Zrównoważona przyszłość dla branży cukierniczej
23 Feb 2021 10:44

Firma Sappi wraz z dostawcą technologii dla opakowalnictwa Syntegon Technology łączą siły, aby zapewnić bardziej zrównoważone rozwiązania dla branży cukierniczej.

Konsumenci, handel detaliczny i ustawodawcy naciskają na producentów marek – a tym samym na przemysł opakowaniowy – by oferowali materiały i procesy przyjazne dla środowiska. Towarzyszy temu oddolne dążenie samych firm do wdrażania zrównoważonych rozwiązań. Z myślą o zaoferowaniu niezawodnych i ekologicznych opakowań z papieru dużym i średnim firmom z branży cukierniczej Sappi Europe i Syntegon Technology zawarły strategiczne partnerstwo.

W czasie gdy spora część sektora opakowaniowego wciąż jedynie mówi o zrównoważonych rozwiązaniach opakowaniowych, firma Sappi oferuje w komercyjnej sprzedaży szeroką gamę papierów barierowych. Sappi posiada rozległe doświadczenie w kwestii tworzenia bezpiecznych i funkcjonalnych opakowań papierowych; tym samym doskonale wpisuje się w podejście Syntegon Technology. Ten dostawca technologii procesowych i opakowaniowych wspiera swoich klientów w realizacji celów zrównoważonego rozwoju poprzez testy materiałów, rozwiązania maszynowe oraz innowacyjne projekty opakowań. Syntegon stosuje dwa podejścia do ekologicznych opakowań: W zależności od wymagań dotyczących ochrony produktu dopuszczamy stosowanie konwencjonalnych laminatów wielowarstwowych, monomateriałów nadających się do recyklingu lub papieru - zarówno w przypadku istniejących technologii Syntegon stosowanych przez naszych klientów, jak i nowych technologii - wyjaśnia Christoph Langohr (na zdjęciu z prawej), kierownik projektu Sustainability Horizontal w firmie Syntegon. Co zatem mogłoby być bardziej sensowne od połączenia sił?

Połączone kompetencje korzyścią dla markowych producentów

O ile Syntegon działa z reguły w oderwaniu od materiałów opakowaniowych, a Sappi – od maszyn pakujących – teraz ich połączone kompetencje wysuwają się na pierwszy plan z korzyścią dla klientów. Dzięki współpracy obu firm ze zrównoważonych rozwiązań z papieru mogą skorzystać przede wszystkim markowe firmy z branży cukierniczej; mogą one wyróżnić się w punkcie sprzedaży korzystając z doskonałego połączenia ochrony i ekologiczności opakowań ich produktów.

Pierwsze wspólne projekty obu firm w odniesieniu do opakowań markowych słodyczy wskazują, że przejście na rozwiązania oparte na papierze może być przeprowadzone w sposób skuteczny i bezpieczny. Dla przykładu znany producent czekolady, po modernizacji maszyny FFS z użyciem rozwiązania „paper-ON-form” dostarczonego przez Syntegon, z powodzeniem zmienił standardowe opakowanie jednego ze swoich produktów na papierowy materiał Sappi.

Jedną z korzyści dla klientów z branży cukierniczej, która wynika z nowego partnerstwa, jest fachowe doradztwo. Dokładna analiza potrzeb w kwestii wymagań produktowych dla opakowań oraz kompleksowe badania materiałowe zapewniają sprawny przebieg procesów pakowania. Dodatkowo dzięki innowacyjnej technologii firmy Syntegon klienci są doskonale przygotowani do procesów pakowania z wykorzystaniem materiałów papierowych. Zestaw modernizacyjny "paper-ON-form" zapewnia optymalne formowanie i zgrzewanie w procesie cold-seal nawet przy dużych prędkościach. Zestaw ten może być opcjonalnie zintegrowany z nową technologią Syntegon, ale nadaje się również do stosowania ze starszymi rozwiązaniami technologicznymi tej firmy. Oznacza to możliwość optymalnej realizacji celów produkcyjnych, ponieważ zmiana nie powoduje pogorszenia prędkości pakowania ani ogólnej efektywności urządzeń.

Produkty bezpiecznie zapakowane

W produkcji i pakowaniu delikatnych produktów spożywczych, takich jak słodycze, ważny jest nie tylko optymalny przebieg procesów, ale także zastosowanie odpowiedniego materiału. Ochrona produktu jest zawsze najważniejsza i stanowi istotną cechę każdego rozwiązania opakowaniowego - wyjaśnia René Köhler (zdjęcie z lewej), dyrektor działu New Business Development Packaging Solutions w firmie Sappi. Ważną rolę odgrywają przy tym takie czynniki, jak składniki i okres trwałości produktu.

Aby zagwarantować kompleksowe bezpieczeństwo produktu firmy stosują certyfikowane papiery barierowe firmy Sappi. Te bezpieczne dla żywności rozwiązania na bazie papieru oferują zintegrowaną ochronę barierową przed tlenem, parą wodną, tłuszczami, substancjami smakowymi i olejami, zapewniając w ten sposób utrzymanie jakości żywności i innych produktów. Dzięki papierom barierowym nie jest konieczna dodatkowa laminacja. Oznacza to, że materiały opakowaniowe wykonane z surowców odnawialnych mogą być poddawane recyklingowi w ramach istniejącego cyklu obiegu papieru. Ponadto dzięki naturalnemu wyglądowi i wrażeniom dotykowym zapewnianym przez papier oferują one atrakcyjny wygląd i doskonałe własności drukowe. Umożliwia to producentom słodyczy komunikowanie wartości, jaką przywiązują do połączenia jakości i odpowiedzialności za środowisko naturalne w całym łańcuchu dostaw - od detalisty do konsumenta.

Opracowano na podstawie informacji firmy Sappi