Nowa ekologiczna folia VACUflex EX-T firmy Schur Flexibles
24 Jun 2019 14:18

Schur Flexibles Group rozwija portfolio swych produktów, stawiając na ekologiczne i innowacyjne rozwiązania. Niedawno grupa zaprezentowała szereg folii stworzonych w ramach pionierskiej strategii zrównoważonego rozwoju „rethink”. Wdrożenie strategii ma związek z opracowanym ostatnio w firmie programie 5R, na który składa się pięć filarów zrównoważonego rozwoju: odpowiedzialność, recykling, zastępowanie, ograniczenie i odnowienie (ang. Responsibility, Recycling, Replace, Reduction, Renewal)

Na targach IFFA 2019 Schur pokazał nowe folie dostosowane do surowych wymagań tej części sektora pakowania żywności, w którym nie da się zastąpić tworzyw sztucznych z uwagi na ich barierowe własności. Celem twórców było zaoferowanie rozszerzonej gamy ekologicznych rozwiązań do wszystkich zastosowań, które nie pogarszają bezpieczeństwa żywności, higieny produktu i wygody użytkowania. Kampania Schur Flexibles promująca odpowiedzialne wykorzystywanie surowców spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i wyjątkowo pozytywnym odzewem ze strony klientów i konsumentów.

Jedną z najbardziej innowacyjnych nowych folii opakowaniowych firmy Schur jest VACUflex EX-T. Ta przeznaczona do recyklingu, termoformowalna folia wykonana z poliolefin, która łączy doskonałe własności obróbki mechanicznej z wyjątkowo szczelną ochrona produktu, została wyposażona w barierę EVOH. Unikalny materiał jest dostępny w grubościach od 80 do 175 μm. Oferuje wysoką barierowość względem tlenu oraz niezrównaną możliwość obróbki mechanicznej na wszystkich maszynach do termoformowania, umożliwiając osiągnięcie wysokiej wydajności linii produkcyjnych.

W przypadku połączenia VACUflex EX-T z innymi foliami w rodzaju FlexTop powstaje rozwiązanie skrojone pod potrzeby recyklingu w gospodarce obiegowej. Przezroczysta folia o wysokim połysku może być zadrukowana nawet 10 kolorami, gwarantując atrakcyjny wizerunek zapakowanego produktu w punktach sprzedaży. Nadaje się do pakowania szerokiej gamy produktów, takich jak świeże i przetworzone mięso, ryby, sery, dania gotowe itp.

Na podstawie informacji Schur Flexibles opracował TK