Tacki COEXPAN wydłużają czas przydatności żywności do spożycia
25 Nov 2021 12:22

Firma COEXPAN poinformowała o stworzeniu nowych monomateriałowych tacek COEXSHIELD, wykonanych z PET lub polipropylenu i przeznaczonych do pakowania świeżej żywności. Jak przekonuje producent, wydłużają one czas przydatności artykułów do spożycia z 7 do 12 dni.

Opracowana przez INNOTECH, Centrum Innowacji i Technologii COEXPAN, nowa gama opakowań ma zastąpić wielomateriałowe, średnio- i wysokobarierowe laminaty monomaterałami o wysokiej barierowości nadającymi się do kontaktu z żywnością.

Nowe opakowania pozwolą ograniczyć straty żywności w zgodzie z Celami Zrównoważonego Rozwoju. Firma twierdzi, że są one w stanie wydłużyć trwałość produktów do 12 dni, pod warunkiem, że podczas pakowania zachowano niezbędne warunki higieny i bezpieczeństwa żywności.

Według COEXPAN antybakteryjne własności tacek zapobiegają rozwojowi bakterii na wierzchniej stronie opakowań. Opakowania wykonano ze sztywnego tworzywa i mogą być one uzupełnione o wieczka barierowe Emsur EMFULL, które – podobnie jak tacka – nadają się do pełnego recyklingu.

W skład gamy opakowań wchodzi COEXSHIELD RAM 0, antybakteryjna tacka wykorzystująca dodatki wirusobójcze oparte na mikro – i nanocząsteczkach miedzi, które mają skutecznie zabezpieczać żywność przed wirusem COVID Sars II, zaaprobowana przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). COEXSHIELD Infinite zawiera antybakteryjny proszek, który zwalcza bakterie E.Coli oraz C. Yeyuni, zaś COEXSHIELD Fresher to tacka antyzapachowa, która eliminuje zapachy i rodziny związków kwasowo-alifatyczno-siarkowych; obie są zgodne z przepisami FDA i EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności).

Gama nowych tacek jest dostępna w wersjach przezroczystych i barwionych, z wykończeniem o wysokim połysku lub matowym. COEXPAN dodaje, że zapewniają one wyższą od tradycyjnych materiałów odporność na nacisk.

Opracowano na podstawie informacji firmy COEXPAN