Sappi przystępuje do porozumienia 4evergreen
23 Dec 2019 10:09

Cepi, europejskie stowarzyszenie reprezentujące branżę producentów papieru, ogłosiło utworzenie nowego porozumienia o nazwie 4evergreen. Jego celem jest zwiększenie znaczenia opakowań z włókien naturalnych w gospodarkach obiegu zamkniętego (GOZ) i ich wsparcie w działaniach na rzecz ograniczenia negatywnego wpływu przemysłu na klimat i środowisko. Nowy związek chce zwiększać świadomość konsumentów na temat korzyści wynikających ze stosowania opakowań z celulozy, lobbować w UE za przepisami nakazującymi recykling opakowań oraz wzywać do tworzenia optymalnych systemów zbiórki odpadów oraz stosownej infrastruktury do recyklingu.

Wzrost świadomości ekologicznej klientów, jak również zaostrzanie prawodawstwa dotyczącego opakowań – w rodzaju tzw. dyrektywy plastikowej – skłaniają firmy do opracowywania materiałów opakowaniowych naturalnego pochodzenia, do których zaliczają się opakowania z celulozy, i umożliwienia użytkownikom dokonywania prośrodowiskowych wyborów.

4evergreen został stworzony jako forum angażujące i łączące członków z całego łańcucha wartości opakowań celulozowych, od producentów papieru i tektury po przetwórców opakowań, właścicieli marek oraz sprzedawców, dostawców technologii i materiałów, po firmy zajmujące się sortowaniem i zbiórką śmieci.

„Porozumienie 4evergreen jest tak ważne, ponieważ narodziło się jako pokłosie inicjatywy liderów sektora produktów konsumpcyjnych, którzy zdają sobie sprawę z ogromnego potencjału opakowań z włókien naturalnych w GOZ” - podkreśla Susanne Oste, wiceprezes ds. innowacji i zrównoważonego rozwoju w Sappi. „Ich klienci oczekują zrównoważonych opakowań, a produkty na bazie celulozy są najbardziej przyjaznymi dla środowiska spośród dostępnych rozwiązań. Sappi z dumą bierze udział w tym branżowym stowarzyszeniu. Od ponad 10 lat silnie inwestowaliśmy w praktyczne rozwiązania problemów, w obliczu których stają nasi klienci. Jednym z najnowszych sukcesów była premiera jedynej w pełni nadającej się do recyklingu owijki na słodycze, jaka jest obecnie dostępna na rynku.”

Na podstawie informacji Sappi opracował TK