatwości obsługi, niezawodności i elastyczności oferowanej przez nowe rozwiązanie. Realizacja projektu wiązała się z bardzo sprawnym zawieraniem umów wstępnych, a także zarządzaniem projektem i obsługą posprzedażową. Co więcej, na każdym z tych etapów mieliśmy do czynienia wyłącznie z jedną osobą kontaktową. Pozwoliło nam to skupić się w większym stopniu na rozbudowie zakładu, która trwała w tym samym czasie. Czułem się naprawdę pewny, że firma Sidel będzie w stanie sprostać naszym oczekiwaniom i terminom. Muszę dodać też, że wsparcie jej przedstawicieli w naszym zakładzie w czasie uruchomienia linii i bezpośrednio po nim było absolutnie nieocenione” — podsumował Loïc Dionis.

Nowa kompletna linia PET pozwoli na bezproblemowe zwiększenie mocy produkcyjnych, które będzie niezbędne, ponieważ według najnowszych prognoz sprzedaż białego octu ma wzrosnąć, umożliwiając w ten sposób firmie Charbonneaux realizację swoich ambitnych planów.

Źródło: Sidel