Najnowsza linia puszek zasilana zieloną energią w zakładzie PepsiCo
9 Sep 2020 09:15

Najnowsza linia technologiczna do produkcji napojów w puszkach w zakładzie PepsiCo w Michrowie działa już na pełnych obrotach. Na linii produkowane są napoje gazowane i niegazowane takich marek jak Pepsi, Mirinda, 7Up, Lipton oraz Rockstar w rekordowej ilości do 90 tys. puszek napojów na godzinę.

Instalacja korzysta z różnorodnych rozwiązań energooszczędnych, zapewniając zgodność z celami zrównoważonego rozwoju PepsiCo. Linia oferuje producentowi napojów gazowanych większą elastyczność, szybszą reakcję na potrzeby rynku, a także trzykrotnie zwiększone możliwości produkcyjne – jej potencjał wynosi do 2 milionów puszek na dobę.

Okres realizacji inwestycji przypadł na czas tzw. „lockdownu” w trakcie pandemii koronawirusa, co wymagało od całego zespołu jeszcze większej mobilizacji, precyzyjnego planowania, oceny ryzyka i zachowania najwyższych standardów. Zainstalowano szereg punktów do dezynfekcji, a wszyscy pracownicy i kontraktorzy poddawali się codziennej kontroli temperatury, zachowując w czasie pracy odpowiednie odstępy między sobą. Część prac została zrealizowana zdalnie. Pomimo trudności związanych z dostępnością materiałów, usług czy z zawieszeniem podróży specjalistów, udało się dotrzymać terminu pierwszej komercyjnej produkcji zgodnie z przyspieszonymi założeniami projektu.

„W ostatnich latach sytuacja na rynku napojów w puszkach rozwijała się dynamicznie, dlatego przed przystąpieniem do tak poważnej inwestycji przeprowadziliśmy skrupulatne badania rynku i testy. Wykazały one, że produkcja własna będzie najlepszym rozwiązaniem dla PepsiCo, w związku z czym podjęliśmy decyzję o jej wdrożeniu” – powiedział Bartłomiej Malczyk, kierownik zakładu PepsiCo w Michrowie. „Prace nad projektem rozpoczęły się na początku 2019 roku, a sama instalacja nowej linii trwała 7 miesięcy. Wszystkie te działania były prowadzone równocześnie z intensywną produkcją w fabryce”.

Najważniejsze prace wdrożeniowe obejmowały instalację nowych zbiorników do przygotowania syropów, budowę nowych nitek produktowych, a także rozbudowę systemów mycia i dezynfekcji. Istotna była także rozbudowa układu dystrybucji wody osmotycznej, kolektora pary technologicznej, jak również instalacja nowego zbiornika CO2 oraz ciekłego azotu.

„Najnowsza linia w Michrowie jest nowoczesną i w pełni automatyczną instalacją pracującą z wydajnością 90 tys. puszek na godzinę, a wszystkie urządzenia są energooszczędne, przez co również w ten sposób realizujemy założenia programu zrównoważonego rozwoju PepsiCo. Z myślą o pozyskiwaniu tzw. 'zielonej energii' zainstalowaliśmy panele słoneczne, które wspomagają zasilanie nowej linii” – powiedział Bartłomiej Malczyk. „Z punktu widzenia obsługi nowej linii wdrożone zostały rozwiązania umożliwiające zmianę serii produkcyjnej w czasie krótszym niż jedna godzina, podczas gdy standardowo czas ten wynosi kilka-kilkanaście godzin. Nowa linia produkcyjna umożliwia produkcję napojów we wszystkich pojemnościach oraz kształtach od 0,15 ml do 0,5 l”.

Projekt pozytywnie wpływa na elastyczność produkcji i umożliwia szybkie reagowanie na potrzeby rynku, a przede wszystkim istotnie zwiększa potencjał produkcyjny, który dzięki nowej linii wzrósł ponad trzykrotnie. Po wstępnym okresie rozruchu linia puszek obsługiwana tylko przez 3 operatorów produkuje do 2 milionów puszek na dobę.

Powstały w 1991 roku zakład produkujący napoje w Michrowie jest jednym z największych obiektów produkcyjnych PepsiCo na terenie Europy. Po wielu inwestycjach zrealizowanych w minionych latach całkowita powierzchnia zakładu wynosi 31 tys. m2. W zakładzie rozmieszczonych jest 7 linii produkcyjnych, a także unikatowa linia PepsiCo w Europie umożliwiająca miksowanie różnych rodzajów i marek produktów na jednej palecie – tzw. linia Jumbo. W zakładzie powstaje 60 rodzajów produktów napojowych w różnorodnych pojemnościach i rodzajach opakowań, w tym plastikowych, szklanych i aluminiowych.

Źródło: PepsiCo